DSC04629Copenhell er Danmarks absolut største metalfestival. En festival der hvert år præsentere et stærkt internationalt line up, med nogle af de mest aktuelle og største navne på metalscenen idag.

Men gudskelov er danskheden også repræsenteret i stor stil. Vi har stævnet Impalers, Deus Otiosus, By The Patient og Fall of Pantheon, der alle i år fik æren af, at optræde på årets festival, og iøvrigt alle gjorde det skide godt, til en snak om danskheden på en større metalfestival som Copenhell!

 

Hvilke forventninger havde I op til koncerten på Copenhell?

Impalers: Vi var selvfølgelig meget spændte, eftersom det var vores første optræden på en større festival. Vi vidste, at det var en vigtig koncert for os, og da vi yderligere havde fået tildelt pladsen som det første band om lørdagen, var der et  pres på vores skuldre. Vi skulle jo et eller andet sted sætte gang i ballet igen, og med så dygtige og store bands, som der var på festivalen i år, gav det helt sikkert et ekstra drive. Der var ingen tvivl om, at vi skulle ud og vise, at vi var det rette band til opgaven. Vi havde dog ingen anelse om, hvor mange mennesker, der rent faktisk ville dukke op, eller om folk måske bare ville stå og hænge lidt på grund af tidspunktet.

DSC04715Deus Otiosus: Vi havde en forventning om, at der ville komme væsentlig flere mennesker end der normalt gør det til vores koncerter.

By The Patient: Vi havde nogle forventninger om at det ville blive en rigtig sjov oplevelse med et engageret publikum. Desuden havde vi nogle forventninger om at møde nogle mennesker indenfor miljøet, som vi kunne sparre endnu mere mere, end vi gør i forvejen.

Fall of Pantheon: Vi havde en forventning om at der ville være en masse metalhungrende hoveder foran scenen med svingende garn! Der udover så vi frem til at være en del af de “store” bands, som får æren af at være på plakaten til dette års Copenhell. Som vores første open air koncert, var det helt klart stort for os. Next level.

Hvordan var det at optræde på Copenhell? Fik I indfriet jeres forventninger?

Impalers: Det var helt vildt fedt! Vores frygt om et lidt slattent publikum blev i den grad gjort til skamme, og folk gik heldigvis amok med masser af headbaning, moshpits og circlepits. Vi fik endda lov til at smadre en radio, som nogle folk smed op med skiltet “SMADDER MIG” på. Det var super fedt, at folk var så aktive og var med til at skabe en god stemning på trods af tidspunktet. Det var dog ikke kun publikum, der var fede, arrangørerne og folkene, der hjalp til ved scenen, var allesammen virkelig flinke, og det hele kørte bare super professionelt. Og ja, vi fik det ud af det, som vi håbede på. En god respons fra publikum, ros fra arrangørerne og så selvfølgelig en vis tidligere Metallica bassist, der var så venlig at sende et par gode ord vores vej.

Deus Otiosus: Det gik præcis som det skulle. Der var masser af mennesker og pladsen så godt fyldt op. Folk virkede også til at være helt med på den og man kunne se, at de var med på musikken på mange forskellige måder. Og så holdt regnen sig endda tilbage indtil lige efter sidste tone af vores sæt havde klinget af. Perfekt.

By The Patient: Det var rigtig fedt at optræde på Copenhell. Folk var virkelig på og det så ud til at publikum havde en lige så god oplevelse som os, så det er vi glade for.Vi snakkede allerede sidste år om at vi nok skulle spille på Copenhell snart – så er det jo sjovt, når det sker et år efter – vi er super glade for tilliden fra Copenhell. Så alt i alt fik vi det ud af det, som vi håbede på, plus lidt mere (godt vejr og et engageret publikum).

Fall of Pantheon: Det var vildt fedt at spille foran så mange mennesker! Vi havde måske regnet med flere mennesker, men det ér og vil altid være forbandelsen i at være det første band. Ikke ment negativt, da det var en ære at være det første band til hele festivallen.

Hvordan ser I Copenhell som en spiller i det danske metalmiljø?

Impalers: Eftersom Copenhell ubestridt er den største metalfestival i Danmark, er det uden tvivl en enormt vigtig platform både for bands, bookere og den danske scene som helhed. DetCopenhell torsdag fall of pantheon er en begivenhed, som mange danskere nok har efterspurgt i lang tid, efter at have været nødsaget til at tage til andre lande i så mange år. Jo, vi har da selvfølgelig Metal Magic, indendørsfestivalerne Royal Metal og Aalborg Metal Festival, men en decideret open air festival, har der i den grad været mangel på. Det er derfor også et kæmpe skulderklap at blive booket som band på festivalen, netop fordi den har den størrelse og den plads i metalscenen, som den efterhånden har.

Deus Otiosus: Copenhell er selvfølgelig den store indenfor danske festivaller. Der er vist ikke noget, der kommer i nærheden. Jeg synes, at det er rigtig godt, at den er der. Man kan altid være uenig med bookninger, men man kan jo bare lade være med at tage af sted, hvis man ikke er interesseret. Festivallen formår i hvert fald at hive nogle ting hjem, som andre danske festivaller ikke har størrelsen til og jeg har haft flere gode koncertoplevelser derude.

