Primordial til Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

Primordial til Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

Hamburg Metal Dayz er i fuld sving, som en del af branche festivalen Reeperbahn Festival i Hamborg. Den metalliske del af festivalen bliver afholdt på det fantastiske spillested Markthalle, der er placeret lige ved Hamborgs hovedbanegård. 

Festivalen, der arrangeres af de samme folk der står bag Wacken har sørget for, at publikum får sig en helhedsoplevelse i de to dage festlighederne kører. På spillestedet er der nemlig, udover koncerter, også folk fra branchen (musikere, promotere, bookere) der holder oplæg, de store bands holder meet-n-greet, musikere laver clinicks, der er tatovører og så naturligvis en masse merchandiseboder.

For pressen er der tilmed bajere for én euro og gratis mad. Hurra hvor det kører her i Hamburg!

Den første dag vil, musikalsk, mest af alt blive husket som dagen med de mange folk- og pagan metal bands. Således har jeg valgt at holde fokus på de tre største nemlig Heidevolk, Equlibrium og aftenens headliner Primordial i min anmeldelse. Og så vil det blive husket for dagen, hvor en masse nye navne blev offentliggjort til Wacken. Derfor kan vi nu se frem til koncerter med: Turbonegro, Fates Warning, Soilwork, Orange Goblin, ASP, Aura Noir, Rage, Napalm Death, Apocalyptica og Emperor på Wacken i 2017.

Men nok om det. Lad os komme videre med musikken på Hamburg Metal Dayz.

Heidevolk

Heidevolk.på Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

Heidevolk på Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

Koncerten med Heidevolk på Hamburg Metal Dayz, var mit første møde med disse pagan metallere fra Holland. Bandet har udgivet 5 fuldlængder, hvor af den seneste “Velua” er fra 2015. Musikalsk kan de bedst beskrives som en hollandsk udgave af danske Svartsot, dog uden brug af deciderede folk-instrumenter, og hvor der primært bliver sunget på hollandsk.

Musikalsk var det ikke nogen decideret stor oplevelse, men det var tydeligt, at bandet fremstod glade på scenen og klar til at levere en fest, som jo altså nu engang er kernen i det musik de spiller.

Heidevolk’s sande styrke skal på ingen måde findes i sangskrivningen, til det er det simpelthen for anonyme sange, men derimod i bandet’s brug af to vokaler. En bas og en tenor stemme, der i sammenspil skaber en helt unik lyd hos Heidevolk.

Publikum var kommet for at få en fest og særligt da bandet’s eneste sang på engelsk ″Vinland″ blev leveret, opstod der spontan fællessang i mængden af øldrikkende tyskere i Ensiferum- og Korpiklaani veste.

Heidevolk var nok nærmere hyggeligt, mere end en stor musikalsk oplevelse.

6-penta

 

 
 


Equilibrium

Equilibrium på Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

Equilibrium på Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

Manglen på stor musikalsk oplevelse fik vi så derimod hos Equilibrium. Som med Heidevolk var det også første gang jeg skulle opleve de bombastiske tyskere, selvom jeg har flere plader med dem i samlingen derhjemme.

Alt synes at gå op i en højere enhed da Equilibrium gik på scenen til Hamburg Metal Dayz. Lyden var massiv og klædte bandet’s enorme lyd produktioner. Det her er episk festlig pagan metal, med højt til loftet, så det skal altså bare være massivt. Det må man sige det var.

Musikalsk minder bandet på nogle punkter om Wintersun, andre gange som Turisas og med en snert af Children of Bodom, bare på tysk.

Equilibrium er på tour i kølvandet på deres seneste fornemme album “Armageddon”. Således blev koncerten sparket i gang med åbneren “Sehnsucht” og “Erwachen” inden der gik fællessang og mosh i den, med den forrygende partybasker “Waldschrein”.

Equilibrium er en sjov størrelse. For på nogle punkter ønsker de at være brutale, som var det et moderne dødsmetal band, andre gange går der nærmest disco i den. F.eks. på et nummer som “Born To Be Epic.” Men live fungere det altså. Man ved simpelthen ikke hvor man har bandet, da der hele tiden sker noget nyt. Derfor bliver en koncert med Equilibrium aldrig kedelig!

Efter denne aften kan jeg snildt se dem til et herligt eftermiddags show på Hades på Copenhell til næste år!

9-penta

 

 

 
 

Primordial

Primordial på Hamburg Metal Dayz

Primordial på Hamburg Metal Dayz. Foto: Weiss

“Nu er festen slut” udbrød Alan Averill da Primordial indtog scenen, som aftenens sidste navn. Og ganske rigtigt. Der ventede os nu noget helt, helt andet, end hvad vi havde været vidne til resten af dagen. Mørket blev så at sige nu trukket ind over os, og flere tyskere syntes åbenbart også at være søgt i skjul fra helvedet der ventede. Der var ikke nær så mange mennesker som til Equilibrium.

Men os der var blevet fik Primordial’s sorte kunst direkte ind under huden allerede fra start, da bandet lagde ud med den intense “Where Greater Men Have Fallen”, fra deres senest album af samme navn.

Primordial er unikt. Ingen lyder som dem. De formår som ganske få at kombinere den keltiske musikalske tradition, med black metallens mørke. Føj så dertil Alan Averill’s inderlige og smertende helvedes vokal, der gang på gang rammer plet, fordi han samtidig mestre at stå på scenen til fulde. Han mener det han gør og det kan man mærke om tilskuer, når vi bliver suget ind i Primordial’s mørke univers, og det kan vi altså takke den fantastiske frontmand for!

Primordial leverede et langt og intenst sæt, hvor storslåede sange som “As Rome Burns”, den smukke “The Coffin Ships” fra The Gathering Wilderness, “Babel’s Tower” og den naturlige afslutter “Empire Falls” rundede koncerten af .

Det er så afgjort det længste sæt jeg endnu har set med dem, og det lover godt for aftenens koncert i Danmark. For kan Primordial gøre det ligeså godt i Lille Vega, som denne aften i Hamborg, så kan det godt gå hen og blive en af de bedste metal koncerter på dansk grund i år!

Sort kunst når det er aller smukkest! Glæd jer til i aften!

10-penta