MirageKære venner. Nu skal vi simpelthen til det igen. Vi skal  nok engang tage fat i det skæve, det overraskende, det sjove, det underholdende og det helt igennem storslåede læsning. Vi skal atter have et “fokus på…” Denne gang skal vi have fat i en periode fra den gang mænd var rigtige mænd, spandex var det man iførte sig, skovsneglen over læben var pligt og håret var minimum en halv meter højt! Vi starter tidsmaskinen og peger skytset mod de hellige 80’er!

Jeg vil have jer med en tur tilbage til 80’ernes metalscene. Men ej hverken den engelske, amerikanske eller tyske. Nej det er jo ikke sjovt, for det ved vi jo en masse om i forvejen. Jeg vil i denne tekst sætte et fokus på en håndfuld af de danske bands fra 80’erne, som aldrig nåede at få deres kommercielle gennembrud eller som lige akkurat fik det, men som ikke kunne stå distancen.

Og hvorfor så overhovedet gøre det? Jo, egentlig grunder det i min egen personlige lyst, til at udforske området.  For da disse bands havde deres storhedstid, var der jo ikke engang tænkt på mig. Derfor har det været utrolig interessant at dykke ned i den gamle undergrund. Selvfølgelig er der sikkert mange af jer ældre metalfans der husker flere af bandsne, men for mange nye fans kunne det også være en mulighed, for at dykke ned i den danske metalhistorie – en historie der tæller mange flere bands end klassiske Mercyful Fate, King Diamond og Pretty Maids. For der gemmer sig meget godt! Det er melodisk 80’er metal med stort M

Desuden begynder flere og flere nye bands idag at sværge til 70’ernes og 80’ernes lyd. Lad mig i flæng nævne bands som Graveyard, Ghost, Bullet og danske Momentum samt de canadiske speed metal bands der var i fokus her på siden for et par uger siden. Bands der alle har den ældre lyd som sin største inspirationskilde. Derfor er det på mange måder det rette tidspunkt at dykke ned i historien.

Men nu – mindre snak og mere indhold for satan!!

Mirage
miragefrontMirage fra Randers blev dannet i 1982 af medlemmerne Jan Buller på guitar, Sten Roland på bas, Mogens Laursen på keyboard, Torben Deen på vokal og Nick Gaid på trommer.

Mirage har udgivet en række demoer op igennem 80’erne i hhv. 84, 87 og 88. For næsten 30 år siden i 1985 udgav Mirage deres første og eneste egentlige officielle udgivelse med EP’en “…and the Earth Shall Crumble”, – en 5-tracks EP bestående af numrene “Out There (Survivors)”, “So Many Years Ago”, “Hellbound”, “Killer Dwarf Shorty” og “Punisher”.

Musikken er melodisk og i den mere rockede ende af heavy metal-spektret, dog stadig med en herlig råhed og kant i en produktion, der på ingen måde virker synderlig poleret. Man fornemmer tydelige melodiske inspirations-kilder fra hard rock bands som Rainbow og UFO, men samtidig har man den fræsende galop-fornemmelse fra bands som Iron Maiden og Saxon.

Efter demo-udgivelsen i 1988 hørte man ikke længere noget til Mirage. Men i 2002 skete der i midlertidig noget. Bandet udgav deres første fuldlængde. Nemlig opsamlings-albummet med den samme titel som på deres EP “…and the Earth Shall Crumble.” Udgivelsen indeholdte alle de samlede numre fra deres EP og demoerne de udgav i 80’erne.

Siden dannede Jan Buller, Sten Roland og Mogens Laursen rockbandet Third Stone From the Sun og Torben Deen i det progresive rockband Motive.


Randy

RandyVi bliver i Randers. For vores næste band kommer ligeledes fra den jyske by. De tre bandlemmer: bassist Brian Andersen, guitarist og vokalist Jørgen Jensen og trommeslager Torben Pape dannede i 1981 bandet Randy. Siden kom Søren Højstrøm med på trommer og desuden har også Mirage-guitarist Jan Buller været med indeover bandet.

Randy nåede i sin levetid at udgive to-tracks singlen “Shadows Are Falling” i 1986, hvor også den glimrende “The Beast” er at finde. Derudover udgav bandet i 1987 en demo, der indeholdte 7 numre, der senere i 2011 skulle udgives på et samlet compilation album med titlen “Randy”

Randy udgav deres første single i perioden hvor The New Wave Of British Heavy Metal var på sit højeste. Iron Maiden havde lige været på deres omfattende World Slavery Tour i kølvandet på Powerslave, og Judas Priest skulle til at udgive Turbo og spillede kæmpe stadionshows, overalt i verden. Der er derfor ikke noget at sige til at Randy herhjemme forsøgte sig i samme boldgade rent genremæssigt. De er nok det band der i deres dynamik minder mest om bandsne fra NWOBHM-perioden.

