Wacken'12. Photo: Søren Weiss
Nu har jeg så også lavet en lille liste over bands som jeg mener bør ses på Wacken Open Air 2013! Hvor Weiss har mere fokus på klassiske bands og melodi, har jeg lidt mere hårde og moderne toner indblandet – så er man til den slags, kan man sagtens tage med mig rundt og se nogle af disse bands. Listen er i vilkårlig rækkefølge…

Lamb Of God
Og ja, vilkårlig rækkefølge eller ej, så er det første band der for mit vedkomne skal nævnes uden tvivl amerikanske Lamb Of God! Foruden at være mit ubestridte yndlingsband, så gav de også en af de bedst modtagende koncerter jeg nogensinde har været vidne til, da de optrådte på Copenhell i 2012. Seriøst. Dude. Fuck. Den koncert. Damn. Den står stadig lidt som halvt ekstase og halv blackout fordi jeg slet ikke fattede det jeg var vidne til. En mosh-pit på størrelse med en fodboldbane og et overmenneskeligt velspillende band + det mest taknemmelige publikum jeg har set til dato.
Wacken, for satan I har noget at glæde jer til!

Det skal du glæde dig til: Et liveband I verdensklasse og en oplevelse for livet.
Pensum: ”Walk With Me In Hell”, ”In Your Words”, ”Laid To Rest”, ”Ruin”, ”Desolation”, ”Redneck”
Hvor og hvornår: Black Stage Lørdag kl. 15:45

 

Henry Rollins
På årets Roskilde Festival fik jeg også oplevet den gode Henry Rollins, tidligere forsanger i bl.a. Black Flag og nu spoken word artist. Det var lidt med åbent sind vi traskede op til Odeon scenen fredag kl 12, men vi fik da godt nok kam til vores hår. Ene mand udstyret med en mikrofon var Henry Rollins nemlig både oplagt, velformuleret, vittig og satans samfundskritisk! En stor oplevelse fra en mand der har oplevet en ting eller to i sin karriere og liv!

Det skal du glæde dig til: En skarp og satirisk tunge, fra en mand der har oplevet næsten alt.
Pensum: Du skal nok bare vide en ting eller to om hvordan verdenen hænger sammen.
Hvor og hvornår: Headbangers Stage Onsdag kl. 12:15, Headbangers Stage Torsdag kl. 23:55 og W.E.T. Stage Fredag kl. 16:50

 

Soilwork
At Soilwork allerede nu står langt oppe på listen over de bedste albums udgivet i 2013 bør stå klart for folk der har læst min anmeldelse af deres seneste plade ”The Living Infinite” (læs den HER). Men sidst jeg oplevede dem, da de spillede på Roskilde Festival i 2011, var jeg ikke 100% overbevist. Men når de stadigvæk kan udgive musik i denne kaliber, er jeg ikke i tvivl om at de skal have endnu en chance! Melodisk dødsmetal fra Sverige går jo hånd i hånd og når det stammer fra en af sværvægterne i genren, så bliver det svært for mig at holde mig væk.

Det skal du glæde dig til: en opvisning i hvordan Göteborg-metallen stadig kan holdes frisk!
Pensum: ”Late For The Kill, Early For The Slaighter”, ”Stabbing The Drama”, ”Long Live The Misanthrope”, ”The Living Infinite I”
Hvor og hvornår: Party Stage Fredag kl. 18:30.

 

Gojira
Er der ét band jeg spår en fremtid blandt de aller største metalstjerner i verden, så må det uden tvivl være franske Gojira. De er garante for at levere kvalitetskoncerter gang på gang, og de sidste to gange jeg har oplevet Gojira live, var på henholdsvis Copenhell 2012 og efterfølgende efterår i Pumpehuet. Begge gange til perfektion! Så en værdig erstatning for aflyste As I Lay Dying må man i hvert fald sige det er!

Det skal du glæde dig til: Mindblowing præcision og KÆMPE lyd!
Pensum: ”L’Enfant Sauvage”, ”Oroborus”, ”Flying Whales”, ”Backbone”, ”Toxic Garbage Island”.
Hvor og hvornår: Black Stage Fredag kl. 13:30

 

Deep Purple
Et af årets største veteranbands må da uden tvivl være Deep Purple. Når man kan bryste sig af at skrive rock n roll i en tid hvor den stadig var ny og ”metal”-genren var noget der stadig befandt sig i hovederne på Ozzy, Iommi og co, så er det ikke for sjov! Og når de samtidig har ry for ikke at være synderligt mærket af årene, så kan man meget nemt få høje forventninger til at opleve nogle af rockens grand ol’ men!

Det skal du glæde dig til: Luftguitar, hænder i vejret og fadøl!
Pensum: ”Smoke On The Water”, ”Highway Star”, ”
Hvor og hvornår: Black Stage Torsdag kl 20:15

 

Ihsahn
Et andet sted på legende-listen finder man også en person som Ihsahn. Et navn der for mange nok ikke ringer den største klokke – men nævner man derimod ”Emperor” får tonen nok en anden lyd. Det var dette der til at starte med gav mig interessen for at checke hans musik ud – for til koncerter skal man nemlig ikke regne med at der spilles Emperor-covers. Derimod spilles der masser af godt fra hans solo-plader – avant-garde black metal når den er aller mærkeligst!

Det skal du glæde dig til: Saxofoner, black metal vokaler og masser af nyskabende toner.
Pensum: ”Arrival”, ”The Paranoid”, ”Frozen Lakes On Mars”, ”The Grave”, ”On The Shores”.
Hvor og hvornår: Black Stage Fredag kl 16:00.

