EldjudnirLørdag-aften på Stadens absolut hyggeligste spillested Loppen, var der dømt fest med hedenske fortællinger og nordisk mytologi og traditionen tro var scenen proppet til bristepunktet med grene, blade, og blomster, for sådan er det når Huldre inviterer os indenfor til folkemetal.

Eldjudnir 

Første band på scenen denne aften var københavner-bandet Eldjudnir. Og jeg kan ligeså godt sige det som det er. De er og bliver nok et af Danmarks mest interessante bud på et seriøst black metal band, der vil kunne begå sig på de udlandske scener. Og det er der flere grunde til. Mest af alt pga deres eminente sangskrivning. For Eldjudnir mestrer så sandelig kunsten i at kunne skrive ekstrem musik, så det direkte smukke kommer til at fremstå som det allermest tydelige. Deres vekslen mellem de store smukke klangflader i deres mere afdæmpede passager og så til at gå over i hvad man vel bedst vil kunne kalde “fuld smadder,” skaber en fantastisk dynamik og stemning i musikken. Det er dér at jeg mener black metal gør sig aller bedst.

Når man så samtidig har så sublime musikere som bl.a. trommebasker Mads Lauridsen og vokalist Jakob Sture Winnem Larsen, så ved man at man er i gode hænder i de godt og vel 40 minutter bandet stod på scenen denne aften på Loppen.

Det hutteklædte band har været aktive på scenen i godt og vel 10 år nu. Men jeg er helt sikker på, at det større gennembrud endnu lader vente på sig. For Eldjudnir har altså fat i noget af et helt rigtige. Og det beviste de på Loppen og det kommer de forhåbentlig også til, når de skal vise deres værd på en af de absolut vigtigste black metal festivaler i norden, Inferno Festival i Norge, i midten af april.

Held og lykke d’herrer og tak for en ondskabsfuld smuk oplevelse på Loppen!

9-penta

 

 

Huldre 

Huldre2Og så til noget helt, helt andet. Og så alligevel ikke helt. For hvor Eldjudnir stod for det mere indadvendte udtryk denne aften er Huldre nærmest det direkte modsatte. Her er festen og glæden ved musikken i højsæde. Men ligesom med Eldjudnir mestrer Huldre også, at kunne variere deres musikalske udtryk så kontrasten mellem det stille og det hårde skaber en fed dynamik. Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at det er her Huldre’s sande styrke ligger. Altså i de mere afdæmpede passager. For her skabes der nemlig utrolig flotte klangbilleder af harmonier i sammenspillet mellem guitar, violiner og drejelier. Læg dertil Nanna Barslev’s meget unikke vokal.

Huldre har så sandelig fat i noget ingen af de andre folkemetalbands herhjemme har fat i. Og det er helt tydeligt at mærke, at Huldre er et band, hvor de fleste af medlemmerne har rodfæste i den traditionelle danske folkemusik. For instrumenterne mestres altså af nogle der har helt styr på det her, folkens!

Her til aften blev der lagt ud med “Ulvevinter”, der blev trampet igennem til “Trold” og danset kædedans til den instrumentale “Spillemand,” så Loppen for alvor kogte og folket kun kunne blive nedkølet af mjød – selvfølgelig!

Der blev festet igennem, så meget at det næææsten blev for meget. Halvandentimes koncert syntes næsten, at være for langt og for svært for bandet, at holde intensiteten og festen oppe.  Og mod slutningen gik der en smule dødvande i det hele. Kunne man have skåret et kvarter fra så havde det hele siddet lige i skabet.

Men igen viste Huldre stort format og jeg glæder mig allerede til at opleve det hele igen, når de sammen med Svartsot sætter gang i festen på Gimle i Roskilde d 5 april!

8-penta