dad2For første gang i Blastbeast’s 5 år laaaange historie gæstede vi i år Skanderborg Festivalen også kendt som Smukfest. Det var der naturligvis en række grunde til. Den største var naturligvis at Sabaton var blevet booket! Vi havde Martin Horn Pedersen afsted! 

Smukfest 2016 reportage er skrevet af gæsteskribent Martin Horn Pedersen.

 

Vi får i år besøgt lidt flere festivaler end hvad vi normalt gør. Simpelthen fordi flere og flere bookere er begyndt at booke musik til deres festival, der er relevant for os. Tidligere på sommeren var undertegnede derfor en tur på Northside, men denne gang gik turen lidt længere syd på til Skanderborg, hvor det var tid til den årlige Smukfest.

Metal er nok ikke det første der dukker op i hovedet, når der bliver sagt Smukfest, men med bookingen af Sabaton, så blev festivalen med ét relevant for os. Derudover var det muligt at fange både D-A-D, Dizzy Mizz Lizzy og Red Warszawa. Så naturligvis skulle vi afsted!

Men hvad er Smukfest for en størrelse?

Det er på mange måder en klassisk camping festival, med både pre-opslået telte, egne telte, ølbonger (men husk ØL skal drikkes af BEN), øl bowling osv. Campingområdet så hyggeligt ud, selvom det ikke var et område, jeg fik brugt mange kræfter på. Min tur handlede først og fremmest om musikken.

Selve musikpladsen er placeret flot inde i en flot bøgeskov, hvor der kan købes både mad og drikke af forskellige art. Festivalen er ikke billig, men virkede hellere ikke super dyr. Et stort plus skal lyde til de steder, hvor jeg valgt at spise. Her var prioriteringen åbenlys: der skulle bare være mad nok! Så hellere betale 5kr ekstra og så være sikker på blive mæt.

Publikum er en blandet flok. Unge som gamle, men alle flink og venlige (f.eks. betalte en tilfældig mand min øl, da chipsystemet gik ned). Folk var klar på at feste, men til min positive overraskelse virkede publikum også klar på se andet, end lige det de kunne synge med på. Bevares, det ville de også gerne, men tvivler på, at f.eks. særlig mange kunne en Sabaton sang inden deres koncert.

Men lad os komme til musikken.

Sabaton

Sabaton på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

Sabaton på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

Allerede onsdag aften var det tid til den primære anledning til, at vi overhoved var dukket op på Smukfest i år. Nemlig det svenske power metal band Sabaton!

Rihanna var stadig i gang med spille på den store hovedscene, Bøgescenen, da Sabaton indtog Stjernescenen. Alligevel var der dukket en ganske pæn forsamling af mennesker op. Der var ikke mange, men klart flere end jeg havde frygtet inden koncerten. Bandet var som altid klædt i militær-inspireret tøj og havde en tank med på scenen, hvorpå trommesættet var placeret. Der manglede bestemt ikke noget!
Og scenen var således sat!

Bandet åbner med “Ghost Division” , som på mange måder er et perfekt nummer at start en fest med. Desværre er lyden på ingen måde med os i starten, og særligt vokalen lyder som om, man har fået vand i ørene. Det hele bliver dog bedre undervejs. En dårlig lyd stopper dog på ingen måde publikum i at have en fest. Der bliver spillet luftguitar, hoppet, headbanget og generelt virker de fremmødte til at have en kæmpe fest!

Med numre som “Carolus Rex”, “Resist and Bite”, “Swedish Pagans”, “Soldier of 3 Armies” og mange flere, er det også hurtigt nemt for folk, at synge med på bandet’s super melodiske omkvæd og ellers bare give den gas! Vi bliver flere og flere blandt publikum undervejs (nok fordi Rihanna bliver færdig). Så er der sgu metalfest denne aften i bøgeskoven.

