GruesomeGruesome fra USA (ikke at forveksle med det nye hypede danske rockband Grusom) er et nyt band, men med rødderne solidt plantet i den helt klassiske dødsmetal.

Det kræver ikke mange sekunders skimtning af albumomslaget på Amerikanske Gruesome’s debut Savage Land, før man er klar over hvilken type band og musik vi har med at gøre.

Artworket er tegnet af legendariske Ed Repka (i denne sammenhæng bedst kendt for sit arbejde med Death, Megadeth og Copenhell’s maskot i 2011) og viser et par kannibaler der er ved at fortære et menneske. Jo alt er som det skal være.
Det her er klassisk old school dødsmetal, som det var ment til at lyde i starten af 1990’ernes Tampa, Florida. Der er ingen tvivl om at Death’s tidlige periode har været den store inspiration her, hvor også navne som Obituarty, Autopsy og Morbid Angel er nødt til at nævnes.

Bag Gruesome er der da bestemt også rutinerede folk at finde, da bandet består af Daniel Gonzalez (Possessed) på guitar, Matt Harvey (Exhumed, Dekapitator) på guitar og vokal,
Robin Mazen (Derekta) på bas  og Gus Rios (Ex-Malevolent Creation) på trommer.

Ønsket her har udentvivl været at finde tilbage til de gamle rødder i dødsmetallen. Og det har Gruesome bestemt klaret ganske glimrende. Produktionen på de i alt 8 skærringer er massiv uden dog på nogen måde at virke overproduceret. Det er skrabet og uploreret, men stadig med en god tyngde, som det hører sig til i denne genre.

For det meste står den på skramlet uptempo i stil med klassisk Autopsy, hvor man klart savner en del mere variation i det musikalske udtryk både hvad angår tempo, men også i forhold til riff. Generelt er der et større savn på det helt fede nummer man husker og vender tilbage til.

Det virker nemlig som om, at i bandets iver på at vende tilbage til det klassiske udtryk er det sket på bekostning af det helt fede nummer, som ikke er at finde på “Savage Land”. Dog skal særligt titelnummeret og afslutningsnummeret “Gruesome” nævnes som udgivelsens sande højdepunkter.

Men det er så hvad det er. “Savage Land” er et middelmådigt dødsmetal album, hvor de klassiske dyder er ønsket håndhævet højere, end det har været at skrive det fede nummer.

Opsummering : Fans af klassisk dødsmetal vil helt sikkert finde det interessant med et “nyt” band der går den gamle vej. Men man kan dog spørge sig selv om det egentlig er nødvendigt med et band som Gruesome? Om ikke andet er det da i hvert fald charmerende at høre den gamle død på nye flasker.

Lyt specielt til: “Gruesome” og “Savage Land”

For fans af: Death, Obituarty, Morbid Angel, Autopsy og Cannibal Corpse


Gruesome – “Savage Land” udgives via Relapse Records 21/4 2015