NightwishFørste udspil med Floor Jansen i front for Nightwish er en realitet. “Endless Forms Most Beautiful” har ramt gaden!

 

Der er ingen tvivl om at fans af Nightwish har ventet i spænding på denne udgivelse. Naturligvis fordi det er endnu en udgivelse fra et af de bedste bands indenfor symfonisk metal, men mest af alt fordi Nightwish altså har sikret sig en af de bedste vokalister i denne genre, Floor Jansen.

Fra de seneste par koncerter samt liveudgivelsen fra Wacken 2013 er det vidst tydeligt for enhver, at Floor Jansen altså har det format der skal til for at være den rigtige efterfølger til Tarja. Anette Olzon klarede sig ganske fint på de to seneste udspil, men hun havde altså svært ved at samle tråden op fra Tarja i hendes sange i livesammenhæng. Anette havde simpelthen ikke teknikken. Med Floor Jansen har Nightwish en vokalist der kan det hele.

Derfor var det også med ekstra spænding at “Endless Forms Most Beautiful” røg på anlægget.

Med “Shudder Before The Beautiful” sparker Nightwish albummet igang på klassisk vis. Det her er så klassisk Nightwish som det kan blive. Et bombastisk melodistykke i både vers og omkvæd, der ikke kræver mange spin før dén altså har sat sig sikkert på nethinden. Godt tryk på guitaren og krydret med et stort opsat symfoniorkester, arrangeret af mr. Nightwish, den evigt geniale Tuomas Holopainen. En mand der har perfektioneret krydsningen mellem metal, hård rock, filmsoundtracks og klassisk musik gennem nu efterhånden mange år.

Men hvordan klarer hun sig så hende Floor? Ikke så overraskende ganske godt. Alligevel virker det som om, at hun holder sig en anelse tilbage. Floor Jansen mestrer nemlig samme teknik som Tarja. Den klassiske opera. Den får vi desværre ikke hørt særlig meget til. Istedet er det en vokal meget ala Anette’s der er gennemgående på “Endless Forms Most Beautiful”. Det er ærgerligt.

Generelt er dette album en anelse hårdere end de to foregående. Den er simpelthen tungere. Men samtidig med tyngden har Nightwish også fået sig et nyt element i musikken. Troy Donockley er blevet et fast medlem i bandet og hans brug af fløjter og andre blæsere har givet Nightwish et præg af vindblæst keltisk folk, der klæder den bombastiske musik rigtig godt. Faktisk kunne vi godt have brugt langt mere af det end hvad vi reelt set får.

Fans af Nightwish kan godt glæde sig. Nightwish og særligt keyboard og sangskriver Tuomas Holopainen har ikke mistet grebet på denne udgivelse. Og der skal bestemt nok være nyklassikere at finde i det kommende sæt, på den kommende tour, der altså bringer dem til Danmark og Falkoner Salen d 16/11. Numre som “Shudder Before The Beautiful” , titelnummeret, “Alpenglow” og det tætteste dette album kommer på et radiohit “Élan” skal nok blive nogle solide livebaskere.

Afslutningsvis slutter Nightwish af med en ordentlig mundfuld. Den hele 24 minutter (!!) lange “The Greatest Show On Earth”. Mit råd til dig er at sætte dig ned og lytte nummeret igennem i sin helhed.  Her får vi for første gang hørt Floor Jansen folde sig ud for alvor. Det har vi ventet måske lidt for længe på.

Opsummering : “Endless Forms Most Beautiful” er klassisk Nightwish. Man fornemmer at bandet har haft godt af at få Floor Jansen med, selvom det virker som om hun holder sig en smule tilbage i forhold til hvad hun egentlig kan. Tuomas Holopainen har ikke mistet grebet om det kunstneriske håndværk det rent faktisk er at skrive den stærke melodi.

Lyt specielt til: “Shudder Before The Beautiful” , “Alpenglow” , “Endless Forms Most Beautiful” ,”The Greatest Show On Earth”

For fans af: After Forever, Revamp, Epica, Within Temptation go Xandria

Nightwish – “Endless Forms Most Beautiful” udgives via Nuclear Blast