Encyrcle på KB18. Foto: Weiss

Den stod på lynhurtig speed/heavy metal, da svenske RAM indtog KB18, med hhv. Odenses Encyrcle og Københavnske Slægt, som aftenens supportbands. 

En fredag aften i KBH, 3 forrygende heavy bands, 80 kr for en billet – og alligevel var det desværre blot en fest for de indviede. Med et så fedt line up, havde jeg da godt nok troet, at flere end blot omkring 50-60 stykker ville have haft fundet vejen til Kødbyen. 

Nuvel. Det skulle heldigvis vise sig, trods alt, at blive en ganske habil fest over hele linjen. 

Encyrcle kickstartede nemlig aftenens eskapader, med en ordentlig omgang speed metal, fra den helt mørke skole. Okkult heavy fyldt med kranier og røgelse på scenen. Stemningen er sat og det musikalske er helt i top. Philip Butlers falset vokaler fylder rummet og bandet’s eminente sans for groove og dynamik, får fremmødet i salen til at gå i kollektiv headbanging. Der veksels mellem hurtige riffs og groovede midttempo passager. Det her musik er så fucking true og indgyder til stor respekt. Der bliver set frem, samtidig med at der tages fat i de helt klassiske dyder, fra eksempelvis Mercyful Fate. 

Slægt på KB18. Foto: Weiss

Mørket er naturligvis også at finde hos Slægt, der indtog KB18 med vanlig stil. De danske mørkemænd, er og bliver bare et af de bedste bands på scenen netop nu. Jeg vil så pokkers gerne kunne finde noget negativt at sige om de her drenge. Men selvom lyden på ingen måde var med dem, var Slægt endnu engang et monster på scenen. Vekslen mellem de klassiske NWOBHM dyder og black metallen virker nu engang bare for dem. Og så har det bestemt ikke gjort bandet ringere af, at have været på en omfattende Europa Tour tidligere på året. Desværre sluttede det bare alt, alt for tidligt, grundet tekniske udfordringer hos guitaristen. Flere i publikum ville have haft mere – og det ville jeg egentlig også gerne. Vi må vente et par uger endnu til Roskilde Festivalen. 

Det betød dog, at scenen blev hurtigere sat til aftenens hovednavn. Svenske RAM. 
Sidst svenskerne var i Danmark var det på High Voltage for et par år siden. Der var på ingen måde mange mennesker dengang. Dog var vi flere denne aften, men crowden var dog klart størst under Slægt’s sæt. Ingen tvivl om at danskerne er hypede. 

Det gjorde dog ikke det store på RAM, der heldigvis er professionelle nok til, at underholde forsamlingen, der var tilstede. Og underholdning dét fik vi. I bedste old school Judas Priest style. RAM er klassisk heavy metal, med alt hvad det hører sig til at falset vokaler, sort læder, stramme nittearmbånd, langt hår og patronbælter. De er en omvandrende kliché. Men sådan skal de nu engang se ud. Det er stilen og de lever 100 % op til den visuelle forestilling, om et klassisk heavy metal band. 

RAM på KB18. Foto: Weiss

RAM har 5 fuldlængder på samvittigheden. Den seneste “Rod” blev udgivet sidste år via MetalBlade Records. Her fra fik vi bl.a. “Declaration of Independence” inden “Eyes of the Night” fra forgængeren “Svbversvm” for alvor fik gang i publikum. 

Hvad RAM virkelig mangler, er et regulært hit. Et nummer der lige kan løfte hele foretagendet op i en livesituation. Disse mangler tydeligvis og det kan bestemt være med til, at RAM fortsat spiller for ganske få mennesker, på trods af den relativt lange karrierer. Bandet er trods alt signet på Metal Blade Records. 

Os der var mødt op fik hvad vi kom efter. Faktisk hos alle bands. En festlig aften med udgangspunkt i den helt klassiske heavy metal. Og så tager man gerne KB18’s ikke just fantastiske lydforhold med.