Orchid er klar med Heretic!

For de af jer der endnu ikke er bekendt med amerikanske Orchid, kan jeg kort fortælle, at dette er et relativt nyt band på scenen, med dannelse i intet ringere end hippierens eget San Francisco i 2007.

Orchid stiller sig i rækken af nyere bands med fødderne dybt plantet i fortidens okkulte doom/heavy rock-miljø sammen med bl.a. svenske Graveyard og Ghost.

Heretic er bandets første udgivelse på Nuclear Blast, men bandets tredje udgivelse i alt. Tidligere har de nemlig udgivet EP’en “Through the Devil’s Doorway” og deres fuldlængde “Capricorn” i 2011 på undergrundselskabet The Church Within Records.

Nu er bandet så klar med Heretic – en EP på “kun” 4 numre, men med en spilletid på hele 26 min!!

Da jeg sætter et nummer med Orchid på bliver jeg med ét sendt direkte tilbage til start 70erne. Musikalsk lyder det som Black Sabbath der krydser klinger med Led Zeppelin og har fået tilført et pift okkult doom hos Pentagram. Og det gør det sådan set både i musikalsk udførelse herunder groove og på produktionen. En produktion så rå og tør at man skulle tro det hele var blevet optaget under urimelige forhold i 70erne -altså lige som det skal lyde!

Lange syrrede guitarsoloer, tunge doom riffs og alligevel med hard rockens energi. Fremførelsen fejler bestemt ikke noget hos Orchid. Det bliver simpelthen ikke mere klassisk. Et riff, en melodi og en stærk vokal. MEN…

Sangene er simpelthen for lange til at de kan fange mig helt. Det synes at blive langt bare for at skulle være langt og som sådan holder det egentlig ikke. Kun EP’ens nr 3 kan holde til en længde på næsten 8 min. Og det kan den grundet dynamikken i nummeret. En flot, flot ballade, kun med akustisk guitar, der sender mine tanker direkte tilbage til Black Sabbath’s Planet Caravan. Her sætter Orchid tempoet ned og leverer en nærmest drømmende oplevelse hos lytteren, der med de ganske simple vokallinjer i omkvædet: “I’m falling Away” virkelig sender lytteren svævende ud inden nummeret rammer sit klimaks i slutningen. Sådan skal et solidt stykke episk heavy rock sgu strikkes sammen!

Lyden er der! Fremførelsen er der! Nu skal de solide numre bare føres ud i livet på en forhåbentligt snart kommende plade. Amerikanske Orchid er hermed et nyt medlem til den voksende bølge af klassisk doom/heavy rock vi ser i disse år.

 

 

 

Orchid – Heretic udgives via Nuclear Blast/Warner 7 september