Metal MekkaHvis vi selv skulle skyde på et område i Danmark, der efterhånden snart burde blomstre rent metalmæssigt. Så burde det være Odense. Vi har snakket med nøglepersoner fra byen om hvad der sker derovre!

Det var både med sorg og glæde da vi for nyligt skulle se vores ven og samarbejdspartner Ronnie Hansen – der var med til at løfte Pumpehuset til den kæmpe succes det er idag – forlade sit job i København, for at blive kulturansvarlig for fyns hovedstad – Odense. Og hvis manden kan vende en synkende skude til at blive vel nok Danmarks mest succesfulde og sprudlende spillested – hvad kan der så ikke nok ske med en hel by? Vi glæder os til at følge udviklingen!

Men der er allerede fantastiske folk i Odense, der i disse dage gør et stort stykke arbejde, for at metalscenen kan få lov til at trives. Og det folkene bag Metal Mekka!
Jeg var fredag d 23. maj draget en tur til Odense, for at få en snak med folkene bag, en snak med det odenseanske hardcore band The New Low samt tage temperaturen på et af deres arrangementer på spillestedet Posten, hvor ingen ringere end Hexis, Justin Hate og The New Low optrådte!

Jeg fangede folkene Birgit og Claus fra Metal Mekka til en lille snak

 

Først og fremmest – fortæl lidt om jer selv og hvad “Metal Mekka” er!

B: Jamen, Metal Mekka er i denne version – version 2 – startede op i 2012 ud fra en tanke om at nu skulle der ske noget mere med metallen i Odense igen. Og så er vi jo egentlig bage en flok nørder der tænkte at hvis man vil have der ska ske noget, så må man jo gøre noget.

C: Ja, der er ikke andre der gør det for en jo.

Har I syntes det manglede i Odense?

C: ja det har svinget i perioder, nu er vi begge to tilflyttere og har boet her i 12 år. Der har været nogle perioder hvor metalmiljøet i Odense virkeligt har været aktivt, både med hvor mange folk der kom til koncerterne, hvor mange bands der var aktive og så var der perioder hvor der ikke skete noget som helst. Og jeg vil sige at der omkring 2010-11 der kom der simpelthen en periode hvor der ikke skete noget med koncerter og så engang imellem kom der et af de der etablerede navne, der har spillet 15 koncerter i Odense før. Så får man den der “Jamen det er da fedt nok”, men jeg vil gerne se at der kommer til at ske mere. Det kunne jo også være interessant hvis man kunne hive noget fed undergrund til – hvad enten det er internationalt, nationalt eller lokalt.

B: Det er også noget af det der er vigtigt for os – at gå ind og vælge noget der er noget “andet” end der lige typisk ville komme forbi i forvejen, så man også får vækket folks nysgerrighed.

C: Ja, ellers kunne man jo bare lade spillestederne gøre det hele selv. For skal man dykke længere ned i metallen, så bliver det nødt til at være nogle nørder der står bag.

Nu er det jo ingen hemmelighed at det Odenseanske metalmiljø for nogle år siden havde en lettere.. turbulent tid.. Hvordan har jeres mission været for at “rette op” på dette?

B: Vi har måske også haft en lidt stille start. Men det har også været vigtigt for os at vi har fået bygget et solidt grundlag op egentlig.

C: I forhold til det der skete dengang, så var vi jo i gang selv sideløbende med alt det drama, så det er egentlig det samme. Vi kører bare efter at drive Metal Mekka på præcis samme måde som vi gjorde før. Vi vil gerne have at man får indtrykket at hvis man kommer i kontakt med enten os eller andre odenseanske metalbookere, så kommer det til at gå rigtig godt. Vi har egentlig ikke tænkt at ville “rette op på noget”.

B: Ja, lige præcis.

Hvad gør I for at hive folk TIL Odense?

B: Jeg tænker det er fx ikke så nemt at hive folk til fra København. Så der skal man virkelig hive noget til som er anderledes og som man ikke kan se hver eller hver anden weekend i København. Om vi formår dét, det tror jeg ikke helt vi gør endnu..

C: Men med nogle enkelte koncerter har man godt kunne se at der har været nogle navne som har kunne trække. Men der handler det igen om at få fat i de bands, der ikke spiller ALLE steder og ALTID, for så gider folk jo ikke komme ud. Vi har før haft tyske og svenske gæster til koncerter før, og det er der at man skal prøve at ramme det der er interessant på det rigtige tidspunkt. Så der handler det nok om at prøve at være snæver frem for at være bred.