Bandet får undervejs fortalt om deres nye album og at de vender tilbage til Danmark (D. 21 marts 2017 i Valby-Hallen har vi siden lært) og ud fra jublen virkede det til, at de denne aften fik sikret sig nogle ekstra fans til at købe billet.

Koncerten sluttes først af med “Night Witches” og derefter mega-hittet “Primo Victoria”. Var der ét nummer som publikum kendte i forvejen, ja så var det i hvert fald dette kunne man mærke!
En perfekt afslutning på en god koncert, med både show og fest.

Men skal vi så forvente en metallisk invasion på Smukfest? Nej det tror jeg ikke, men aftenens show viste da hvert fald, at man bør overveje også i fremtiden at booke metal i den mere festlige og melodiske del. Publikum er klar på det!

8-penta

 
 

 

D-A-D

D-A-D på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

D-A-D på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

Fredag aften indtog de danske rock legender D-A-D stjernescenen, som Sabaton et par dage før havde spillet på.
D-A-D er netop nu i gang med en omfattende tour, hvor de spiller enten hele Riskin It All eller No Fuel Left For The Pilgrims i sin helhed hver aften.

Første spørgsmål der bød sig var således hvilket album vi mon skulle opleve på Smukfest? Da scenen ikke var skjult, stod det ved ankomst klart, at Riskin’ It All scenografien, med den store blå sofa, havde indtaget scenen og det derfor var riskin It All vi skulle forvente at skulle høre.

Vi starter da også stærkt ud med “Bad Craziness” & “D-Law”! En stærk start, men så fortæller Jesper Binzer, at man denne aften har valgt spille det bedste fra hver en plade. Det skulle forståes som det bedste fra de to albums. Ikke at det gav en dårlig koncert, men dog lidt en skuffelse ikke at få et helt album, når nu vi var blevet lovet det.

Det ændrede dog ikke på det faktum, at bandet leverede varen og spillede en fint set. Efter 45minutter fik vi “Sleeping My Day Away” og ikke så overraskende sætter det gang i publikum, som ellers ikke har givet den så meget gas igennem koncerten, udover når Jesper Binzer har opfordret dem til at gøre noget bestemt.
Så fik vi en kort pause inden ekstranumrene gik i gang. Her blev der lagt ud med en stor klassiker i form af “I wont cut my hair”, hvilket virkede til at få publikum med igen.

Derefter blev det en noget rodet affære, da Laust Sonne skulle hyldes, hvilket han også allerede var blevet tidligere i showet. Fair nok at hylde en fra bandet, men det tog altså overhånd og blev noget rod.  Derefter fik vi “Laugh ‘n’ a ½”, der som altid var et smukt nummer, inden det hele blev sluttet af med det eneste oplagte nummer at sende folk ud i natten på, nemlig “It’s After Dark”, som også var det eneste nummer der stak ud i forhold til de to albums. Alt i alt fik D-A-D spillet en fin koncert, men uden det blev rigtig godt og uden folk rigtigt kom med, men en hyggelig aften med rock i skoven blev det da til!

7-penta

 
 

 

Red Warszawa

Red Warshawa på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

Red Warszawa på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

Lørdag 13.30 indtog de gale mennesker i Red Warszawa den lille Sherwood scene. Jeg var spændt på hvad der mon ville dukke op af mennesker og om RW stadig kunne levere eller om de var blevet for gamle på den tid der var gået, siden jeg sidst så dem. Heldigvis var der pænt med folk og flere kom i løbet af hele koncerten.

Koncerten starter, i klassisk RW stil, med at Heavy Henning mooner publikummet med hans beskidte røv også går de ellers i gang med at spille “Norsk black metal”!
De spiller stadig heavy, polsk punk eller hvad vi skal kalde det. Det er stadig dårligt, men fuck det, det er stadig sjovt!  Lækre Jens danser rundt i sin Latex dragt, mens han drikker snaps og fortæller os at snaps gør én glad. Hvilket manden jo naturligvis har ret i. Men ærligtalt Rød Høker? Nogen bør købe en bedre snaps til manden!

