Solbrud-Jërtegn-frontcover-promoDansk black metals mest frembrusende kometer er tilbage med album nummer to. Den svære to’er siger I? Det har Solbrud aldrig hørt om før…

Er der en metalgenre, som mange bands efterhånden synes trænger til en gevaldig overhaling, så må det nok være black metal. Eller det virker i hvert fald sådan. Bands som Deafheaven, Wolves In The Throne Room, Ulver samt danske Myrkur og Redwood Hill er blot eksempler på musikere der tager den stolte nordiske black metal tradition og gør det til deres helt eget, ved at tilføje elementer man normalt aldrig hører i black metal. Danske Solbrud tager lidt en mellemvej når det kommer til den slags.
For Solbrud søger på mange måder mod grænserne, dog uden at overtræde dem og prøve for mange nye ting. De spiller nemlig black metal som black metal lyder, og har så valgt at inkorporere brudstykker af frisk lyd. Det kan godt lyde lidt uopfindsomt og kedeligt når det sådan står på skrift, men det er det så langt fra! Solbrud samler nemlig langt hen af vejen ganske flot op fra den meget ambitiøse debutplade, og ambitionerne er ikke blevet mindre – ej heller armbevægelserne! Der er nemlig tale om atmosfærisk black metal i højeste kaliber, med alt hvad det indebærer af dronede lydflader, melodier i særklasse og en intensitet de færreste vil kunne frembringe i langt mere voldsomme metalgenrer. De mener det her.

Pladen har fire numre. Og den varer 45 minutter. Så lefler man fanme ikke! Og aldrig har jeg oplevet af en plade med så lange numre har været så ubesværet at komme igennem. Solbrud gør det nemlig med deres forrygende sans for sangskrivning virkelig nemt. Fra åbneren ”Sortedøden” der har en af de flotteste melodier jeg nogensinde har hørt i black metal (go home, Enslaved!), ”Afbed” lyder som krigsmarch i ægte paganske dimensioner, ”Klippemennesket” er som den evigt lurende stilhed før stomen, der holder dig på kanten af stolen og afslutteren ”Ursult” eksploderer i hektiske blastbeats og oprigtig ængstelighed.

Produktionen vil jeg også gerne bide mærke i, her har Solbrud nemlig valgt at arbejde sammen med k-town navnet Lasse Ballade, hvis tidligere bedrifter primært er punk, hardcore og grind. Et risky valg, der i dén grad er kommet til Solbrud’s fordel! For hold nu kæft Jærtegn har en fed lyd!! Mere af ham!

”Jærtegn” betyder i ordets forstand en guddommelig varsel om kommende dramatiske hændelser. Det håber jeg Solbrud har i sinde at følge til døren, for med denne plade burde de have verdenen lagt for deres fødder!

9-penta