Civil WarI begyndelsen af 2012 forlod Daniel Myhr, Daniel Mullback, Oskar Montelius og Rikard Sundén alle det svenske power metal band Sabaton for at danne det nye band Civil War.

I slutningen af 2012 kom så bandets debut EP. En EP med 4 numre plus et såkaldt bonus nummer. De tidligere Sabaton-medlemmer har allieret sig med bassist Stefan Eriksson og vokalist Patrik Johansson.

Efter at have gennemhørt EP’en en del gange, må jeg indrømme at jeg står ganske uforstående over for de tidligere bandmedlemmer i Sabaton. Jeg forstår ikke helt hvad man vil med Civil War?  Generelt er musikken en direkte kloning af Sabaton både hvad dynamik og lyrikarbejde angår, hvilket jeg også tror bliver fremhævet allerede i navnet “Civil War”. Det her er ligesom Sabaton; power metal med fokus på krige.

Den største forskel på Civil War og Sabaton er i midlertidig vokal-arbejdet. Patrik Johansson’s vokal er betydeligt lysere og langt mere highpitch-orierenteret  end Sabaton’s Joakim Brodén mørke røst. Johansson’s vokal kan bedst sammenlignes med Dio. Her står Civil War ud, hvilket dog egentlig bare får dem til at virke som et hvilket som helst andet middelmådigt power metal band fra Skandinavien.

Produktionen er som sådan ok. Det lyder sgu godt, men alligevel har bandet klare mangler i sangskrivningen. Den halv-kedelige åbner “Rome Is Falling” får med sin lettere gumpetunge dynamik aldrig sat lytteren i den rette stemning. Det formår bandets titelnummer “Civil War” i midlertidig. De pumpende guitarer svinger sgu ganske godt. “Forevermore” er EP’ens egentlige power ballade. En klassisk ballade med lav intensitet i verset efterfulgt af et storslået omkvæd.

Helt galt går det i midlertidigt i det såkaldte bonus-track, hvor bandet har valgt at lave en helt igennem forfærdelig cover af Nelly Furtado’s “Say It Right”. Lad det være bedst at intet bliver sagt her.

Civil War er et band der udspringer fra et større band. Man kan måske argumentere for, at det ikke er fair at bedømme et band ud fra dette. Men når de nu selv vælger at ligge op til dette på baggrund af deres bandnavn, lyrik og musik generelt, ja så kan man ikke lade vær.

Civil War stikker simpelthen ikke ud fra mængden og ender med at blive et middelmådigt band, der skal forsøge at gøre kunsten fra Sabaton efter. Dette formår de bare ikke og det er denne EP et godt eksempel på.

4-penta

Civil War – Civil War udgives via Despotz Records/Playground