FinsterforstEt af Tysklands fineste folk/pagan metalbands Finsterforst er klar med deres 5 udspil. Et udspil med den noget så tyske titel “Mach Dich Frei!”. 

For de af jer der endnu ikke kender til bandet kan de bedst beskrives som en kombination af to af Finlands fremmeste folk og pagan bands. Når bandet er bedst er de nemlig ligeså episke i lyden som Moonsorrow og ligeså festlige som Finntroll.

“Mach Dich Frei!” er kolos af en udgivelse. 8 numre hvoraf den ene er en intro på lige under 1 minut. Den sammenlagte spilletid for disse 8 numre er 74 minutter. Der er altså musik nok at komme efter. Spørgsmålet er blot om Finsterforst har skrevet musik der er holdbart nok til at udfylde alle disse mange minutter?

Lad det være sagt med det samme. Dette er en udgivelse man skal sætte sig ned og lytte på og det skal man gøre mange gange for at få det hele med. For der er mange detaljer i denne musik og på spørgsmålet om 74 minutter er for meget er svaret ja. Finsterforst formår ikke at holde musikken interessant nok i længden i forhold til hvad der skal til for at fylde alle disse minutter ud.

Med åbneren, den næsten 15 minutter lange “Schicksals End”, kommer Finsterforst godt rundt i pagan metallens mange afkroge. Lige fra brugen af horn og harmonika spil, til ambient lyde i stil med hvad Burzum lavede på “Dunkelheit”. Det hele er selvfølgelig sunget på tysk. Faktisk er dette en ganske god start for albummet og man får en fin fornemmelse af og en introduktion til hvad Finsterforst rent musikalsk står for og vil med “Mach Dich Frei!”.

Albummet mangler i sin helhed større variation i dynamikken. Sangene er for det meste skrevet i et midttempo leje. Det ville virkelig ikke have skadet hvis tyskerne i langt større grad havde vovet sig ud i brugen af blast beats for at variere det musikalske udtryk.

Den eneste virkelig variation er de små mellemstykker med ambient lyde der forekommer før enkelte numre. Nummeret “Reise Zum…” er et ganske godt eksempel på dette og det fungere perfekt efter hensigten. Finsterforst formår at skabe den ønskede stemning af naturen med dette. Desuden fungere variationen mellem growl og clean vokal også helt efter hensigten.

Med “Reise Zum..” gør bandet sig klar til at starte det, og ja hold nu fast, 24 minutter (!!) lange titelnummer “Finsterforst”. Albummets klart bedste, men igen for langt. Det kunne snildt være blevet halveret.

Skal man lave lange numre er det nødvendigt at sangskrivningen er interessant nok. Moonsorrow kunne gøre det på den 29 minutter lange “Tulimyrsky” fordi der rent faktisk sker en musikalsk progression igennem nummeret. Det har Finsterforst svært ved at leve op til.

Opsummering: Finsterforst vil rigtig meget på “Mach Dich Frei!” og som sådan er det endt med et ganske hæderligt udspil, der dog mangler en større variation for at kunne udfylde hele 74 minutter. Er man ny i folk/pagan universet er det ikke her man skal starte. Men er man derimod i forvejen til bands i stil med Moonsorrow og Finntroll så kan man sagtens give dette album et lyt.

Lyt specielt til: “Schicksals End”, “Finsterforst” , “Mach Dich Frei”

For fans af: Moonsorrow, Finntroll, Equilibrium og Windir

 

Finsterforst – Mach Dich Frei! udgives via Napalm Records