Et imponerende fremmøde, et gennemført koncept og tre fede bands sikrede at Gimle i Roskilde’s efterhånden årlige folkmetal arrangement blev det måske mest succesrige folkmetal arrangement der nogensinde er afholdt i Danmark. 

Ja, det er sgu store ord. Men sandt er det. Hulde, Vanir og ikke mindst Svartsot leverede alle hvad de skulle og mere til, Gimle var pyntet fra top til tå med grene, kviste og blade og udenfor var bål og helstegt svin.

Huldre

 

Huldre, Gimle, Photo: Weiss

Huldre, Gimle, Photo: Weiss

Første band på scenen var Huldre. Bandet der sidste år sikrede sig en flot tredjeplads på Wacken var desværre i en lettere amputeret udgave denne aften, da sangerinden Nanna desværre havde lagt sig syg.
Men hvad gør man så, når man ikke vil aflyse? Man spiller sgu’ da bare alligevel. Det gjorde Huldre i en akustisk udgave, hvor metallen for en kort stund var sat på standby, men hvor festen på ingen måde led et knæk. Jeg vil næsten sige tværtimod. For de resterende medlemmer fra Huldre gik på scenen og i en kombination af jam, improvisation og kendte Huldre numre i akustiske instrumental udgaver, fik de tændt ild i fødderne hos publikum, der var mødt imponerende talstærkt op. Der blev danset, grint og festet i stor stil til.

Huldre’s jam og improvisationer på scenen vidner om et band med top professionelle musikere, der ikke lader sig slå ud af noget. Show must go on og det blev det så sandelig her i en kombination af dansevenlige rytmer, store smil og et velspillet band, der ved hvad der skal til for at få startet lige netop det det handler om denne aften: festen!

Tak for det Huldre og så lige ét styks props til denne aften’s mand i front for Huldre, trommeslager Jacob Lund, der tydeligvis nød at stå forrest på scenen denne aften. Dejlig energi og dejlig showmanship!
8-penta

 

 

Vanir

Vanir, Gimle, photo: Weiss

Vanir, Gimle, photo: Weiss

Men så var vi altså også klar til at få sparket noget metal ind i folkmetal aftenen. Og metal det må man så sandelig sige at Vanir er blevet med tiden. Efter 3 albums er det lokale Roskildeband blevet meget tungere og mere ekstremt end nogensinde før. Efterhånden er det kun brugen af sækkepibe i bandets lyd der vil kunne give dem et egentligt prædikat af folkmetal. 

Her til aften var fokus da også på bandets seneste skærring “The Glorious Dead”, men hvor der heldigvis også var blevet plads til nogle af de helt gamle og “klassiske” folk-Vanir sange som de evigt festlige “Særimners Kød” og “Raise Your Horns”.

Lyden, setlisten og publikums engagement i en smuk og perfekt kombination med Vanir’s energi sikrede, at bandet denne aften på Gimle leverede den absolut bedste koncert jeg endnu har set med dem. Og det er efterhånden ikke så få skal jeg hilse at sige.

Hvis så bare den ellers glimrende mand i front Martin Holmsgaard Håkan ville skrue ned for charmen når det gælder hans snak om nedslagtning af kristne, afbrænding af kirker og det faktum at vi skal ud og voldtage kvinder, ville udtrykket hos Vanir stå betydeligt stærkere. Det bliver sgu’ tragikomisk at høre på i længden.

At Vanir’s leadguitarist snart stopper i bandet er udentvivl et kæmpe tab for Vanir, da hans spil og indlevelse på scenen er med til at sikre en af de helt store totaloplevelse til en koncert med Vanir. Det bliver spændende at se hvem Vanir vælger at komme op med efter han stopper.

På Gimle var det et tændt Vanir der sikrede en ordentlig metalfest!

8-penta

 

 

 

Svartsot

 

Svartsot, Gimle, photo: Weiss

Svartsot, Gimle, photo: Weiss

Og så blev det tid til aftenens sidste navn. Danmarks ældste folkmetal navn Svartsot. 
Bandet havde her til aften release på deres seneste udgivelse “Vældet” og nu var Gimle for alvor pakket. Ja med dette fremmøde skulle man næsten tro vi var et sted i Tyskland eller Finland. Imponerende for et folkmetal arrangement i Danmark.

Det var tydeligt at også bandet virkede imponerede over fremmødet. Det hele gik op i en højere enhed hvor energien, intensiteten og interaktionen med publikum var i Svartsot, og særligt Svartsot’s mand i front, Thor Bager’s sikre hænder. Publikum adlød hver en befaling når der skulle synges med og når der skulle danses. Og det blev der altså gjort i stor stil.

Setlisten inkluderede denne aften flere numre fra “Vældet” og det tegner særdeles godt for Svartsot til deres kommende koncerter. Flere af numrene på denne skive skal nok gå hen og blive populære i livesammenhæng. Sådan så det i hvert fald ud på reaktionen hos publikum på Gimle.

Da Svartsot nåede mod slutningen af koncerten var én ting slået fast med syvtommersøm! Denne aften på Gimle beviste én gang for alle, at folkmetal er noget der skal tages seriøst herhjemme. Og det

Svartsot, Gimle, photo: Weiss

Svartsot, Gimle, photo: Weiss

gælder for alle dem der er en del af branchen. Fans, bands og særligt bookere og promotere.  Publikummet er der til det. Lad os nu få noget mere af det herhjemme.

Scenen i Danmark tæller kun en lille håndfuld bands og hvis Heidra og Sylvatica havde været der denne aften på Gimle var alle bands, der spiller folk og vikingemetal herhjemme stort set samlet. Jeg ville elske at se den danske scene, i denne subgenre, blive endnu større.

Tak for det Svartsot. Jeg blev en stor oplevelse rigere denne aften!

10-penta