[singlepic id=402 w=320 h=240 float=left]Det kan virke som om en leflen for ens favoritbands og Copenhell, når det i medierne i disse dage bugner med flotte anmeldelser.

Men for helvede da, koncerterne på Copenhell 2012 VAR sgu uden sammenligning i suveræn høj standard i år. Og det fortsætter også lørdagen igennem.

Saxon 

[singlepic id=399 w=320 h=240 float=none]Sidst jeg så Saxon smadrede de alt og alle i et pakket Amager Bio. I lørdags var scenen byttet ud med Copenhell’s mainstage Helviti, allerede klokken 14.30 i høj sol. To vidt forskellige koncerter men med samme slutresultat: FESTEN!

At programsætte et klassisk heavy metal band til at åbne ballet om eftermiddagen er perfekt. Saxon kunne ikke blive en bedre måde at starte dagen ud på. Og gudskelov havde det tidlige tidspunkt ikke gjort forsamlingen mindre. Folk var stimlet sammen for at se Copenhell’s mest klassiske band og de leverede hvad de skulle.

“Det er meget tidlig og vi har hverken lys eller røg, men vi kan samles om musikken!” udbrød Biff Byford i starten af koncerten. Og det var præcis hvad vi gjorde. Saxon var svingende fedt spillende denne dag på Copenhell og viste stor, stor spilleglæde. Biff er en glimrende frontmand og sammen med resten bandet bragte de os alle i heavy metal heaven med klassikere som 747 (Strangers in The Night), Heavy Metal Thunder, Motorcycle Man og Crusader. Sidstnævnte blev der, ligesom i Amager Bio, kastet en gammel denim-vest (selvfølgelig med Crusader rygmærke) op på scenen, til stor glæde for Biff, der straks samlede den op og gav den til bassist Nibbs Carter, der straks tog den på.

Alle generationer var samlet til Saxons koncert. Forrest i pitten var der unger helt ned til 8 årsalderen, der sad på skuldrende af far. Det er det heavy metal kan: samle alle om det vi har tilfælles: musikken! En mindeværdig koncert med Saxon og en dejlig åbner på dagen. Hiv Motörhead ind næste år!

 

 

Korpiklaani

Lørdagen er kendetegnet ved en utrolig masse forskellige genre samme dag. I den betydelig mere muntre del af metalspekteret finder vi de finske folke-helte Korpiklaani. Koncerten på Copenhell var bandets første i Danmark. Så det i sig selv var jo noget af et scoop for Copenhell. Og det var til at mærke, at folk havde set frem til endelig at skulle opleve bandet på dansk jord.

[singlepic id=434 w=320 h=240 float=left]Se, det kan godt være Lamb og God senere samme aften blev indehaver af den største wall of death og circlepit. Men INTET på Copenhell slår den fest der var Korpiklaani. Aldrig har jeg oplevet gladere mennesker samlet foran en scene. Det var et fantastisk syn og lige ud pisse hamrende sjovt. Der blev moshet, traskodanset og gentagende gange crowdsurfet til Korpiklaani’s violin-metal. Bandet virkede oprigtigt overrasket over hvor stor en modtagelse de i virkeligheden fik af det danske publikum. Jeg må indrømme, at det også overraskede undertegnede. Det var simpelthen genialt. Når et band kan få et sortklædt metalpublikum til at danse polka, ja så er sejren bare hjemme på stedet og denne sejr blev slået endegyldigt fast da 4-kløveret med den eksotiske “Tequila,” “Vodka”, “Beer Beer” og “Happy Little Boozer” bragte festen i pitten i ekstase.

Det er sjældent undertegnede uddeler de helt store flammehoveder. Men her er der ingen tvivl. Kom snart igen Korpiklaani!!

 

 

Immortal

Fra den ene yderlighed til den anden. Fra lyst til mørkt. Efter Korpiklaani’s fest er det hurtigt over på Helviti til en koncert i en helt helt anden boldgade. Her ventede Immortal med deres episke black metal. Abbath og co. var blevet booket eksklusivt til Copenhell denne tidlige del af sommeren og det var da også et længe ventet visit på dansk jord. 9 år siden er det de sidst gæstede Danmark på Roskilde Festivalen. Nu var de her så endelig igen.

[singlepic id=392 w=320 h=240 float=left]Til tonerne af All Shall Fall går Immortal på scenen. Skønt de kun er tre mand i foretagendet er lyden voldsom, massiv og fremfor alt HØJT – meget HØJT!

Immortal spiller en betydelig mere fordøjelig black metal end tilfældet med Mayhem sidste år og klæder den store Helviti langt bedre. Og afsted går det over vindblæste stepper og mørke dale, da Sons Of Northern Darkness skydes afsted. Hos Immortal bliver den ekstreme metal leveret så perfekt denne dag, at det tangerer det direkte smukke. Musikken leveres køligt og overbevisende og selv da Abbath springer en streng og må starte nummeret forfra leveres det med et smil på læben. Immortal var leverandørene af Helvede på dette års Copenhell og dæmonerne sejrede stort med deres køllige, sorte blik på den vilde og barske norske natur.