Sabaton i Forum. Foto: JM

Det er efterhånden et par år siden, at Sabaton sidst rullede maskineriet ud i Danmark. Siden sidst, i Store Vega, har bandet udgivet “The Great War” og det var med den skive, at Sabaton nu kunne indtage Forum Black Box, med det største show de endnu har haft med i Danmark.

 

Se, det danske metalmiljø er delt op i to lejre: Dem der kan lide Sabaton og dem der ikke kan. Dem der forstår Sabaton og dem der ikke gør. Sådan er det nu engang bare.

Faktum er dog at i Danmark har power metal scenen, som Sabaton i disse år er med til at stå i spidsen for, aldrig haft det bedre end nu. Publikum kommer i større og større antal til koncerterne og bands der før i tiden sprang Danmark over, begynder nu i stigende grad at gøre stop her til lands på deres tours. Selvom det fortsat er på mindre spillesteder end hvad de normalt ellers spiller på i Centraleuropa og hos vores nordiske brødre.

Lur mig om ikke kan vi bl.a. kan takke Sabaton for det, da de altid har haft Danmark, som et naturligt stop på deres turnéer. Hver gang på større og større spillesteder i takt med, at bandet er vokset både i udlandet og herhjemme. Fra Amager Bio til Store Vega og nu altså i Forum Black Box. Publikum er fulgt med, og som det også var tydeligt ved det seneste show med Powerwolf i Amager Bio, trækker de her bands også ungdommen til sig, hvilket jo bare er et plus, på en scene, der sine steder synes at mangle lidt ungdommeligt touch.

Ungdommen var også at finde i pitten denne aften, da Sabaton rullede tanken ind i Forum Black Box. På en aften der var næsten udsolgt. Så vi må vel have været de 4.500 mennesker samlet. Det var dog klart det mindste sted på denne arenatour for Sabaton.

Med ild, brag og lugten af gas gik svenskerne i krig, med deres melodiske power metal. Lyden var egentlig overraskende solid. Med en smule buldren i starten, fik lydmanden hurtigt styr på de små detaljer og bandets melodiske fuldtræffere kunne komme solidt ud over scenekanten. En scenekant der var fyldt godt op med div. remedier som sandsække og pigtråd. En flot opsat scene var sat til en solid power-fest en onsdag aften i februar, hvor melodierne og groovet gik lige i benene.

Apocalyptica gæster Sabaton i Forum. Foto: JM

På denne “The Great Tour” er det selvsagt det seneste album “The Great War” , som vi anmeldte sammen med Devilution, der var i fokus. 6 numre blev det til, hvilket skulle vise sig, at være en smule for meget. For som vi også kunne understrege i anmeldelsen af pladen, har Sabaton ved de seneste to kørt lige lovligt meget i ring om deres egen lyd.

“Heroes” fra 2014 er det seneste virkelig gode Sabaton udspil, hvor både “The Last Stand” fra 2016 og så altså “The Great War” fra 2019 ikke har budt på de helt stærke hits. Det var også ret tydeligt at fornemme i Forum, hvor Sabaton dog åbnede med et solidt brag med “Ghost Division” og titelnummeret fra den nye plade.

Intensiteten dalede midtvejs, hvor nye sange som “The Lost Battalion”, “The Red Baron” og “The Last Stand” ikke formåede at holde salen kørende.

Men før Brodén og Sabaton mistede en smule af grebet om koncerten, kom de stærkt tilbage med “Bismarck”. Den seneste fuldtræffer af en herlig power-basker, var et tiltrængt skud fra Sabatons kanoner, der nu syntes at være komme stærkt igen. Derefter fulgte “Night Witches” trop og fik salen til at koge.

Vi nærmer os koncertens klimaks i den sidste halvdel og Apocalyptica har nu indtaget scenen, med deres celloer. Nu følger et perfekt afballanceret fokus på det nyere power metalliske mesterværket “Carolus Rex” med sangene “The Lion From the North” og “Carolus Rex”, begge sunget på svensk. Publikum råber med i kor, som var vi på Wacken. Præcis som det nu engang bør og skal være til en power metal koncert. Til en thrash koncert er der circlepits og til en power koncert er der fællessang. Thats how it is.

Afslutningsvis sender Sabaton publikum i Forum i luften med nyere tids power klassikere “Primo Victoria” og den afsluttende “Swedish Pagans”, der i dagens anledning naturligvis var ændret til “Danish Pagans”. En lille onsdags fest har ramt Forum. En fest der dog ikke var på højde med de to seneste i Vega. Til det var sætlisten ikke banket helt godt nok sammen.

Sabaton er en uhyre professionel og ikke mindst velsmurt maskine. Det er timet og tilrettelagt ned til mindste detalje. Det er svensk, som kun svenskerne kan lave det. Gid den danske metalscene var ligeså bred og åbensindet som den svenske…

 

 

 

Blastbeast vs Devilution. Åben krig til Sabaton i Forum