Boris & Merzbow. Foto: Aleg-One

En af de mere eksperimenterende booker på årets Roskilde Festival, skulle vise sig at være af en helt anden størrelse end den vi troede at vi gik ind til.

Om det har været en sprogbarriere skal jeg ikke kunne sige, men jeg tør sværge på, at vi var blevet lovet, at doom/stoner/drone/garage/alt-som-larmer bandet Boris og noise-kunstneren Merzbow, begge fra Japan, ville spille hele deres fælles album ”Gensho” i sin fulde længde. Noget som ville have budt ind til en af de mere svært tilgængelige koncerter på årets program. Noget som jeg glædede mig til, dog uden at være den helt store fan af førnævnte album.

Noget som så både skuffede og glædede mig på samme tid (bipolar, much?) var, at det vi fik derimod fik var en Boris koncert med lidt Merzbow-krymmel ud over. Dette glædede mig pga. at Boris musik er langt mere interessant som stand-alone, og der skuffede mig lidt, da det så ikke helt blev den unikke oplevelse som koncerten var lagt op til. Jo, Merzbow lagde noget støj hen over numrene, men det var kun til aller sidst i koncerten, under nummeret som bare hedder ”The Feedbacker”, at han for alvor kom til sin ret, og op til da var det mest Boris som stod for at støje. Og støje, det kunne de! Lækker dyb, altødelæggende støj! Foruden dét at der manglede en smule bund i mikset for at det for alvor ville kunne mærkes helt ind i skelettet, så var det en lydmur uden lige vi blev mødt af, og specielt i instrumentalnummeret ”The Power” var der så meget tyngde at et sort hul simpelthen MÅ have været tæt på at opstå.

Aller bedst var det under nummeret ”Farewell”, der også er at finde i en opdateret version på ”Gensho” pladen, der med sin larmende skrøbelighed fremstod som et smukt lyspunkt midt i al tyngden. Og så kan man da ikke andet end af trække på smilebåndet af den makeup-bærende trommeslager Atsuo, der hele tiden råbte ”WUU!” i sin mikrofon. Ganske festligt!

Udadtil er Boris også et interessant band, og krydret med et ufatteligt flot og underspillet lysshow, endte dette show virkelig som et af dem der for alvor skilte sig positivt ud på årets festival. Det var dog bare ikke helt det jeg havde forventet, hvilket kun gør at jeg spørger mig selv ”hvad nu hvis?” her bagefter koncerten, som nok burde have heddet “Boris (ft. Merzbow)” i stedet. Fire store stjerner!