Finske Jari Mäenpää’s Wintersun er endelig klar med opfølgeren til debutten fra 2004 Wintersun S/T. 8 lange år er der gået. Og forventningerne til dette band har været utrolig høje. 

Og lad det være sagt med det samme. Time I er episk metal af kæmpe dimissioner. Måske det mest episke og storslåede jeg nogensinde har lagt øre til, inden man for alvor ville kunne kalde det et film-soundtrack. Albummets kun 5 numre fylder i alt en spilletid på 41 min. Hvilket i sig selv er ganske imponerende.

Dynamisk bevæger bandet sig i store symfoniske udskejelser. Kæmpe store klangflader hvor den ekstreme metal bliver ophøjet af orkestrale anslag. Det er et ganske imponerende univers Jari Mäenpää har formået at skabe med denne selv-produceret udgivelse.

Albummet har i flere medier scoret top karakter for den powerfulde, polerede symfoniske lyd. Jeg savner måske at man havde lagt en smule mere fokus på den metalliske del. Det virker som om den symfoniske del simpelthen har fået et for stor overtag og den tunge metallyd fra guitarene og blast beatsne er blevet trukket en smule tilbage til fordel for det orkestrale synth.

Dog kan der intet sættes på bandets melodiske approach. Der er fandme stærke melodier på dette album folkens. Men det kræver at man sætter sig ned og lytter den igennem flere gange. For det her er ikke et album man bare lige går til med det samme. Det kræver at man giver sig tid og gennemlytter albummet fra ende til anden i sin heldhed.

Lyrisk omhandler Time I menneskets følelser og tankerne omkring vores skabelse og liv i universet. Hvem vi er? Hvorfor er vi her? Det at miste nogle og føle vrede og glæde med livet.

Time I vil i 2013 blive fulgt op af Time II, der i følge bandet selv vil stå en smule i kontrast med denne udgivelse. Hvad det vil sige, må vi jo vente med at finde ud af til 2013.

Er man til episk metal med kæmpe store armbevægelser er Time I med Wintersun noget af det bedste der er udgivet i mange år – og dyrk så lige det smukke cover imens du lytter til musikken. Det er kunst i stor stil!

Wintersun Time I er netop udgivet via Nuclear Blast/Warner Music