By The Patient:  Vi ser Copenhell som en meget vigtig spiller for det danske metalmiljø; nationalt, samt internationalt – det synes jeg også at eventet ‘When Copenhell Freezes Over’ illustrerede meget fint. Copenhell er en 100 % metalfestival (selvom visse mennesker ville gå ind i en større genreudredning) og det adskiller klart Copenhell fra resten af flokken – man ved hvad man får med Copenhell (og det er godt, det man får!). Copenhell virker som et brohoved mellem det internationale og det nationale metalmiljø for os musikere og det er virkelig noget, der har været savnet i mange, mange år. På den måde kan bands mingle og vise sig over for de internationale folk, der samtidig får et godt indtryk af professionalisme, samt et rigtig godt brand, som jeg synes Copenhell er. I det danske metalmiljø, på et nationalt plan, synes jeg at Copenhell binder landet sammen, så at sige. Der kommer mange forskellige mennesker og det lader til at festivalen langsomt, men sikkert, bliver et årligt træfpunkt for danske metalfans – og det er jo super fedt!

Fall of Pantheon: For os er der 2 store festivaller i Danmark. Roskilde festival fordi det er den største, med flest mennesker. Copenhell fordi det bare er metalfestivallen i Danmark. Det er dér man mærker, hvor fedt det er, at være sammen med alle de andre metal tosser som én selv. Det er i virkeligheden på Copenhell, at magien er.

Synes i at Copenhell i år har formået at variere programmet tilpas nok til, at der også er blevet plads nok til de danske bands blandt de store internationale navne? Eller ser I gerne et endnu større fokus på den danske scene?

Copenhell torsdag deus otiosusImpalers: Der er ingen tvivl om, at dette års Copenhell har været proppet med kæmpestore bands, hvilket altid vil være på bekostning af mindre bands i et eller andet omfang. Heldigvis har Copenhell endnu en gang været gode til at hive relevante upcoming bands med, både i form af deres Förhelvede tiltag, samt bands som fx os, der får lov til at starte dagene op på de mindre scener. De ser ud til at have ramt et fint sweetspot for mængden af store bands i forhold til nye danske bands, og man kan kun håbe, at de formår at vedligeholde den ratio.

Deus Otiosus: Ja, der er plads nok til de danske bands nu. Jeg synes faktisk at Copenhell programsætter en god håndfuld mindre danske bands, der får chancen for at spille for 1.000 mennesker på Pandæmonium-scenen derude. Men man kan altså ikke hive 10.000 folk ud på Refshaleøen kun med mindre, danske navne. Der skal store, internationale navne af enhver art til. Hvis man gerne vil se danske upcoming bands er der masser af andre festivaller til det, for eksempel Dark Mental, som vi spillede på i April. Der er også masser af andre danske festivaller som Metal Magic og Kill-Town Death Fest til forskellige nichér, som måske stemmer mere overens med ens interesser. Men hvis Copenhell skal være stor skal de satse på at hive mange forskellige målgrupper ind, også selvom det betyder, at det nok er de færreste, der kan lide alle bands på programmet. Med andre ord er det nok nødvendigt med bands som Parkway Drive og Between The Buried And Me, for at vi også kan få Danzig og King Diamond.

By The Patient: For at der skal komme endnu mere fokus på de danske bands, skal de danske bands også have en mere international profil, efter min mening. Det ville i mit hoved ikke copenhell fredag by the patientgive mening at give et dansk band et plads foran et meget større band, såfremt det danske band ikke havde et større publikum (i det mindste i Danmark). Jeg synes faktisk at Copenhell har været meget opmærksomme på lige præcis dette ‘issue’. Jeg synes aldrig at Copenhell skal gå på kompromis med kvaliteten af musikken, bare for at få et dansk islæt. Det synes jeg absolut heller ikke de har gjort i år. Det har været rigtig godt at se hvordan Copenhell har placeret danske bands på nogle vigtige tidspunkter og ikke bare parkeret dem på en ‘dansk dag’. Jeg tror at vi om nogle år vil se et (allerede kendt) dansk band på en af de store scener på et rigtig godt tidspunkt (relativt), hvis danske bands fortsætter udviklingen med at turnere i udlandet og i Danmark i en meget konstant cyklus, der helst skulle lede til større shows over kortere og længere sigt. Så alt i alt, så er fokus fint på danske bands og der er plads nok til de danske bands.

Fall of Pantheon: Personligt mener jeg, at der var for få dødsmetal navne på i år. Grave var fedt, og vi nød det i fulde drag. Set fra en mere generel vinkel, var det lækkert musik for alle de mange forskellige slags metalhoveder. Fed death, fed black, fed vikinge, fed thrash og fucking awesome King Diamond! Jeg har indtrykket af at der var stor fokus på danske bands i år. Det virker i hvert fald som om at det var fokus på fed tråd, frem for at det skulle være dansk.