Nytt Land på Stengade. Foto: Weiss

For første gang stod den sibiriske dark epic folk/shamanic/experimental duo Nytt Land på en scene i Danmark.
Det gjorde de, da de på en kold, våd og regnfyldt mandag aften indtog Stengade med en mørk og spirituel koncertoplevelse.

Men først. Lad mig lige smide nogle håndtegn afsted til Stengade-booker Daníel Sigurðarson, der i disse år booker nogle helt fantastiske shows til Stengade. Alt fra The Night Flight Orchestra, til Nytt Land, Svartidauði og til det kommende show med Khemmis. Det er fandme storartede bookinger, der fortjener opmærksomhed!

Men her er vi så. Stengade. På en våd og klam mandag aften. Ikke just et vejr man tænker folk gider bevæge sig ud i for at høre en neo-folk duo fra Sibirien.

Men hvor skulle jeg dog blive modbevist. For Stengade var måske ikke pakket til bristepunktet. Men overraskende mange havde valgt at bruge deres mandag aften på det lille spillested på Nørrebro. Imponerende for denne stil.

Det viser egentlig bare hvor populært den helt mørke ambient folk er i øjeblikket. Til det skylder vi nok navne som Heilung og Wardruna en kæmpe tak. Jeg er sikker på, at disse navne har været med til at åbne øjnene for rigtig mange mennesker (Både metalfans og musikelskere generelt) til denne stil og det kan flere bands i samme stil nyde godt af nu.

Der er da heller ingen tvivl om, at Nytt Land henter inspiration hos netop disse to bands. Deres udtryk er meget lig de to giganter. Alligevel synes Nytt Land at trække det hele i en endnu mørkere retning. Stilen er rig på strubesang, men også på tunge, tunge beats og sibirske traditionelle instrumenter. Alt sammen toppet af Natalya Pahalenko’s flotte, men også, til tider, lidt for skingre vokal.

Nytt Land skulle have spillet på dette års Wacken Winter Nights i weekenden inden koncerten på Stengade. Den blev aflyst. Så Nytt Land var kommet til Danmark for en nærmest eksklusiv koncert her i starten af året. En lang, lang rejse for så få koncerter. Men jeg tror det var det hele værd.

Publikum hyldede i hvert fald Nytt Land og duoen kvitterede med en spirituel opvisning, der i store dele af koncerten ramte plet, med ligedele tranceskabende, formørkede øjeblikke og mere dansevenlige numre. De ser godt ud på en scene og særligt Natalya Pahalenkos troldkvinde look er et imponerende syn.

Nytt Land mangler dog, modsat et orkester som Heilung, de der helt stærke sange, som tryllebinder ved første gennemlyt. Og så bliver bandets overdrevne brug af backtrack for meget i længden. Her kan man godt mærke, at det ville klæde bandet at have flere medlemmer med sig, for en fyldigere lyd uden FOR meget backtrack. Bevares det koster nok en del at få et helt band med på tour hele vejen fra Sibirien. Men mon ikke det kunne lade sig gøre på et tidspunkt?

Nytt Land er dog et band du bør tjekke ud hvis du er glad for Heilung og Wardruna. Det bliver helt sikkert ikke sidste gang de er i landet. Ellers kan du i hvert fald fange dem på div. metalfestivaler som Wacken, Summer Breeze og Midgardsblot til sommer.