Foto: Steffen Jørgensen

Hold op hvor var det dog tiltrængt da festivalens absolutte topnavn entrerede Orange Scene fredag aften. 

Det var tiltrængt på mange måder. Først og fremmest fordi de er dét band, som festivalen, med en scene som Orange Scene’s kapacitet simpelthen er nødt til at have. De SKAL have et stort samlende hovednavn. 

Foo Fighters var et helvedes vigtigt navn for Roskilde i år. For når man ser på toppen af årets plakat, er de på mange måder det eneste reelle hovednavn i år, der formår at samle fans på tværs af samtlige målgrupper. Unge som gamle, heavy-hoveder til techno-nørderne og alt der i mellem. Det er dét et rockband i Foo Figthers kaliber kan gøre og det er dét en scene som Orange Scene i hvert fald én gang pr festival skal kunne opnå: følelsen af fællesskab og det store sug i kroppen. 

Da Dave Grohl og resten af Foo Fighters gik på scenen, var det i virkeligheden som at vende hjem på Orange Scene. Hjem til en plads fyldt til renden af forventningsfulde og glade mennesker, der alle var samlet pga musikken. Naturligvis også for festen, men mest for musikken. En rendyrket koncert for musikken’s skyld. Det var tiltrængt!

Desværre var lyden i begyndelsen alt for lav til Foo Fighters potente rockmusik. 
Men det er til at leve med, når Dave Grohl og co. så samtidig har et så tårnhøjt niveau, som Foo Fighters nu engang har. Fra starten gik med “All My Life”  blev den ene rock-klassiker efter den anden skudt afsted. Og som perler på en snor fik vi “Times Like These”, ” Learn To Fly” og “Something from Nothing” inden det blev tid til, at rockmusikkens mest sympatiske frontfigur omsider fik taletid.

Dave Grohl brugte fornuftigt nok tid på at spole tiden 25 år tilbage, hvor han for første gang gæstede festivalen, med sit dengang lille grunge band. Nogle kender dem måske som Nirvana. Her blev vi lige mindet om, at Danmark altså vandt EM i 1992 og at Nirvana efterfølgende gav koncert på Orange Scene.

Dette vakte naturligvis stor jubel i menneskehavet foran Orange Scene og så var stemningen ligesom sat. 

Foto: Steffen Jørgensen

Ja, der blev sunget med, ja der blev drukket bajere, ja det er klassisk fadølsrock. Men når det bliver leveret så medrivende og velspillet som Foo Figthers gør det, så er de altså et af verdens bedste bands til lige netop det. Og så er Dave Grohl nu engang bare én af rockens absolut største personligheder på en scene. 

Afslutningsvis bragte “Best Of You” det store menneskehav i ekstase og et storsmilende Foo Fighters kunne forlade scenen efter de sidste toner til “Everlong” havde ringet ud. Sådan skal det gøres!

Men husk så på:

I Roskilde’s iver efter det nye og trendsættende hovednavn, så glem aldrig jeres udgangspunkt. Orange Scene er fortsat stedet for det helt store og samlende sug. Stedet for fællesskab og den samlende store oplevelse. Dén må i som festival for alt i verden ikke miste. 

Tak, Foo Fighters!