MyrkurMed klare referencer til 90’ernes black metal bands er Danmark’s Myrkur klar med sin debut EP på intet mindre end Relapse Records. Vi har fået en snak med kvinden bag projektet!

Lad os starte fra bunden. Hvem er Myrkur og hvordan startede dette projekt?

Myrkur er bare jeg. Jeg har skrevet og indspillet denne musik i mange år, men uden en plan om at spille det for nogen andre eller udgive det. Så der er ikke en bestemt dag jeg besluttede at lave det, jeg har bare altid haft en kærlighed til Nordisk folkemusik, klassisk musik og metal. Efter en ven af min hørte det, sagde han at jeg burde udgive det og da begyndte jeg at samle de sange jeg synes passede bedst sammen.

Jeg hører en klar inspiration fra navne som eks. Darkthrone, Emperor, Ulver og tildels Burzum i din musik. Dette er bands, der alle har det tilfældes, at de mere eller mindre dyrker pagantroen i deres lyrik og musikalske univers. Hvilke inspirationskilder danner grundlaget for Myrkur’s univers?

Jeg har siden jeg var barn været fascineret af Nordisk mytologi og dette har til dels inspireret min musik. Gamle nordiske folke + børnesange og kor musik. Det traditionelle nordiske lydunivers er utrolig spændingsfyldt og mørkt og lyst på samme tid. Det er lidt uforudsigeligt og desorienterende, hvilket jeg elsker.

Jeg citere Edvard Grieg som en stor inspiration også. Jeg husker stadig da jeg første gang hørte ‘Anitras Dans’ som barn, det gav en genlyd inden i mig og jeg blev meget overvældet. Jeg undrer mig stadig over hans evne til at blande det voldsomme og det æteriske, det skønne og det grimme. Jeg elsker også hans ‘Barnlige Sange’, han skrev en del børnesange til både kor arrangementer og piano. Det er så utrolig Norsk og rent og smukt.  I modsætning til mange andre kultures folkemusik / børnesange så er de nordiske utrolig mørke og ikke små hyggelige, lyserøde Disney sange. Tag en sang som Byssan Lull som egentlig er en vuggevise. Den er fin, men der ligger en mørk skygge henover i både melodien og teksten. Af black metal band har jeg lyttet til Dissection, Ulver, Kvist, Mayhem, Emperor, Abigor og Enslaved mest.

Hvorfor er lige præcis black metal den rette musikalske udtryksform for dit univers?

Jeg elsker den frosne lyd, agressionen og at det er en kombination af skønhed og uhygge. Det er på en måde meget frit, og på en anden utrolig detaljeret og tight. For mig repræsenterer det hvad selve livet og menneskeheden er udgjort af. Kontraster, mange forskellige dimensioner, kompleksitet. I dag føles det som om nogle folk reducerer sig selv til en-diminsionelle væsener og at de har glemt deres ur-kraft. Jeg har mange forskellige sider inden i mig som jeg ønsker at udtrykke gennem blandt andet musik. Jeg prøver at lade være med at putte en genre-etikette på min musik, da det jo er en kombination af mange ting. Men jeg har inden for dette univers kunne blande de ting jeg elsker mest, og det som resonerer dybest i mit hjerte.

Nu er det ikke fordi der skal gå kønsfordeling i musik. Men det er ikke tit, ja jeg kan nærmest ikke mindes, at have set en kvinde udøve black metal på samme måde som dig. Som kvindelig black metal udøver, hvad tror du så, du har kunnet bringe af nyt til denne ofte meget ekstreme og mandsdominerede genre, her tænker jeg primært musikalsk?

Jeg ved ikke om jeg har bragt noget nyt til Black metal genren. Jeg tror måske mere jeg har blandet de ting jeg elsker og af dette er kommet en helt tredje lyd. Jeg synes ikke folk skal hæfte sig så meget ved genre betegnelser, eller hvorvidt man er en mand eller kvinde, det vigtigste må vel være hvad synes dine ører om det de hører. Hvis folk synes om Myrkur så behager det mig, hvad end de kalder det black metal eller ej. Og hvis man ikke synes om Myrkur så foreslår jeg man lytter til noget andet.

Jeg vil ikke sige “jeg har tilføjet nogle feminine elementer til en mandsdomineret genre”, af den grund af jeg føler black metal har sine rødder i naturen, moder jord. Der hersker i forvejen en dualisme i denne musik, ligesom der gør i naturen selv. Den er både billedeskøn og nærende, men også agresiv og kan let slå ihjel og destruere. Lys og mørke  og feminin og maskulin.

Nu er “Myrkur”ep’en så snart klar til at ramme gaden. Har du stået for alt instrumentering og er EP’en myrkurproduceret af dig selv?

Jeg har som sagt skrevet og indspille disse sang i mange år. EPen har jeg indspillet i mit hus som jeg er vokset op i. Alt er indspillet af mig selv, undtagen trommer som jeg fik hjælp af min svenske ven Rex Myrnur til. Da alt var færdigindspillet, mixede jeg EPen derhjemme også og så hyrede Relapse en master engineer til at masterere den. Så nogle af sangene er ret gamle, nogle er nyere.

Førstesinglen “Nattens Barn” været ude i et stykke tid, men hvad kan lytterne forvente på resten af EP’en?

De kan forvente en form for musikals saga, hvor sangene har en sammenhæng og relevans til hinanden. De kan forvente nogle melodiske og iskolde guitar-riffs og ubehagelige blast beats kombinerede med rene kor arrangementer og også metal / primal skrig!

Uden at have udgivet noget endnu er du allerede blevet signet på et stort label som Relapse. Nu kommer EP’en så snart ud og jeg er sikker på, at der er mange der venter i spænding. Skal denne EP følges op af en koncertaktivitet i nær fremtid?

Ja absolut. Jeg har ingen trang til at tage på en halv-dårlig tourne hvor jeg hver aften er tvunget til at gå på kompromis med lyden osv. Men jeg arbejder på at sætte op nogle få koncerter i de rigtige omgivelser, så som Grieg Hallen sammen med det Norske pigekor. Eller det kongelige teater eller operahuset. Det er måske lidt at sigte efter stjernerne, men det har aldrig stoppet mig før.

Kan vi forvente, at EP’en bliver fulgt op af en fuldlængde? 

Ja, jeg er i øjeblikket igang med at skrive til en fuldlængde og har kigget efter studier i Bergen, hvor jeg helst vil indspille. Denne gang vil jeg gerne tage i et rigtigt studie og ikke bare lave alting selv derhjemme. Der er frihed i et lave alting selv derhjemme, men også en begrænsing ved det. Så jeg ønsker at gå i et rigtigt studie nu.

Vi siger tak til Myrkur for snakken og er selvfølgelig klar med en anmeldelse af EP’en i dagene op til udgivelsen!