Irlands fineste metaleksport er ude med deres 9. studiealbum og som altid med Primordial, er det med et album der kræver noget af lytteren.

Der er nu gået 4 år siden Primordial’s forrige udspil “Where Greater Men Have Fallen” ramte gaden. I kølvandet på denne udgivelse spillede de for første gang i Danmark, da de indtog Copenhell i 2015. 

Primordial er således ikke et band, der ligefrem er hyppige gæster i dette land. Alligevel har Primordial opbygget en stor fanbase i Danmark. Det forstår vi sådan set godt, med tanke dén type af sangskrivning de mestre så godt. 

For Primordial lyder simpelthen som Primordial. Ingen andre lyder som dem. Primordial er deres egne. Dét selvom de prøver enkelte nye (rytmiske og harmoniske) ting af på dette album. Det kan fortsat ikke ændre på hvem og hvad Primordial er. Det er lyden af upoleret melodisk black metal, med keltiske undertoner, i et mørkt og til tider ganske episk lyd-univers, der toppes af Alan Averill’s ikoniske, skæve og gennemsyrede teatralske vokalarbejde.  Dette er en lyd Primordial har defineret og finpudset, igennem en storslået karriere på godt og vel 25 år nu. 

Med “Exile Amongst The Ruins” bygger Primordial blot videre på den fine tradition de har skabt med albums som “To the Nameless Dead”, “The Gathering Wilderness” og “Where Greater Men Have Fallen.” En majestætisk lyd, der sætter lytteren på prøve igennem 8 sange. 

For det er immervæk en prøve vi bliver sat på, når de store sange som åbneren “Nail Their Tongues” , “To Hell Or The Hangman” og titelnummeret skal åbne sig for én. Det kræver at man sætter sig ned og lytter albummet igennem grundigt. Gør man det, ja så vil de store kompositioner åbne sig for dig stille og roligt. Men det kræver tid. Og gudskelov. For det er sådan det er med Primordial. Det er det, der er med til at gøre bandet så pokkers interessant og dragende. Hele tiden bemærker man noget nyt i kompositionerne. 

Musik for musiknørden!

Opsummering: Med “Exile Among The Ruins” har Primordial gjort det igen! De har skrevet et album, der i høj grad kræver noget af lytteren. Giver du den tid nok vil det åbne sig, som det smukke black metal album det i høj grad er. Sørg for at se dem på Martkhalle i Hamburg d. 28 april , når de sammen med Moonsorrow og Der Weg Einer Freheit drager på Heathen Crusade Tour 2018.    

Lyt specielt til: “To Hell Or The Hangman” , “Nail Their Tongues”, “Last Call” 

For fans af: Primordial-style metal!

Primordial – “Exile Amongst The Ruins” udgives via Metal Blade Records