Negura BungetBedst som man gik og troede at man nu havde hørt stort set alt kommer Negură Bunget fra Rumænien og river den overbevisning fuldstændig fra hinanden. 
Til de af jer der endnu ikke er bekendte med Negura Bunget så kan jeg kort fortælle, at de er dannet tilbage i 1994 og har 7 udgivelser (inkl. “TAU”) på bagen. I bandets tidlige år var det den rendyrkede black metal der skinnede igennem i deres musik. Senere er Negura Bunget blevet betydelig mere progressive, atmosfæriske og folkede i deres lyd.

Nu er bandet så klar med “TAU” den første af en triologi om bandets hjemstavn Transilvanien. På “TAU” er det naturen der er i fokus. De store skove, de høje og snedækkede bjerge, vand, jord og ild. På de to sidste udgivelser i triologien vil det være mennesket og religion der er temaet.

Men hvad er det her så for et album?
Aldrig har jeg haft så svært ved at sætte ord  på en udgivelse. “TAU” er ikke som noget som helst andet jeg har hørt før. Det her er i sandhed et stykke kunstnerisk håndværk når det er aller størst.

Negura Bunget formår på én gang at kombinere det hårdtslående og brutale udtryk med growlens dybde, tunge guitar og endnu tungere trommer, med lige dele spirituel atmosfære og neofolk. Bandet gør nemlig i stor grad brug af dets lands traditionelle instrumenter og synger samtidig på deres eget sprog. Panfløjter, xylofoner og trompeter er bare nogle af instrumenterne der bliver brugt her. Dette er dog uden at det tager fokus fra metallen. Det er musikalske virkemidler der styrker Negura Bungets musikalske udtryk og vision med “TAU”.
Og inden haters af folkmetal løber skrigende væk, så vil jeg godt gøre opmærksom på, at dette IKKE er dansevenlig druk-folk i stil med Korpiklaani der er tale om her! Tværtimod. Visionen her er mørke og en enorm dyster stemning.

Udgivelsen består af i alt 8 meget forskellige numre, der åbnes med den 10 minutter lange og episke “Nametenie”. Et nummer der er et glimrende eksempel på Negura Bungets kunnen ved at inkorporerer både neofolk og metal i en smuk og storslået enhed og som kun bliver endnu smukkere på skivens nummer 4 ” Curgerea Muntelui”. Jeg tror aldrig jeg har oplevet et metalband skabe noget så imponerende som det her før.

Musikken på “TAU” er musik for musikelskeren og nørden, der har tid og lyst til at fordybe sig. Det her er musik med komplekse kompositioner, der kræver meget af lytteren. Har man mod på det så vil “TAU” åbne sig op for dig i stor stil.

Når år 2015 når sin udgang er jeg sikker på at intet band kommer i nærheden af det Negura Bunget har formået at skabe med TAU. Derfor kunne det her godt gå hen og blive årets udgivelse.

At Metal Mekka i Odense har fået Negura Bunget til at komme forbi på deres omfattende TAU-Tour er lidt af et scoop. Bandet spiller d 29 april i på Posten i Odense.

Opsummering: “TAU” er et episk og storslået mesterværk, hvor Negura Bunget har skabt et musikalsk billede af den natur de omgives af til dagligt. Der gøres brug af Rumæniens traditionelle instrumenter for at styrke bandets vision med musikken, der er lige dele komplekst, dystert og hamrende køligt.

Lyt specielt til: Albummet i sin helhed, men særligt “Nametenie” , “Curgerea Muntelui, “Taram Valhovnicese” og “Impodobeala Timpului” skiller sig ud.

For fans af: black metal og neofolk