HamferPå lørdag går det løs i Tórshavn, når Færøernes udgave af Wacken Metal Battle 2014 går i luften! På torsdag hiver vi derfor teltpløkkerne op i København og suser mod klippeøen for at opleve dette brag! 
Vi kunne dog ikke modstå chancen for, inden da, at få en snak med år 2012’s vindere – ikke bare på Færøerne – men også den store finale-vinder på Wacken, Hamferð! Hamferð har siden spillet på danske festivaler som SPOT og Royal Metal Fest i Aarhus!
Hvad har det betydet for Hamferð at deltage i Wacken Metal Battle og har de mon nogle gode råd at give videre til de deltagende bands på både Færøerne og i Danmark? Trommeslager Remi Kofoed Johannesen giver os svarene her!
Hvem er Hamferd og hvornår begyndte I at spille musik sammen som band?
Hamferð er et doom-metal band fra Færøerne bestående af Jón Aldará på vokal, Theodor Kapnas på guitar, John Áki Egholm på guitar, Esmar Joensen på keyboard, Jenus í Trøðini på bass og Remi Kofoed Johannesen på trommer.
Vi startede med at spille sammen i 2008. John Egholm henvendte sig til os med idéen om, at spille doom metal. Det var vi alle friske på. Efter en smule udskiftninger er vi så kommet til de medlemmer vi er nu og som vi stort set har været det meste af tiden.

Fornemmer I at Færøerne er en vigtig inspirationskilde i forhold til jeres sangskrivning? I så fald hvordan?

Færøerne og færøerske sagn er en klar inspirationskilde. Det er måske mest tydeligt i teksten (hvis man kan læse færøersk), men det tunge, våde og vindblæste vejr har helt sikkert også haft sin påvirkning. Det er yderst oplagt at sidde og skrive fed doom imens vinden og regnen river i bygningerne.

Hvordan ser I metalscenen på Færøerne netop nu? 

Den færøerske metalscene har uden tvivl tiltaget i styrke de seneste par år. Den er nok fordoblet, hvis ikke mere end det, i de sidste ti år og specielt i de seneste par år, er der kommet flere stærke metalbands. Man kan blandt andre nævne Earth Divide, Sic og Týr som bands af international kaliber. Bands med stærkt drive og musikalske evner af høj kaliber.

Hvilke overvejelser gjorde I jer før I valgte at deltage i Wacken Metal Battle? 

Ingen af os i bandet synes, at det er muligt at konkurrere, og dermed “vinde” i musik, men da vi hørte om Wacken Metal Battle tænkte vi dog, at det var en oplagt mulighed for at komme ud at spille. Alle metal bandsene på Færøerne er kammerater, så vi tænkte også, at det ville blive en pisse fed aften, med en masse kamerater på scenen og blandt publikum. Ydermere tænkte vi, at hvis vi var heldige at komme i finalen, så ville det uden tvivl være en fed koncertoplevelse for os, hvilket det så sandelig også var. 

Hvordan ser i Wacken Metal Battle på Færøerne, som en vigtig del af udbredelsen af metal fra Færøerne?
Den Færøerske Wacken Metal Battle konkurrence har, uden tvivl, potentiale til at gøre god reklame for de færøerske metal bands. Man kan jo sige, at der årligt vil komme en færøersk repræsentant til den store internationale finale på W:O:A, og dermed vil der hvert år være mulighed for dette band, at få en masse reklame og international opmærksomhed. Det kan kun være en positiv ting. 

Hvad har Wacken Metal Battle og det faktum, at I vandt den store finale betydet for jeres videre karrierer?

Det har selvfølgelig medført at vi har spillet på Wacken Open Air, hvilket var en kæmpe oplevelse for os alle. Det har også givet en del opmærksomhed i tiden lige efter finalen, opmærksomhed som vi har kunnet bruge til at networke med forskellige bookere og lignende. Dermed har vi kunnet skabe et internationalt samarbejds-netværk, som vi stadig er enormt glade for, bruger og bygger på.
Som vi kom kort ind på tidligere, så er Wacken Metal Battle en super god mulighed for at komme ud og potentielt blive hørt og “spottet” af nogle internationale bookere eller lignende (det behøver jo ikke kun at være finale-vinderbandet som får imponeret disse folk). Det er også en rigtig god måde, at møde og høre en masse bands, som man måske ikke kender i forvejen. I det aller-mindste burde man kunne få en super fed aften ud af arrangementet.

Har I afslutningsvis nogle gode råd, at kunne give videre til bands fra Færøerne, men også danske bands, som stiller op i år i Danmark?

Hvis vi skulle komme med nogle råd, så ville det være at prøve at nyde det. Det er fedt at være med til de indledende runder. Vi havde uden tvivl en rigtig god fest, og skulle man være så heldig at komme i finalen, så er det også at nyde det. Det er ikke alle bands der får lov til at spille på en så stor festival. Gør det bedste i kan og nyd det. Så kan det ikke slå helt fejl.
Vi siger mange, mange tak Remi for snakken og så ønsker vi alle de deltagende bands på både Færøerne og i Danmark held og lykke med WOA Battle 2014!