Så er det danske folk metalband Vanir klar med udgivelsen af den altid frygtede to’er! Vi har lyttet “Onwards Into Battle” igennem.

Onwards Into Battle åbner med en kort intro “Dark Clouds Gather”. Her kan man for alvor kan mærke, at vikingerne denne gang er på vej i krig, ud på det store ocean. Torden, regn, buldrende tammer og måske det mørkeste riff-arbejde jeg har hørt fra Vanir’s hånd, bliver serveret for lytteren i denne lidt over 1 minuts episke intro. Hvis dette er standarten for resten af pladen lover det godt – en standart der er i forhold til den ok festlige 1’er er blevet noget mere seriøs og langt mørkere!

Onwards Into Battle er lyden af et band, der siden deres første udgivelse er blevet betydeligt mere sammenspillet som band. Dette skyldes udentvivl en større turnévirksomhed som bandet har været igennem siden udgivelsen af debutten. Riff-arbejdet er blevet betydelig mere teknisk og særligt guitarsoloerne på albummet står rigtig stærkt – hør blot titelnummeret Onwards Into Battle!

Vanir er et folkmetal band, men denne gang virker det som om, at bandet forsøger sig i en ny retning. Der er fortsat overvægt af numre, hvor sækkepiber, violiner og fløjter danner backbone. Men her til skal lægges et fantastisk episk kor-arbejde, der sætter hele Vanirs musik ind i et nyt lydbillede, man ikke har hørt hos dem før. Episk vikinge-metal, med folk-elementer, vil jeg nok nærmere kalde dette album!

Eksemplerne er tydelige, hvor særligt det 8 minutter lange episke “Fimbul”, udentvivl står som albummets stærkeste. Jeg håber ikke at nummerets mørke islæt får bandet til at fravælge det i live sammenhæng, for det er albummets højdepunkt og et nummer jeg ville elske at opleve live!

Det samme vil jeg sige med den smukke, smukke afslutter “Sons Of The North”, hvor sanger Andreas Bigom vokal kan opleves i en helt anden præstation – hvordan må du vente med at høre til albummet udkommer. Det røber jeg ikke her. Det eneste jeg kan sige er, at man bliver blæst bagover!

Albummet som helhed er som sådan produceret okay. jeg savner måske en smule mere pondus i særligt trommernes lydbillede. Særligt bækken-arbejdet og lilletrommen lyder en smule flad og tilbagetrukken, hvilket er en skam, da der på resten af lydbilledet intet er at sætte en finger på.

“Onwards Into Battle” er lyden af et band i rivende udvikling, og som med denne udgivelse sætter en flot og høj standard for folk/vikinge-metallen herhjemme! Jeg glæder mig allerede til at se hvor langt de kan komme med 3’eren!

Vanir afholder releaseparty for Onwards Into Battle 7/9 på KB18, med heavy metalbandet Bleeding Justice som support. Det er gratis, så tilmeld dig event her!

 

 

Vanir – Onwards Into Battle udgives 7/11 2012 via Mighty Music/Target