Tyr-ValkyrjaTÝR er uden den mindste tvivl det største navn, der nogensinde er kommet ud af Færøerne. Vikinge metallerne har høstet stor international succes og har været på flere tours sammen med navne som Amon Amarth, Finntroll, Children of Bodom og Korpiklaani. Sidste år udgav bandet Valkyrja og til sommer rammer bandet Danmark med hele to koncerter i København! 

Vi syntes det var oplagt, som et led i vores optakt til dækningen Færøernes udgave af Wacken Metal Battle i starten af marts, at få en snak med disse erfarne herrer. Om deres start, at have Færøerne som musikalsk inspiration og måske kunne de have nogle guldkorn i ærmet til nye bands. Vi fik en snak med sanger Heri Joensen:

Tilbage i 1998 blev TYR dannet. Fortællos lidt om starten af TÝR. 

Bandet startede faktisk i København. Jeg var flyttet til København for at studere, og jeg gik med tanken om at lave et nyt band. Da jeg så mødte en gammel kending der havde været trommespiller i et band jeg havde været med i på Færøerne begyndte det straks at tage form. Vi spillede nogle shows i København og på Færøerne, og i 2001 udkom vores første CD.

Hvordan ser i Færøerne som værende en vigtig rolle for TYR i forhold til udviklingen af jeres band?

Vores færøske baggrund er ret vigtig når man tænker på den folkemusik, der ligger til baggrund for vores musik, men det er Danmark faktisk også, fordi vi har brugt end del folkeviser fra de andre nordiske lande, deriblandt Danmark. Så jeg vil sige at Færøerne er vores base men norden er vores hjemmeområde.

Har det været svært at slå sit navn igennem internationalt, når man er et band fra Færøerne og hvordan formåede I at gøre det?

Det har været hårdt, især økonomisk. Men det har gået støt opad igennem al vores tid som band, så jeg har altid følt at vi var på rette vej og at det bare var et spørgsmål om tid.

Det virker som om der i øjeblikket er stadig mere og mere stigende interesse for metal fra Færøerne fra det store udland. Med bands som jer, Hamferd og SIC – hvad tror I det skyldes?

Vi har tradition for god musik. Der var selvfølgelig en lang musiktradition før metal kom til færøerne, og samtidig med at vi holder meget fast i vores rødder har vi taget det moderne ind, så jeg tror at dem der interesserer sig for det har gode omstændigheder på Færøerne at udvikle en meget dyb forståelse for musik.

Har I nogle gode råd til unge håbefulde bands der kommer fra Færøerne og går med drømmen om at slå igennem?

Ja, det har jeg. Hvis jeg startede et band i dag ville jeg lade være med at kopiere den internationale lyd, jeg ville finde den rigtige sammensætning af engagerede musikere og jeg ville udgive en CD og komme i gang med at spille koncerter med det samme. Jeg tror faktisk det er nemmere på Færøerne end i Danmark da vi har det legendariske og meget hjælpsomme pladeselskab, Tutl Records. Det hele afhænger lidt af at man har en musikalsk vision til at arbejde ud fra, men det har vel de fleste der går med tanken om at starte et band.

I slutningen af sidste år udgav I jeres seneste album Valkyrja. Er dette en konceptplade og i så fald hvad er konceptet?

Det drejer sig om en unavngiven viking og en valkyrie. Vikingen forlader sin hjemstavn for at dø på slagmarken og blive bragt til Freja’s sal. I store træk kan man sige at det drejer sig om kvinder og hvordan de påvirker mænd.

I har fået ingen ringere end George Kollias med på trommer til denne indspilning. Hvordan kom det i hus?

Da det gik op for os at vi ville få brug for en studio trommeslager kontaktede vores manager George da de er gamle venner.

Valget faldt igen på Jacob Hansen som producer. Hvad er det Jacob kan for TÝR?

Vi har siden Eric The Red lavet vores plader hos Jacob. Han laver god lyd, arbejder hurtigt og dertil er han en meget venlig fyr. Det har fungeret meget godt for os og han har udviklet en god forståelse for vores musik. Derfor går vi tilbage hver gang.

Fortæl os lidt om processen for dette album. Hvordan blev det til? Er der f.eks hentet inspiration fra Færøerne?

Tratitionen tro har vi nogle færøske og nordiske folkemelodier og Valkyrien er naturligvis fra nordisk mytologi.

I har været på en længere tour i kølvandet på det nye album og skal snart til USA med Children of Bodom. Hvad forventer I jer af denne tour?

Det bliver nok de største koncerter vi har spillet på siden vi var på tour med Amon Amarth tilbage i 2006, men vi er det tredje af tre bands så vi forventer ikke specielt gode omstændigheder.

Til sommer vender TÝR tilbage til Danmark, med en af deres relativt sjældne danske koncerter. Bandet spiller hele to koncerter oven i købet. Til den første udgave af Frigg, en ny festival der samler den nordiske musik over et par dage i København.

Hvad er jeres holdning til en festival som Frigg? Er det vigtigt at der findes en festival, som kan samle norden?

Personligt går jeg meget højt op i nordisk sammenhold og en festival som Frigg er en udmærket måde at styrke det på, så jeg er meget glad for at være en del af det.

Og så spiller i Danmarks største metalfestival Copenhell. Har I hørt om Copenhell før? Og hvad kan publikum forvente af jer til disse to danske koncerter?

Jeg tænkte, første gang jeg læste om Copenhell, at der måtte vi simpelthen spille. Jeg har plaget vores manager om at få os adgang til det. Så senere mødte jeg en færing der arbejder for Copenhell, der sagde at hun muligvis kunne hjælpe os. Jeg kender ikke detaljerne hvordan aftalen er kommet i hus, men vi er i hvert fald glade for det og alle involverede skal have tak.

Afslutningsvis er der noget I vil sige til de bands på Færøerne, der i år skal deltage i Wacken Metal Battle?

Lykke til alle sammen, men husk at kun fordi I ikke går videre i en konkurrence betyder ikke, at der ikke venter jer en fremtid indenfor musikken. Det er Týr et godt eksempel på. Hvis I virkelig ønsker at blive professionelle musikere så bare klø på lige meget hvad.

Vi siger mange, mange tak til Heri Joensen og TÝR for at ville deltage i dette interview! Wacken Metal Battle afholdes på Færøerne d 8 marts 2014 og Blastbeast.dk vil dække hele forløbet.