Hvad har jeres bedste oplevelse været med at lave Metal Mekka?

B: Jeg syntes det var ret sjovt da vi havde Vader fra Polen forbi sidste år – det første internationale navn vi havde fat i. Det var en spændende oplevelse, og også et af de navne der trak et større publikum.

C: Men personligt, så synes jeg fx koncerten vi lavede med Iniquity, hvor man får fornemmelsen af at der kommer mange mennesker, der kommer flere og andre end dem man ser fast til koncerter. Man kan mærke at man har ramt noget. Masser af glade folk! Og hvor koncerten bagefter bare “sidder der”. Så når aftenen har været fed på alle tænkelige måder, så kan man ikke klage.

B: Jeg synes også den med Iniquity var sådan en aften hvor man fik det der er aller fedest ved at lave koncerter.

C: Ja, der var frygtelig mange krammere og kærlighed denne aften.

Kunne I godt finde på at lave flere af de større arrangementer, som fx det med Vader?

B: Det kunne godt tænkes! Det er vigtigt at vi ikke skal tænke “nu skal vi bare have fat i nogle store navne”. Der skal også være plads til de mindre danske og også i høj grad de odenseanske og fynske bands.

Så en god blanding af det hele?

C: Ja, en god blanding af det snævre, det brede, de store og dem fra undergrunden. Det er også virkelig fedt at kunne lave de ting hvor der kommer måske 40 mennesker, men hvor man så ved at de 40 mennesker kommer til at tale så meget om det, at hvis bandet vender tilbage, så kommer der uden tvivl flere.

B: Ja vi vil virkelig gerne prøve at tilgodese de forskellige subgenrer i stedet for at lægge os fast på en specifik vej.


Hvordan ønsker I at Odense skal fremstå på det danske metal-kort?

B+C: Hahaha

B: Uha, ja, nu skal vi komme med en af de gode.. Det skal jo gerne være et fedt sted at komme, både som publikum men også som band, hvor man bliver behandlet godt og stemningen er iorden. Og hvor man kan finde ud af at holde en god fest!

Hvordan er fremtiden for jer?
– hvor er I om 5 år?

B: Om 5 år? Ej så lang tid tror jeg ikke vi har tænkt frem. Men jeg tror at det er lidt det vi var inde på før, med at vi egentlig har fundet vores ben at stå på, med at vi laver de mindre koncerter og så et par gange om året også laver noget der er lidt større. Så vi kører bare på!

 

Set i bakspejlet med at deThe New Lowr er ildsjæle bag sådanne arrangementer i Odense, er det blot endnu mere spændende at se hvad der kommer til at ske med sådan en aften som denne. Dog ved døråbningen var der ikke vildt mange mennesker. Der var måske lige 3-4 stykker ud over mig selv den første times tid. Det hjalp selvfølgelig lidt på det, og vi endte vel med at være en 60-70 mennesker i alt. Ganske glimrende når man tænker på to ud af tre navne er bidsk og besk metal fra djævleøen!

Første navn på scenen var odense-bandet The New Low, og dem fangede jeg også til en kort snak om hvordan de ser den odenseanske metalscene!

 

Hey! Vil I introducere jer selv som band og hvem I er?

Hej! Vi er The New Low, vi spiller metallisk hardcore og vi er fra Odense! Vi startede i 2007 under navnet Foot To Face. Og så skiftede vi navn da vi fik en pladekontrakt, da det navn var lidt for bonde-agtig. Så det var for at være lidt mere oppe på beatet! Selvom folk i dag stadig kalder os Foot To Face…


I er jo noget så sjældent som et Odenseansk band med vind i sejlet! hvordan tror I det kan være?

Nej dem er der ikke mange af! Men ja, vi er gode venner, vi kommer hinanden ved. Og så er vi også et af de eneste bands af vores slags i Odense. Det er mest dødsmetal og heavy der spilles herovre generelt. Nu har jeg ikke lyst til at sige ordet “konservativ”, men ja..


Måske også et lidt svært spørgsmål.. Det jeg vil lidt frem til er at jeg har haft den opfattelse at den Odenseanske scene er gået lidt i stå på det seneste, med få undtagelser. Der kan måske være bands derude der er i vildrede om hvad de skal gøre.. Så hvordan sørger I for at komme frem i verdenen?

*aftenens menu kommer ind af døren* -de serverer spaghetti bolognese!

