Vi skriver kun første halvdel af 2018, men allerede nu tegner det sig til at blive et vildt år for fans af den helt klassiske New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM). 

High pitch falset, denim veste, knallert riffs og halvslidte lange hårlokker. Hvis du kan nikke genkendende til bare lidt af det her, må det betyde, at du på den ene eller anden måde har stødt på, eller har en kærlighed for den klassiske britiske heavy metal. Og så har du i hvert fald noget at se frem til! 

For hvis man tror, at den klassiske heavy metal er død, så må det være på tide at tro om igen. I hvert fald, hvis man ser på første halvdel af 2018. Alene fra januar og frem til april bliver der udgivet en række albums fra kendte og mindre kendte engelske heavy metal bands. Alle fra perioden, hvor NWOBHM gik sin første sejrsgang i slut 70’erne og starten af 80’erne. 

Lad os se nærmere på nogle af udgivelserne i første halvdel af 2018:

Trespass – “Footprints in the Rock” 

Blandt de mindre kendte NWOBHM bands, men dog ganske kult blandt fans, finder vi Trespass, der i januar udgav albummet “Footprints in The Rock”. Et album bestående af 11 klassisk skårede heavy metal sange. Trespass fra Sudbury, Suffolk i England blev oprindeligt dannet i 1979 af brødrene Mark Sutcliffe på vokal og guitar og Paul Sutcliffe på trommer. De rekruterede efterfølgende Dave Crawte på guitar og Richard Penny på bas. 

Bandet fik dog aldrig slået sig selv ordenligt igennem og udgav i starten af 80’erne blot demo-udgivelsen “Through the Ages”, der dog har opnået en ganske høj kultstaus blandt hardcore NWOBHM fans. Desuden sås en række singler og EP’en “Bright Lights”, inden bandet gik i opløsning første gang. 
Første fuldlængde “Head” så dagens lys i 1993 og så skulle der gå hele 22 år før bandet igen var på banen. Denne gang med fuldlængden “Trespass”. I dag består bandet af de to originale medlemmer Dave Crawte (trommer) og Mark Sutcliffe (guitar og vokal) og med et nyt hold i ryggen, har de nu smidt bandet’s tredje fuldlængde “Footprints in the Rock” på gaden. Her med første singlen “Momentum”. 


Saxon – “Thunderbolt”

Et af de hårdest arbejdende bands i heavy metal, legendariske Saxon, udgav i starten af februar deres 22(!) studiealbum. 22. mand!! Det er satme mange udgivelser. Biff Byford og co. har siden 2004 udgivet et nyt album hvert andet år og fulgt det op med flere world tours. Imponerende hvordan dette band formår at holde fanen for klassisk heavy metal højt. 

“Thunderbolt” er altså det seneste skud fra den stamme, der har holdt sammen siden 1978 og på trods af heavy metal’s hårde år i 90’erne fortsatte med, at udgive plader af ganske høj kvalitet. 

På “Thunderbolt” flyver ørnen fortsat højt og særligt på nummeret “They Played Rock n Roll”. En hyldest til Lemmy, hvor Saxon beskriver, hvordan det var, at være på tour med Motörhead i 1979.
“The song tells the story of Saxon’s very first tour in 1979 with Motörhead. I want people to get a flavour of what it was like in the UK in 79/80 for Saxon and Motörhead at the start of the 80s musical revolution” – Biff Byford. 


Blitzkrieg – “Judge Not!”

Her er der for alvor tale om et kultnavn fra NWOBHM perioden. I front for Blitzkrieg er det fortsat Brian Ross, der også er kendt for sit virke i NWOBHM bandet Satan. Brian Ross er dog ligeledes eneste originale medlem i bandet, der d. 27 april udgiver deres 9. studiealbum siden 1985. I øvrigt via danske Mighty Music. Men der er dog heldigvis intet der tyder på, at bandet har skåret ned for de fede riffs. 

“Judge Not!” er navnet på albummet, der er det første Blitzkrieg album, med nyt materiale, siden 2013’s “Back from Hell” og det første på det danske label. 
Mighty Music er dog ikke det eneste danske islæt på “Judge Not!”. Albummet er nemlig mixet af Aphyxion’s Jonas Haagensen i Hansen Studios i Ribe.

Blitzkrieg tager i forbindelse med udgivelsen af “Judge Not!” på en længere tour, som rammer Danmark i forbindelse med Nordic Noise Festivalen på Halmtorvet 9 d. 11-12 maj, hvor bandet headliner fredag aften. Mon ikke der bliver mulighed for at høre nyt materiale og så naturligvis fællessang på titelnummeret “Blitzkrieg”, som et større amerikansk thrash metal band, med en dansk trommeslager i front, har lavet et covernummer af.  


Judas Priest – “Firepower”

Der var ikke meget “afsked” over Judas Priest’s afskedtour i 2011. Siden Priest fik Richie Faulkner med i folden har det legendariske heavy metal band udgivet “Redeemer Of Souls”, livepladen “Battle Cry” og nu altså den kommende “Firepower”, der lover fantastisk godt. 
Indrømmet, så har jeg langt fra været imponeret over de seneste Priest’ udspil, hvor produktionen på både “Nostradamus” og “Redeemer Of Souls” på ingen måde har gjort bandet ret. 

Det tegner heldigvis til at blive anderledes på “Firepower”, der ud fra hvad vi har hørt indtil nu tyder på, at blive det bedste udspil siden “Angel Of Retribution” fra 2004. Ja, nogle vil måske sige siden “Painkiller.” Tør jeg så virkelig sige det?! Ja, for produktionen sidder lige i skabet. Og andet skulle da også være mærkeligt, når man nu endelig har allieret sig med to af verdens bedste producere. Tom Allom, der har produceret de klassiske Judas Priest albums fra 80’erne og Andy Sneap, der har produceret de seneste par års top-udgivelser fra bl.a. Hell, Megadeth og Accept. 

Dette er en kombination, der simpelthen ikke bør kunne gå galt. Om det har gjort det finder vi ud af d. 9 marts, når Judas Priest udgiver “Firepower.”