Bedøm selv her på det herlige nummer “The Beast”.

 Crystal Knight

crystal knightOg så går turen til Køge. For her blev Crystal Knight dannet tilbage i 1976 under navnet “Gusty”, som i 1980 blev ændret til “Rough” inden de til sidst i 1984 blev til Crystal Knight. Bandet var aktive i en periode på omkring 10 år. Bandmedlemmerne talte bassist John Jones, trommeslager Jan Frantzen, guitaristerne Tommy Skriver og Rene Frantzen samt vokalist Per Henriksen.

På trods af bandets dannelse i 1975 var det først i 1984 at den første demo under Crystal Knight blev udgivet. En demo der talte 8 numre. Numre der året efter blev udgivet på det første officielle album “Crystal Knight”.

Musikalsk leder Crystal Knight mine tanker hen på Dio’s materiale. De lyriske emner bandet behandler strejfer emner omkring middelalderen og fantasy, hvilket i stor grad tydeliggøres på albummets cover, der forestiller en rider ved en borg. Og så har Per Henriksen en vokal, der med sin highpitch, sagtens kan forbindes med f.eks power metal uden at kunne drage en egentlig konklusion på dette.

Hero

heroVi bliver i det sjællandske og går fra syd mod nord til Kalundborg. Her finder vi gutterne fra Hero, der oprindeligt startede ud under navnet “Cold Pizza”.  Bandet bestående af Bo Brinck på Keyboard, Johnny Thomas og Peter Fernando på guitar, Michael Fast på trommer, Rick Jensen på bas og Steen Larson på vokal skrev i 1985 pladekontrakt og valgte i samme forbindelse at ændre navnet til Hero.

Året efter bliver det selv-betitlede 9 tracks debutalbum udgivet i 1986. Genre-mæssigt læner lyden sig på dette album meget op ad den, for perioden, klassiske hard rock’s meget store og fyldig lyd. Store og bombastiske omkvæd,  med en let synthesizerorienterede lyd. Her kan jeg blot nævne klassiske bands i genren som svenske Europe og amerikanske Winger. Det er up-tempo hard rock med en metallisk feeling.

Efter bruddet med Hero bliver trommeslager Michael Fast en del af Pretty Maids fra 1991, hvor han blev indtil 2005.

Anger

AngerMed sidste band i dette fokus vender vi igen snuden mod det jyske. Anger fra Esbjerg nåede siden sin dannelse i 1983 at udgive 2 demoer. Hhv. “Louder Than Loud” fra 1983 og “Metal Attack” året efter i 1984. I 1987 kom så den første officielle udgivelse med debutpladen “Reach For The Sky”. En plade der indeholder 9 hårdt rockende og lettere pop-metallede skærringer, som alle er i nogenlunde samme stil som førnævnte Hero.

Stor voluminøs produktion, med hvad jeg kalder klassiske 80’er-trommer – i ved, godt med rumklang på lilletrommen så det for alvor kan lyde massivt. Også her er keyboard og synthesizer et foretrukken håndvåben i sammenspil med guitarens riff. Anger har en tidstypisk lyd for den skandinaviske melodiske hard rock. Massiv produktion med store armbevægelser.

Bandmedlemmerne på “Reach For The Sky” talte vokalist Esben Knudsen, pianist Bo Bennedsen, guitarist Ron Ashley, trommeslager Claus Nielsen samt Kurt på bas.


Som I nok kan se er der nok bands at tage fat i. Ja jeg kunne egentlig bare blive ved i det uendelige. For jeg har jo ikke engang nævnt – i crystal knight1flæng: “Amazon” , “LA”, “Shylock” og “Evil”. Hvis du synes de øverste navne var interessante så må du jo selv lige tage dig tid til at tjekke disse bands ud.

Danmark har haft en masse fede heavy metalbands at byde på fra 80’erne. Desværre er det bare meget lidt vi har hørt til dem. Jeg håber at jeg med dette fokus har kunnet give jer et indblik i noget dansk metalhistorie, som vi bestemt kan og skal være stolte af. Måske man har fået blod på tanden til at dykke videre ned? For metalfans fra 80’erne kan dette have været en glimrende mulighed for i en kort stund at vende tilbage til de “gode gamle dage” og for de nyere fans, som undertegnede, at finde ud af hvad der egentlig rørte sig på den danske scene, som vi har hørt så utrolig lidt om.

 

En kæmpe tak skal lyde til Stephen  “the HEAVY FUCKING METAL” Skriver, i forbindelse med min research i dette fokus, samt metal-archives.com for din altid så dejlige hjælp \m/ (Der tages forbehold for evt. fejl eller mangler i beskrivelserne) 

Øverste billede: Mirage
Nederste billede: Crystal Knight