Jeg mødtes med Joakim Brodén – forsangeren for det svenske power metalband Sabaton inden deres koncert i Amager Bio. Han inviterede mig ind i Amager Bio’s måske, på dagens, mest ildelugtende rum. Omklædningsrummet hvor Sabaton’s scenetøj hang og blev blæst igennem af store vindblæsere. For som han sagde, så var tøjet ikke blevet vasket i mange, mange dage. Det var til at fornemme, haha.

For at få den gode stemning sat lader jeg Joakim fortælle lidt om den igangværende Swedish Empire Tour.

Swedish Empire Tour er jo en massiv turné. Mange, mange jobs i hele verden. Har du nogle øjeblikke fra touren, du har lyst til at dele med vores læsere?  

Der er sket en masse, masse skøre ting. Dog kan det meste af det ikke “gå i trykken”, haha. Men faktisk, så er de dage hvor vi lavede de absolut vildeste ting lagt bag os. Men der er en masse sjovt at fortælle fra denne tour. Vi startede ud med denne tradition: vi købte en heldragt i de svenske farver. Den er forfærdelig grim. Og den der laver aftenens fuck up i et show, skal bære denne dragt efterfølgende resten af dagen. Vi har allerede haft en del af disse episoder, haha. Vi elsker at tage pis på hinanden. Vores stage-manager plejer altid at sige, at vi er så kedelige og  trætte efter et show. Så en aften hvor han havde fødselsdag, gav vi ham det tungeste patronbælte på. Det vejer 20 kilo. Så tvang vi ham op på scenen under Primo Victoria, hvor han så selv skulle prøve at hoppe rundt med det hele på, haha.

Sabaton er på turné i kølvandet på Carolus Rex-udgivelsen. Et album der denne gang omhandler den svenske historie. 

Har det været afgørende for Sabaton at skrive om Sveriges egen historie nu?

Ja og nej faktisk. Det startede ud med en idé fra vores fans, der skrev til os, at vi altid har sunget og skrevet om andres historier. Hvorfor ikke jeres egen? Og det stemte vi jo selvfølgelig ja i. Jeg havde dog ingen stærke kendskaber til vores egen svenske historie inden vi lavede albummet. Men da vi begyndte at skrive om det via vores research steg min interesse betydeligt.

Ja I fik jo også et samarbejde op med den svenske historiker Bengt Liljegren?

Ja, men faktisk handlede det om, at da vi skrev de tidligere plader har der f.eks. altid været en masse dokumentation om f.eks 2 Verdenskrig. Film, dokumenter og øjenvidne-beretninger. Informationerne er let tilgængelige. Men denne gang har det været rigtig svært at finde disse informationer. Man kan dog altid starte ud på Wikipedia. Selvom vi dog ikke baserer vores tekster på Wikipedia er det et rigtig godt sted at starte ud. Og efterfølgende kan man uddybe disse kilder ved at gå på biblioteket. Ved denne udgivelse havde vi intet af dette. Så vi havde brug for hjælp og det viste sig, at en af vores venner kendte Bengt fra tidligere. Så vi tænkte jo hurtigt at han måtte være den rette til, at kunne fortælle os om det svenske imperium og Carolus Rex (Kong Karl d 12) siden han har udgivet en bog om det.

Så var det vel ligesom at vende tilbage på skolebænken igen?

Haha, ja det kan man faktisk godt sige ja. Jeg kendte dog en smule til det klassiske skolebænks materiale om det svenske imperium og kampende mellem Danmark  – Sverige – Danmark – Sverige. Men at kunne få det uddybet var en inspiration.

Hvordan valgte i ud hvilke historier der skulle fortælles på albummet? Var der nogle helt særlige øjeblikket fra krigen, som skulle med?

Nej, vi tænkte, at vi ville fortælle om det svenske imperium’s opstandelse og fald. Vi kalder den Carlous Rex fordi det lyder bedre end “det svenske imperiums opstandelse og fald” haha. Og så har vi en tradition med at navngive vores titler på latin. Og det var oplagt at starte med Gustavus Adolphus d 2, da han kom til magten. Det svenske imperium spænder over 100 år (1561–1721). Fra starten til slutningen. Så vi tænkte det ville være cool, at lave et album om 100 år i krig. Da vi var i midten af det hele fandt vi ud af at det måske var en smule “overkill” og noget der kunne have fyldt 2 albums. Så hvis vi havde mulighed for at lave en part I og II havde vi kunne få meget mere med.

Og så valgte I også at lave en svensk udgave af albummet?

Det var faktisk da jeg lavede en præproduktion af albummet og i ét nummer havde jeg en svensk tekst omhandlende kongens (kong Karl d 12) død. Hans lig bliver bragt hjem fra Norge af svenske soldater. Jeg optog det med vokalharmonier og det hele til demo’en og viste det til resten af bandet, der straks synes det var cool. Omkvædet er på svensk, men resten er på engelsk. Og så snakkede jeg og Pär (bassist) sammen om, at lave hele sangen på svensk, fordi det var sidste nummer. Men så kom vi til at tænke på: “Nej vi skal sgu da lave et helt album på svensk.” Så vi endte med at lave albummet i 2 versioner. Det var rigtig sjovt, men jeg ser os ikke lave det igen, hvis ikke det har en forbindelse med det svenske-tema.

Og I vil ikke spille de svenske versioner live?

Ah, i Sverige spiller vi dem. Vi fik vores svenske fans til at stemme om det. 93 % mente vi skulle synge det på svensk, haha.

Er der steder i krigen du finder særligt interessant?

Jeg har hele tiden synes, at særligt Carolus Rex’ død i Frederiksten 1718 , har været yderst interessant. Han blev skudt. Men der har været rigtig mange rygter om hvem der skød ham. Var det en svensk soldat der skød ham eller en anden? Man ved det ikke. Det er et fedt lille mysterium som endnu er uopklaret. Noget for CSI for 300 år siden, haha.

Swedish Empire indendørs-tour fortsætter længe endnu. Men når det er slut skal i vel på festivaler?

Ja vi spiller både på Summerbreeze og Wacken. Det er stadig tidligt på sæsonen. Mange festivaler er ikke ligeså tidligt ude med bookingerne som Wacken. De offentliggjorde os jo for fanden mens Wacken 2012 fortsat var igang, haha. Og jeg var sådan lidt ” WHAT – allerede” ja okay bare offentliggør os haha. Men jeg tror der vil blive et par stykker mere, dog er jeg ikke sikker på hvilke endnu. Men vi har fået tilbud fra flere europæiske festivaler.

Nogle tilbud fra Danmark?

Det håber jeg. Det eneste sted vi har spillet på en festival i Danmark var en lille indendørs festival i Aalborg, mener jeg det var. Jeg vil elske at komme tilbage. Det underlige er, at vi ikke kommer her noget mere. Vi kører altid gennem Danmark 5-10 gange hvert år. Vi kunne i det mindste stoppe en gang i mellem og spille et show, haha.

Og det giver jeg jo selvfølgelig Joakim helt, helt ret i. Vi må håbe på det sker! 

Mange, mange tak til Joakim Brodén for at tage sig tid til interviewet inden koncerten i Amager Bio.