Det skal ikke være nogen overraskelse, at bandet fra Bergen er det band jeg ser allermest frem til på årets festival.

Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har været så glad efter en bandoffentliggørelse, som da Copenhell offentliggjorde Immortal i vinters. Måske fordi der har skulle gå 9 år før Immortal OMSIDER igen bringer deres isnende kulde til dansk jord igen. 9 lange år!

Bandet, der uden sammenligning, kan betegnes som et af de største black metal bands nogensinde udspringer fra Bergen. Byen der i forvejen har et stor ophav af norske black metal bands på samvittigheden. Siden deres første demo “The Northern Upins Death” fra 1990 har Immortal udgivet en række albums der alle på sin vis har opnået klassiker status. Særligt de første tre udgivelser “Diabolical Fullmoon Mysticism” (1992), “Pure Holocaust” (1993) og “Battles In The North” (1995) er rendyrket black metal og viser Immortal på et tidligt stadie.

Her har særligt “Call of The Wintermoon” fra Diabolical Fullmoon Mysticism opnået en særlig kultstatus. Om det skyldes den noget “skræmmende” (om man vil) “musikvideo” skal lade mig være usagt – tro til genren er den dog. Det er der ikke nogle der kan sige noget til ;)

Hvad der altid har fanget mig hos Immortal er deres kuldeskærende tekstarbejde. Co-founder og guitarist Demonaz var efter udgivelsen af “Blizzard Beasts” nødsaget til at sætte guitaren på hylden pga. sygdom. Han er dog fortsat tilknyttet Immortal og står for tekstarbejdet. Tekster der i Immortals univers er baseret på naturens hårdeste kræfter. Is, sne, storme, frost, den frostklare nattehimmel, havet, de sorte skove og de høje sne-klædte bjerge. Det kan virke så klichéfyldt, men hos Immortal kommer dette som det mest naturlige emne, da bandet henter deres inspiration i netop den barske natur de oplever i Norge. Det er her sange med titler som:  “Frozen by Icewinds,” “Battles In The North”, “Mountains of Might”, “At The Heart Of Winter” , “In My Kingdom Cold”og “Mount North” kommer til sin ret! Særligt i “At The Heart Of Winter” mærker man den frysende norske natur.

På albummet “At Hear Heart Of Winter” fra 1999 bevæger Immortal sig en smule væk fra den mere traditionelle black metal og eksperimenterer en del med en mere thrash-orienterende spillestil og lyd. Ikke at jeg på nogen måde føler det hæmmer bandet. Tværtimod. Jeg tror aldrig før jeg har hørt et black metal album starte så episk og voldsomt ud som med “Withstand The Fall Of Time.” Dét riff kan bare et eller andet. Det er køligt og fuldstændig overlegen og når sit ultimative højdepunkt når Horg kaster sig ud i blastbeatsne!

Immortals seneste album “All Shall Fall” viser endnu engang Immortal tage en ny drejning. Væk er de hurtige riffs og blastbeats. Istedet kaster bandet sig ud i lange og yderst langsomme (Immortal taget i betrækning) episke værker uden at gå på kompromis med fundamentet, som er temaerne omhandlende naturen. Det er fortsat black metal og en helvedes episk udgave af sin slag skal jeg lige huske at sig! “Entering the sacred world of might – To where the stormy kingdoms home – Here naked winds blow cold and free – All black and dead on frozen ground.” Sådan synger Abbath starten på pladsens absolutte højdepunkt: “Unearthly kingdom”

Immortal er måske det mest tydelige billede på hvorfor vi i Danmark skal være så glade for en festival som Copenhell endelig er en realitet. For var det ikke for denne festival skulle der måske gå endnu 9 år, før vi omsider kunne få Immortal at se igen. Koncert i dagslys eller ej. Immortal bliver undertegnedes højdepunkt dette år!

Forvent numre som:

  • All Shall Fall
  • Withstand The Fall Of Time
  • Tyrants
  • Sons Of Northern Darkness
  • The Sun No Longer Rises
  • At The Heart Of Winter