Øhh, men ja! Altså, spille for ingen penge, spille på baggear, tage til takke med en kasse øl og en falafel. Og så have noget materiale du kan præsentere. Vi var ret enige om fra starten om at der skulle bruges en del penge på at få udgivet vores musik, men sådan er det jo. Der er nok mange i Odense der ikke er villige til at ofre det der skal til for at komme frem.


Odense som metal/punk/hardcore-scene er jo liiiiidt op af bakke. Hvordan ser I den selv? Og er I enige?

Jeg tror måske der er noget græsrodsbevægelse, der rigtig gerne vil lave nogle ting. Men der er bare ikke nok folk der kommer til Odense. Supporten mangler og det hele kommer lidt i bølger. Lige pt. lader det mest som om at det er punkmiljøet det går bedst for her i byen.
Men folk er lidt konservative og fasttømret. Så hvis alle kom til alt, så ville scenen se rigtig godt ud!


I er pt ude med jeres anden fuldlængde plade, “Misery” fra 2012, vil I fortælle lidt om jeres udvikling fra første til anden skive?

Der er kommet mere 90’er metal ind i det – og rock! Den første havde mange temposkift og breakdowns. Den nye er bare 1-2-3-4 og bare derudaf! Ingen diggedare! No diggedy! Musik der bare tonser derudaf!


Og hvordan vil I beskrive jeres udvikling fra “Misery” og indtil nu?

Vi spiller hurtigere! Det ska gå stærkere og være mere smadret. “Misery” var en fed plade, men den var meget rocket. Vi er endelig gået i gang med at skrive nye numre, og der er meget mere tonser over det.


hvad er planerne for jer i fremtiden?

Vi har ingen planer om udgivelser lige pt, da vi er “kommet tilbage” efter en længere pause. Familieliv, studie osv er kommet i vejen – men der skal nok komme noget!

Det var første gang jeg fik æren af at opleve en koncert med The New Low, og jeg skal med dét så sige at hold da op det var imponerende! Fokuseret liveudtryk, fed energi og fokus på at holde tempoet helt i top uden at gå på kompromis med fede riffs og gode sange. Det er det vi kan lide! Aftenen var for alvor skudt i gang! Man kunne godt mærke på publikum at det var et lokalt band, da folk generelt var meget på lige fra start af, til trods for salen langt fra var fyldt op. Vil med glæde gerne se The New Low spille igen snart!!

Andet band på scenen, var københavnJustin Hateske Justin Hate, der ligger sig meget i samme stil som The New Low. Metallisk hardcore! Men hvor The New Low måske hælder mere over i hardcore-delen, så er Justin Hate mere ovre i den beskidte metal. Sidst jeg så dem var på Lygten Station hvor de supportede Barricade og Electric Hellride – og hvor det dengang var en kende ufokuseret, så virker de i dag som et band det om nogen vil frem! Ufattelig meget nerve i deres optræden, og ved udelukket at bruge baglys, fik de skabt en intens og mystificeret stemning.  Flere gange i løbet af koncerten fik forsanger Kim Rock hoppet ned blandt publikum for at komme endnu tættere på os. Fedt show!

Hovednavnet Hexis er så småt ved at etablere sig som et af de aller mest spændende metalbands i Danmark i øjeblikket. Utallige liveshows i udlandet samt en forgående koncert på årets Roskilde Festival hjælper skam også en del! Rygterne er allerede gået og snakken går i krogene om at dette bliver en vild oplevelse. Og snakken fik ret!
HexisJeg vil næsten ikke prøve at beskrive det som de spiller. Musikalsk er det tætteste jeg kan komme er, at du tager Converge og smider dem alene op i de norske skove i 2 uger, lader dem vende tilbage, og ser dem blive født på ny. Det eneste der oplyste bandet på scenen var to-tre lyd-følsomme stroboskob-lamper der var placeret bag trommesættet. Så lad mig sige det sådan, at hvis jeg havde haft epilepsi, så havde jeg nok ikke overlevet denne koncert! Krydr dette med en forsanger, der for første gang nogensinde til en koncert, gav mig følelsen af jeg personligt blev udskældt, da han flere gange er helt nede på knæ og hænger ud over scenekanten imens han spytter galde på publikum! Tak for kaffe! Så mark my words – vil du have én på opleveren, så snyd dig ikke for at få oplevet Hexis mindst en gang i dit liv!

Jeg vil gerne sige stor tak til Odense og Metal Mekka for deres gæstfrihed og for at holde liv i scenen på det fynske! Vi håber at vi ses igen snart!

Links:

Metal Mekka.dk

Metal Mekka facebook