Roskilde 2013 fokus EnsiferumEt af Finlands fineste og ældste folk/vikinge-metalbands Ensiferum gæster årets Roskilde Festival. Vi har fået en snak med bandets bassist Sami Hinkka, der ligesom os her på siden, glæder sig til årets Roskilde Festival!

 

Først og fremmest Sami, så er jeg er nødt til at spørge dig: Ensiferum har netop turneret i Sydamerika for første gang nogensinde i bandets historie. Hvordan gik det? Er de Sydamerikanske fans ligeså vanvittige og vilde som “legenden” siger?

Turnéen i Sydamerika gik rigtig godt! Fansne derude er virkelig ligesom andre bands, der har spillet dernede siger: synger højt, er skøre og utrolig venlige. Jeg ser virkelig frem til at vende tilbage!

Personligt er jeg af den opfattelse, at sangene på jeres seneste udgivelse “Unsung Heroes” er noget af de fineste arbejde, I nogensinde har lavet. Dette skyldes uden tvivl albummets stærke melodier, som jeg synes er fantastiske. Har jeg ret, når jeg antager, at I har skruet en anelse ned for tempoet og måske vendt lidt af fokus på stærkere og mere folk-inspirerede melodier på det seneste album eller hvordan ser du det?

Tak for dine venlige ord. Når vi komponerer tænker vi ikke over hvilket slags album, vi burde / skulle gøre. De nye sange var bare mere langsomme i øvelokalet og i sidste ende afspejler alle albums en særlig periode i vores personlige og bandets liv. Dette er hvordan “Unsung Heroes” viste sig at blive, men jeg kan garantere, at vi helt sikkert ikke har “slået bremserne i”, fordi allerede nu arbejder vi med det næste album, og det vil igen blive noget anderledes end de tidligere albums.

Hvad ønsker i at beskrive med en titel som “Unsung Heroes” ?

Som tekstforfatter ønsker jeg ikke at forklare mine egne tekster alt for meget, fordi jeg synes det er vigtigt, at hver enkelte lytter finder deres egen fortolkning for vores musik (og kunst i almindelighed). Lad os bare sige det på denne måde: verden er evigt skiftende, og selv de mindste valg vi gør os, vil hele tiden forme vores fremtid, selvom vi ikke har lagt mærke til hvordan tidligere valg har påvirket vores liv. Dette album er vores hyldest til alle de ubesungne helte  (fortid og nutid),  der alle har truffet afgørelser, der har været en del af vores rejse/liv tidligere og til idag.

I spiller denne sommer en masse europæiske festival shows. De fleste af dem er rene rock og metal-festivaler. Derudover spiller i også en ikke-metal-festival som Roskilde. Hvad synes du om at spille på festivaler, som ikke kun er målrettet metalpublikummet?

Vi ser altid frem til at spille koncerter, fordi det er den bedste måde, at nå ud til nye mennesker på med din musik. Specielt for os er det vigtigt, fordi vi absolut er og bliver et liveband. Hver gang vi spiller festivaler / er på tour, hvor de fleste af tilskuerne ikke kender os, er vi tilbøjelige til at få masser af feedback fra folk, der aldrig har hørt om os eller endda vores genre. Men efter at have set vores gig, fik de øjnene op for os. Det er en af de mest givende følelser, man kan få som musiker.

Vi har faktisk talt om at spille på Roskilde til vores booking-agentur i årevis. At det ville være fedt at komme til at spille der, og nu hvor vi endelig fik chancen, kan jeg garantere, at når vi står på scenen, vil vi give alt hvad vi kan, plus noget ekstra!

Og når vi taler om Roskilde Festival, hvor meget ved du egentlig om festivalen? Har du nogensinde været der?

Det er en af de mest legendariske festivaler i Europa, men desværre, selvom mange af mine yndlings bands har spillet der, har jeg ikke været i stand til at være der. Jeg ved, at vores trommeslager Janne spillede der med sit gamle band Waltari og han (og alle mine venner, der har været på Roskilde) sagde, at det er en stor festival, så forventningerne er høje!

Føler du at folk / Viking metal scene har vokset sig større og har opnået en større popularitet i disse år, og det faktum, at en stor international musikfestival som eksempelvis Roskilde har fået øjnene op for denne genre, er et resultat af det?

Naturligvis har den store mængde af shows, vi har spillet rundt omkring i verden hjulpet os. Særligt for at få gigs på ikke-metal-festivaler som Roskilde. Samtidig får vi også generelt mere opmærksomhed i medierne. For os har den hårde turnévirksomhed i årevis syntes, at være den bedste måde for os i at opbygge vores fanskare og normalt ser promotere også dette faktum!

Den internationale hype omkring denne genre synes bare at vokse, men jeg er sikker på, at det i sidste ende vil det lide samme skæbne som thrash, død og black metal gjorde tidligere. Men vi er et af de ældste bands i denne genre, og Ensiferum har spillet det vi har gjort i næsten 20 år allerede. Så uanset hvad der er trendy eller ej, vil vi spille vores musik, fordi det er det vi elsker at gøre.

Ensiferum underskrev tidligere i år en flot kontrakt med pladeselskabet Metal Blade Records. 

Og endelig tillykke med kontrakten på Metal Blade Records. Det er sgu fedt! Hvad kommer dette til at betyde for bandet? Fremtidige planer for et nyt Ensiferum-album?

Mange tak! Det er virkelig en ære a samarbejde med et så stort og legendarisk selskab som Metal Blade. Vi har allerede mødt dem i LA og har et andet møde i Tyskland denne sommer og alle fra bandet og selskabet er meget begejstrede for fremtiden. Som kunstner føles det rigtig godt at vide, at dit label støtter dig 100%, og de er allerede fulde af idéer, selv vi først vil ramme studiet et år fra nu.

Vi har arbejdet med det næste album allerede før “Unsong Heroes” blev udgivet og efter festival-sæsonen, vil vi gå i øvelokalet igen og fortsætte med at arrangere sangene. Og efter det nye album er ude, så vil vi begynde at turnere igen på alle kontinenter, så fremtiden ser lys ud!

Vi siger mange tak til Sami for snakken og glæder os samtidig helt vanvittigt meget til at gå vikinge-amok på årets Roskilde Festival!