Deltagerne kan fejre midsommeren og Roskilde Festivals åbningsaften med en ’vikingeblót’ ved badesøen. Kunstnere som Sorten Muld, Virelai og Svartsot sørger for løssluppen hedensk feststemning gennem sommeraftenen.
Roskilde Festival markerer i år midsommeren og åbningen af festivalbyen med en seks timer lang ’vikingeblót’ ved campingbyens badesø.

Her kan de feststemte skjoldmøer og vikingesvende danse solen ned om bålet, skåle i mjød og feste igennem til vikinginspireret musik, der genremæssigt spænder fra oldnordisk folkemusik og elektronisk til tung dødsmetal.

Vikingefesten byder på et sjældent gensyn med Sorten Muld, der med radiohittet ‘Ravnen flyver’ fik et større gennembrud i 1990’erne med deres særegne blanding af techno og folkemusik.

Danske Virelai kan sætte gang i kædedansen på enhver markedsplads med deres tempofyldte folkeviser, mens forsanger Gudjon Gudmundsson fra islandske Krauka besynger de nordiske sagn med en stemme, der får jorden under ham til at skælve.

Endelig lægger Svartsot op til en kraftfuld finale med deres dansksprogede vikingedødsmetal, der har udgangspunkt i den nordiske mytologi og gør flittig brug af instrumenter som mandolin, sækkepiber og fløjter.

Kunstnerne optræder på en scene, som Roskilde Festival bygger specielt til formålet.

Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén siger:

”Roskilde er historisk kendt som vikingernes hjemsted, og det er her, vores forfædre svingede med økserne og festet til den lyse morgen for over 1000 år siden. Så vi synes, at det er på tide, at festivalens deltagere fejrer åbningen og midsommeren med en vaskeægte vikingefest. Vi tænder det store bål og danser solen ned med nordisk folkemusik, techno og dødsmetal, og så opfordrer vi selvfølgelig alle til at bidrage til den store fejring.”

Aftenens optrædende er: Krauka (DK/IS) Virelai (DK) Päivi Hirvonen (FI) Songleikr (NO/DK) Asynje (DK) Sorten Muld (DK) Svartsot (DK)

Roskilde Festivals vikingeblót finder sted lørdag den 24. juni fra kl. 18.00 til midnat ved badesøen på Camping East.