midgardsblotPå onsdag drager Weiss afsted mod Oslo for at deltage i den nu årlige vikinge/black metal festival Midgardsblot. Det ved vi at der ligeledes er mange andre danskere der gør!

Og man forstår det godt. For det første er festivalen, der bliver afholdt for kun anden gang, placeret i et flot og naturskønt område i det grønne Borre, blot en times kørsel fra Oslo. Lige ud til vandet og inde i et stort skovområde. Alt sammen i et historisk område, hvor vikingerne rent faktisk boede og opholdt sig. Og så er der jo den kæmpe stor vikinge hal “Gildehalen”, hvor der bliver holdt midnatskoncerter, events og drukket bajere alt imens de større koncerter spiller fra den ene hovedscene ude på pladsen i mens.

Dette her er således “the real deal” når det kommer til en seriøs vikinge metal festival, hvor det rent faktisk giver mening at afholde en sådan festival. En festival hvor det primært er den nordiske ekstrem metal der er i fokus. Men hvor der også er blevet plads til et navn som eksempelvis israelske Melechesh og columbianske Inquisition. Sidste år havde vi hele to danske bands med på festivalen i form af Myrkur og Huldre. Det har vi dog ikke i år, men det skal nok stadig blive en stor oplevelse. Således ser vi frem til en lang række navne som hovednavnene Wardruna, Enslaved og Skuggsja, samt norske Tsjuder, Færøske Hamferd, Islandske Skalmöld, norske Trollfest, svenske Månegram og mange, mange flere.

Her er hvad vi glæder os særlig meget til:

Wardruna

Festivalens absolutte topnavn må siges at være Wardruna. Det norske ambient dark folk-inspirerede hovednavn med sangskriver Einar Selvik i front, har siden bandets dannelse i 2002 udgivet blot to albums i en album triologi, der til oktober vil være fuldendt med bandet’s tredje udgivelse. Runaljod trilogy bliver triologien kaldt.
Musikalsk kan du forvente et storslået og mørkt lydunivers, hvor traditionelle gamle skandinaviske instrumenter bliver taget i brug, for at skabe og sætte den helt særlige stemning der danner selve grundstenene i Wardruna’s musikalske univers. Og så har ingen ringere end tidligere Gorgoroth og God Seed vokalist Gaahl været med i projektet.

Enslaved

Disse nordmænd behøver vel nærmest ingen egentlig beskrivelse. Det legendariske norske band har været med hele vejen, siden den anden bølge af black metal havde sin opstart i Norge tilbage i starten af 90’erne. Og med et album som “Frost” var Enslaved nogle af de første til at sparke den store vikinge metal scene igang tilbage i 1994.
I dag er Grutle Kjellson (vokal og bas) og Ivar Bjørnson (guitar og keyboard) de eneste to oprindelige medlemmer fra dengang. Og siden starten tilbage i 90’erne er har bandet da også bevæget sig i en mere progressiv og melodisk retning end ved de første udspil.
I år fejrer bandet 25 års jubilæum og vil ved Midgardsblot kun spille musik fra de første tre-fire albums! Det er således en omgang ekstrem Enslaved der venter os!

Skuggsjá

Forestil dig et møde mellem de to bands ovenfor. Ja så får du faktisk Skuggsjá. Det norske band består nemlig af Wardruna’s Einar Selvik og Enslaved’s Ivar Bjørnson. Bandet blev oprindelig dannet til Eidsivablot festivalen, da nordmændende skulle fejre 200 års dagen for deres grundlov. Men siden har de holdt sammen og Skuggsjá kunne derfor tidligere i år udgive deres debut, der rent musikalsk bygger videre på Wardruna’s idé om traditionel nordisk ambient folk, men hvor inspirationen fra det mere hårdtslående Enslaved på mange måder har gjort sit indtog i musikken.

Hamferð

Vi tager fra det norske og bevæger os endnu længere nord på. Mod Færøerne. Midgardsblot har nemlig booket det færøske doom metal band Hamferð. Færingerne arbejder i skrivende stund på deres længe ventede opfølger til “Evst” fra 2013. Et album der bliver bandets 3 siden deres debut “Vilst er síðsta fet” fra 2010.
Bandet tager inspiration i gamle færøske begravelsesviser- og sange og omskriver disse til smukke, atmosfæriske og storslåede værker, der live giver en fuldstændig unik oplevelse hos lytteren.  Der er ingen tvivl om at tempoet bliver sænket hos dette band!

Skálmöld

I den mere festlige del af programmet finder vi Islandske Skálmöld, der med deres uptempo rockede og festlige vikinge metal nok skal sørge for at få pitten i gang. Målet for bandet har fra dag ét været at kombinere traditionel islandsk folkemusik, med islandske tekster baseret på heroiske sagaer med klassisk heavy og thrash metal. Det har bandet nu gjort på de tre udgivelser “Baldur”, “Börn Loka” og  “Með vættum”. Sidst jeg oplevede disse festlige islændinge var da de sammen med Eluveitie gæstede Pumpehuset til et forrygende show!

Trollfest

Vi bliver i det festlige og vender atter tilbage til Norge. De evigt skøre norske trolde i Trollfest skal omsider opleves. Det er ikke tit at disse giver koncerter og da i hvert fald slet ikke i Danmark. Så når nu muligheden byder sig på en omgang seriøs drukfest ala Trollfest, så skal den mulighed da bestemt ikke forspildes! Selv kalder dig sig True Norwegian Balkan Metal, med alt hvad det hører sig til at saxofoner og festlige uptempo sange. Dette har Trollfest spillet lige siden 2003, hvor de første gang fandt sammen som band. “Kaptein Kaos” hedder deres seneste udspil og mon ikke der nok skal opstå vanvittigt kaos når Trollfest sparker Midgardsblot igang?

Tsjuder

Og så ellers nok om alt det festlige! Tilbage til rendyrket ondskab! Det skal være norsk og det skal være satanisk og det skal altså være Tsjuder! True Norwegian Black Metal bliver næppe mere råt, upoleret og punket end med det klassiske band fra Oslo. Bandet har været med siden starten af 90’erne og er fortsat i dag et vanvittigt fedt liveband. Sidste år havde jeg den fantastiske oplevelse at se dem på Maryland Death Fest og i år har de gæstet stort set alle tænkelige festivaler i Europa. Bl.a. vores egen Roskilde Festival, hvor de slagtede publikummet på Roskilde til en kulsort midnatsmesse. Midnat er det dog ikke når Tsjuder rammer Midgardsblot på lørdag. Men mon ikke sangene fra det nye fantastiske udspil “Antiliv” nok skal bringe mørket, kulden og ondskaben helt ind i kroppen på os alligevel.

Den fulde liste af navne til Midgardsblot 2016:

WARDRUNA
ENSLAVED
SKUGGSJÁ
MELECHESH
INQUISITION
TSJUDER
MÅNEGARM
SKÁLMÖLD
HAMFERð
TROLLFEST
KIRKEBRANN
BLOT
FOLKET BORTAFOR NORDAVINDEN
L.E.A.F.
SVARTSINN
SONGLEIKR
MARTINE KRAFT

For mere information om festivalen

midgardsblot