 

Haggard
Søger man derimod en teatralsk oplevelse ikke lig meget andet som metalscenen har at byde på, så skal man checke Haggard ud.
Haggard kan nok bedst beskrives som en 18 mand stor metal-opera, med hang til det teatralske og store armbevægelser. Jeg stiftede bekendtskab med den på ”Awaking The Centuries” pladen, der bedst fungerer i sin helhed, da der tit skiftes fra stille passager, fortællinger og growls og elguitar.
Der er ikke så meget andet at sige tror jeg. Kom herhen hvis du vil have én på opleveren!

Det skal du glæde dig til: Symfonisk metal-opera som ikke ses andre steder!
Pensum: Hele ”Awaking The Centuries” pladen.
Hvor og hvornår: Headbangers Stage Torsdag kl 18:25.

 

Meshuggah
Blev jeg nogensinde taget med bukserne nede, må det nok have været da Meshuggah for nyligt spillede i Lille Vega. En koncert der stadig sidder fast på nethinden, om ikke andet på grund af synet at hele salen der går fra vild jubel over bandet går på scenen til at stå som forstenede da tonerne (for slet ikke at tale om jordens vildeste lysshow!) tonsede ud over scenekanten! Og med den tid som Meshuggah har fået på årets Wacken Open Air, forventer jeg intet mindre end samme oplevelse – bare i endnu større format!

Det skal du glæde dig til: Bandet som andre tekniske metalbands ber en bøn til til om natten inden de går i seng.
Pensum: ”Bleed”, ”Catch 33”, ”Rational Gaze”, ”Do Not Look Down, ”Swarm”, ”New Mellenium Cyanide Christ”.
Hvor og hvornår: Party Stage Lørdag kl 00:30.

 

DevilDriver
Der er specielt to navne på årets Wacken Open Air der kommer til at byde op til en pit af kosmiske dimensioner – det ene er Lamb Of God, og det andet er DevilDriver! At de så spiller samme dag, den sidste dag vel og mærke, og med kun få timers mellemrum, kan vel kun betyde at Wacken Open Air ikke har tænkt sig at holde flere festivaler efter i år – for festivalpladsen forsvinder! Der kommer en circlepit så stor at der bores et hul helt ned i helvede som hele festivalen synker ned i! Og jeg glæder mig!

Det skal du glæde dig til: Groove Metal fra Californien – masser af tyngde, grooves (duh!) og melodi.. og pit!
Pensum: ”Clouds Over California”, ”Before The Hangman’s Noose”, ”Dead To Rights”, ”You Make Me Sick”, ”Meet The Wretched”, ”Pray For Villains”.
Hvor og hvornår: Party Stage Lørdag kl.18:30.

Whitechapel
Og skal det være rigtig untrüe, moderne og ulækkert – så skal man med mig op foran til Whitechapel! Deathcore har ikke det flotteste ry i metalverdenen, og er normalt ikke særlig eksponeret på Wacken Open Air – men heldigvis er tyskerne ganske åbne i deres sind, og når der endelig er bands som Whitechapel, ender det altid med en fest! Det kunne fx ses på Suicide Silence sidste år!
Så kom op og få en god dosis breakdowns, modbydelige growls og alt der hører med!

Det skal du glæde dig til: Deathcore fra et band der rent faktisk både kan spille musik og skrive sange.
Pensum: ”I, Dementia”, ”Possibilities Of An Impossible Existence”, ”The Somatic Defilement”, ”This Is Exile”, ”Breeding Violence”.
Hvor og hvornår: W.E.T. Stage Fredag kl. 20:30.

Rammstein
Ild! Industrial metal! Tysk! Mere ild! Mere tysk! TANZ!!!!
Ja, Rammstein behøver fanme ingen introduktion! Det verdenskendte megaband giver for første gang koncert på Tysklands største metalfestival – og de har fået HELE torsdagen til at sætte sceneshowet på på True Stage!! Så for satan hvor bliver det vildt! Vi anbefaler at man tager ind på pladsen et godt stykke tid før de går på, for ellers kan det blive et problem at komme ind!

Det skal du glæde dig til: En sceneproduktion som ingen anden, og masser af tysksprogede hits!
Pensum: ”Sonne”, ”Du Hast”, ”Mein Hertz Brennt”, ”Ich Will”, ”Pussy”, ”Benzin”
Hvor og hvornår: True Stage Torsdag kl 22:15

Anthrax
Når et af ”The Big Four” gæster en festival er der automatisk mødepligt! Også selvom der er tale om det ”mindste” af de fire, nemlig Anthrax! De fik sig lidt af et comeback på ”Worship Music” der også bød forhenværende forsanger Joey Belladonna velkommen tilbage som forsanger! Deres koncert fra Copenhell 2012 står stadig frisk i erindringen – specielt deres cover af Black Sabbaths ”Neon Knights”!

Det skal du glæde dig til: Thrash in your face med en masse positiv energi og en storsmilende Joey Belladonna i front!
Pensum: ”Indians”, ”Madhouse”, ”Caught In A Mosh”, ”Fight ’em Till You Can’t”.
Hvor og hvornår: True Stage Lørdag kl 17:00.

Finsterforst
Årets vel nok største opdagelse for mit vedkomne må stå til det tyske Pagan Metal band Finsterforst! Med stort set hvert eneste nummer der når over 10 minutter, er der tale om episk metal af proportioner, der bl.a. også tæller blæsere! Og når omgivelserne for koncerten er i Wackinger Village sen aften (Wacken Open Air’s egen vikinge-landsby!), så bliver det ikke mere gennemført!

Det skal du glæde dig til: Episk Pagan Metal med masser af gode melodier i helt unikke omgivelser!
Pensum: ”Fremd”, ”Urquell”, ”Schatten Der Nacht”, ”Nichts Als Asche”.
Hvor og hvornår: Wackinger Stage Lørdag kl 22:00.