I forbindelse med udgivelsen af Korpiklaani’s nye album Manala bringer vi her et frisk interview med bandets harmonika-spiller Juho Kauppinen.

Interviewet omhandler bandets nye udgivelse, men jeg kunne alligevel ikke lade vær med, at spørge lidt ind til bandets første koncert i Danmark. En koncert på Copenhell i sommers.

 

Jeres første koncert i Danmark blev en meget rost en af slagsen på Copenhell denne sommer. Hvad husker du fra koncerten?

Vi var netop kommet tilbage fra vores sydamerikanske tur og skulle tilbage til Finland, som så blev via Danmark. Festivalen var meget godt organiseret, showet var godt og publikum syntes at modtage bandet på bedst tænkelige måde.

Når man lytter til det nye album lyder det som om i har bragt en meget hårdere og tung lyd til Korpiklaani end før hørt, som f.eks den thrashede Petoeläimen Kuola og den overraskende tunge – ja næsten – doomede Sumussa Hämärän Aamun.

Ja, Manala er et album af kontraster. Den har disse kendte Korpiklaani elementer, men som i stor grad også præsenterer en masse nye og friske ideer, som vi ikke har udnyttet helt på samme måde før. Albummet er mørkere, tungere og mere multi-dimensional. I modsætning til ren thrash og doom metal, har den atmosfæriske øjeblikke i form af sange som Synkkä som er fuldt akustisk, og Dolorous, en melankolsk instrumental sang.

Underverden (Manala er det finske ord for underverden) er det overordnede tema på det nye album. Og hvad der nok overrasker mange er, at der ingen “drikke-viser” er denne gang. Er det en mere “alvorlig” Korpiklaani vi ser på Manala?

Vi har til tider haft mørke og dystre sange før. Men denne gang er de dystre og mere melankolske sange klart mere til stede, og deres udførelse er taget på et helt nyt niveau.

Underverdenen og den muntre folk man kender hos Korpiklaani er en særlig blanding – hvordan er den idé opstået?

Det er ikke et bevidst valg. Vores sange kommer som de gør, og det er kun naturligt, at ikke alle sange er enten hurtige eller langsomme, men at der er en harmoni mellem disse to typer af sange.

Hele albummet er skrevet på finsk – har det været vigtigt for udtrykket på Manala at alt skal synges på modersmål?

Finske passer bandet meget bedre end engelsk, men denne gang havde vi den idé at lave en bonus-cd, der udelukkende blev sunget på engelsk. Den omfatter alle de samme sange som den finske CD, bortset Sumussa Hämärän Aamun.

I skal på US-tur nu og kommer tilbage til Europa igen i oktober – stadig med ingen danske datoer. Har i fremtidige planer om festivaler i 2013, måske i Danmark?

Vi vil altid gerne spille på sommerens festivaller, og jeg håber inderligt, nogle af dem vil finde sted i Danmark! Vi arbejder på en skandinavisk turné i april / maj 2013, hvis alt går efter planerne.

 

Afslutningsvis vil vi meget gerne sige tak til Juho Kauppinen fra Korpiklaani for at tage sig tid til dette interview.

Manala er netop blevet udgivet via Nuclear Blast/Warner