stratovariusnemesisInden Stratovarius’ koncert i Amager Bio fik vi en snak med bandets bassist Lauri Porra. En snak der primært omhandlede bandets nye, glimrende, udgivelse “Nemisis”

Hvordan har turnéen været indtil videre?

Den har været helt perfekt. Og nu er den ved at blive endnu bedre, fordi nu er det gode vejr kommet, ha ha. Det var rigtig koldt i begyndelsen. I begyndelsen var alle faktisk rigtig syge fordi det var så koldt. Hele bussen var som et hospital. Men nu efter nogle uger er folk blevet meget mere friske. Jeg vil mene at det er nogle af de bedste shows vi har spillet i mange år.

Ja og det har jo også været en lang tour, der er ved at nå sin afslutning her i Danmark?

Det er egentlig en meget normal tour på 4 uger, som jo næsten er slut, med kun 3 shows tilbage ja.

Hvordan ser du Nemesis som et billede på Stratovarius anno 2013?

Denne udgivelser giver et perfekt billede på hvem og hvordan Stratovarius er i 2013. Bandet har en lang historie og i 2013 er det det her det handler om. Jeg synes det her “nyere” line up er klar. På Polaris og Elysium forsøgte vi stadig at få den rette vinkel på vores lyd. Jeg synes bestemt at disse albums var gode, men det er som om vi har været igennem en naturlig proces op til denne udgivelse.

Når jeg har lyttet Nemisis igennem er der særligt ét nummer jeg synes der står ud, og det er “Halcyon Days”. Og det gør den pga. sine elektroniske aspekter. Har det været vigtigt for Stratovarius at inkorporere nye aspekter i jeres metal?

Ah ja. Jamen faktisk har de elektroniske aspekter allerede haft sin ret på bl.a. Destiny-udgivelsen fra 1998.Destiny-albummet er i forvejen meget heavy og i den periode var denne udgivelse meget moderne. Jeg har altid været vild med Destiny fordi den havde disse friske-aspekter. Jeg mener, og som også Stratovarius altid har været gode til, ikke bare at have en bestemt lyd, men også prøve nogle nye elementer. Power metal elementerne vil altid være der, men der er nødt til at være noget nyt, da vi jo allerede har lavet hele 14 albums, ha ha. Man vil altid have noget nyt tror jeg.

Endnu engang har I valgt at producere et album selv.

Ved du hvad? Det føles simpelthen bare godt at gøre. Tidligere har vi haft en producer på, men ikke her på det sidste. Mathias har sit eget studie, så det var et meget naturligt valg vi gjorde os. Måske vi på det næste album har en anden person til at mikse numrene, men man ved det aldrig. Når vi har musikken klar ser vi på hvad der bedst vil passe til det nye album. Så det føltes helt klart naturligt på denne måde.

Jani Liimatainen (ex-Sonata Arctica) har været med i skrive-processen på Nemisis. Hvordan har dette samarbejde været?

Ja. Faktisk var det egentlig bare på to numre. Noget akustisk-arbejde. Når Timo skriver numrene kan han godt lide at co-skrive sammen med en anden. Og han lavede faktisk bare noget andet med Janni i den periode, så på to numre er Janni med inden over. Jeg vil ikke kalde det noget stort samarbejde, men ja to numre er co-skrevet sammen med Janni.

Nemesis – hvorfor denne titel?

Det er faktisk bare en cool titel. ha ha. Vi havde spillet på en festival i Spanien og jeg sad med Mathias og Jens i en lufthavnsrestaurant i Madrid og vi sad og vi sad og skød idéer afsted. Så kom Mathias op med ordet “Nemesis”. Det var sejt. Så begyndte vi at undersøge hvad ordet rent faktisk betød. En masse folk tror at Nemisis er fjenden, men det er også noget der giver liv. Det er som en nyfunden energi. Det er bestemt ikke et konceptalbum, men denne titel passede godt til måden vi godt kan lide at navngive vores albums på. Vi kan bedst lide at navngive vores albums med få ord og helst med kun én stavelse, i stedet for at kalde det noget med “The Dark Depths Of Magical Blasphemi” ha ha.

Hvad byder fremtiden så på for Stratovarius?

Ja altså vores sidste koncerter på denne Europa-tour skal spilles her i denne uge. Vi har allerede spillet i Finland og så skal vi spille en del festivaler til sommer. Men før dette skal vi på tour i Sydamerika.

Ah, jeg har hørt fansne dernede skulle være vilde!?

Aah ja, de er fantastiske, jeg kan simpelthen ikke vente med at komme derned. Efter dette skal vi til Korea i sommer-perioden. Så alt i alt spiller vi bare en del koncerter for tiden og efter sommeren skal vi måske til at kigge fremad på nogle nye sange og så fortsætter cirklen ellers bare. Album – tour, album – tour.

Mange, mange tak for dette interview.

Jamen det er da bare helt cool!