Vi kom godt rundt i hele bandets bagkatalog, der blev sunget sange om at Henning har længere løg end sin pik. Og så er der naturligvis en mand i kjole, der laver “helikopter” blandt publikum, der blev drukket BEN osv. Kort sagt en mærkelig fest, lige i RW’s ånd. Men RW gjorde altså et godt stykke arbejde med at levere musikken der skabte den. Og når den er ved at gå i stå så ”skyder” Henning shots ud af røven.

Efter vi er blevet mindet om at drikke vand for ellers dør vi, begynder vi at nå slutning af koncerten. Her opstår der en lille hygge mosh. Det tog dog ikke mange sekunder før vagterne fik stoppet den, øv Naturligvis er det fair, at smukfest har regler og det ikke passer ind til det meste af deres koncerter, men man skal også huske på hvad man booker i den forbindelse. Koncerten blev dog sluttet fint af og Jens crowdsurfede over til baren på tværs af pladsen fra scenen!

6-penta

 
 

 

Dizzy Mizz Lizzy

Dizzy

Dizzy Mizz Lizzy på Smukfest 2016. Foto: Martin Horn Pedersen

Om aften var det blev tid til at Dizzy Mizz Lizzy skulle indtage bøgescenen. Heldigvis, fristes jeg næsten til at sige, skulle Suspekt spille blot 30 minutter efter på Stjernescenen, så mange havde fravalgt Dizzy og var trukket ned til Suspekt. Det skal på ingen måde forstås som om Bøgescenen var tom, Det var den langt fra. men som det var nu var det rent faktisk muligt at se hvad der foregik på scenen.

De historier man tidligere har hørt om, at det har været farligt ved scenen pga. for mange mennesker oplevede jeg ikke i år, men ved andre koncerter, var det meget svært at få lov til at stå så man kunne se. Alt for mange mennesker på for lidt plads og træer som står i vejen.

Nå ikke mere brok om scenen. Kom nu til sagen, Martin.
Bandet åbner med “Frey”, “Forward in Reverse” og “Terrified in Paradise” fra det nye album, som vi også så det på Roskilde. Denne aften i Skanderborg bliver der taget godt imod drengene fra Dizzy, men da de derefter slår over i “Barbedwired Baby’s Dream” så slår festen for alvor igennem! Folk tager generelt pænt imod de nye numre, men der er ingen tvivl om, at det er de gamle Dizzy hits der for alvor sikre fællessang og folkefesten denne aften, med numre som “Love Is a Loser’s Game”, “Rotator”, “Waterline” & “Silverflame”, så kan det jo heller ikke gå galt.
Det gjorde der heller ikke denne aften hvor Dizzy Mizz Lizzy igen viste, hvor velspillet et band de rent faktisk er, hvilket altid imponere mig, når nu man tænker på hvor længe 2/3 af bandet har været væk fra musikken.

Der er ingen tvivl om at disse numre, har haft en kæmpe, kæmpe stor betydning for mange mennesker. Så der blev sunget, danset og rocket med fra første til sidste række. En meget bedre rockfest findes simpelthen ikke på Bøgescenen, end med dette fantastiske danske band!

8-penta

 
 

 

Så alt i alt var Smukfest en positiv oplevelse. Fine forhold, en hyggelig skov og søde mennesker. Det eneste negative var når Bøgescenen blev overfyldt.
Men betyder det så, at alle i trofaste læsere på Blastbeast.dk skal løbe ud og købe billet til Smukfest 2017?

Nej ikke naturligvis ikke, hvis jeres musiksmag kun tæller det vi dækker her. Smukfest bliver ikke med ét en powermetal festival eller en festival fyldt med hård rock. Jeg vil derimod anbefale jer, at holde øje med programmet og hvis de booker et spændende navn, så er det bestemt et sted, hvor man godt man tage hen og se det. Og som det er nu, må man bo på camping alle dage, bare man har armbånd til 1 dag.