5 år efter “Time I” er Jari og Wintersun langt om længe klar med deres tredje album. 

“The Forest Seasons” er navnet på finnernes nye episke udspil. Et album bestående af blot 4 sange, men hvor den korteste af disse er på 12.18 minutter (!).

Det er således lidt af en kolos Wintersun smider på gaden idag. Det har så godt nok også taget sin tid, plus en stor omgang crowdfunding at få den på gaden. Men nu er den her så endelig og hvordan er albummet så?

Udgangspunktet er, at de 4 sange er bygget op og baseret på de 4 årstider. Således indledes albummet med foråret “Awaken From The Dark Slumber”. Et optempo nummer på næsten 15 minutter, der leder tankerne hen på tidlig Dimmu Borgir. Dette er så albummets svageste nummer og kunne med rette være skåret ned til det halve. Simpelthen fordi der mangler de helt skarpe og memorable melodier og hooks, der heldigvis kommer senere hen på albummet.

Men her får vi allerede en klar indikation af, at Jari gudskelov har skåret ned på de helt store symfoniske armbevægelser, der kendetegnede “Time I”, der var pladret så meget til af computer-lyd, at det fuldstændig ødelagde det organiske i musikken. Her er “The Forest Seasons” produktion langt mere organisk og dynamisk og giver rent faktisk plads til instrumenterne i lydbilledet, hvor særligt trommerne har fået en langt mere fremtræden rolle end tilfældet var på “Time I”. Det hele lyder simpelthen bedre. 

Jari selv har aldrig været glad for produktionen af “Time I” og af den årsag er “Time 2” endnu ikke blevet udgivet. Ifølge manden selv, har han simpelthen ikke haft godt nok udstyr til at lave de enorme produktioner der venter på “Time 2”. Derfor ser vi nu udgivelsen af “The Forest Seasons”. Her er der blevet skruet en del ned for de symfoniske armbevægelser, samtidig med, at han med crowdfundingen af “The Forest Seasons” har kunnet “spare op” til dét studie, der nu skal kunne producere “Time 2”. På papiret lød det som lidt af en falliterklæring, da Wintersun offentliggjorde crowdfundingen af albummet. Men nu, et par år efter, har begge parter faktisk vundet alt på det. Fans af bandet har fået et nyt og solidt album, mens Jari og co. nu kan indspille det kommende “Time 2” album. Win-win og godt set af bandet!

“The Forrest That Weeps” er albummets sommernummer. Dette er samtidig også albummets stærkeste, med dens forrygende episke og melodisk stærke omkvæd, der gæstes af et kæmpe kor bestående af medlemmer fra div. folkmetal bands som Tyr, Moonsorrow, Turisas osv. Fedt nummer, der viser, at selvom Jari opererer med kæmpe armbevægelser i sangskrivningen, så har han ikke glemt hvordan man skriver noget så “simpelt”, som et godt omkvæd! Solidt episk nummer, der nok skal ende med at blive en Wintersun classic!

Herefter er det blevet tid til albummet’s absolut hårdeste skæring. Efteråret spilles ind med “Eternal Darkness”, der viser Wintersun i ét af sine absolut tungeste og mørkeste øjeblikke. Her står den nærmest på rendyrket black metal, med Jari’s raspende growl og massive blasts fra trommerne. Det er næsten for meget af det gode på et nummer, der igen kunne have været skåret en anelse ned. Simpelthen fordi der er for få virkemidler i den lange, lange sangskrivning, der plages af FOR mange gentagelser. Men fedt at høre Wintersun for alvor rase ud! Dét må man sige de gør på dette hårdtslående nummer! 

Albummet rundes af med den vinteren “Loneliness”. Episk må være det rette ord. Et smukt nummer, der sætter den tiltænkte kølige stemning af mol. Et sørgmodigt nummer, hvor Jari’s stærke clean vokal skærer igennem, som nummerets helt store oplevelse. 

Solidt og gennemarbejdet episk metal af jari og Wintersun på deres udgave af de 4 årstider! Nu bliver det så bare spændende om der skal gå 5 år igen før vi ser “Time 2”

Opsummering: Alt i alt er “The Forest Seasons” på mange måder et vellykket album. Produktionen er væsentligt bedre end på “Time I” og sangene er langt mere organisk.
På trods af, at albummet kun indeholder 4 sange, ja så er der satme meget musik at komme efter her. Næsten for meget af det gode og der kunne snildt være blevet skåret 3-4 minutter af i hvert fald 2 af numrene. Dét sagt så er det et must have album for alle fans af episk & symfonisk, folk og black metal. 

Lyt specielt til: “The Forrest That Weeps” og “Loneliness”

For fans af:  Moonsorrow, Dimmu Borgir, Ensiferum, Thyrfing

Wintersun – “The Forest Seasons” udgives d 21/7 via Nuclear Blast