Igen i år stod den på vintermetal på Skråen i Aalborg. I år bestod programmet af de lokale bands Final Hour & E’nemia, Roskilde bandet Vanir, norske Harm samt årets hovednavn Artillery! 

Anmeldelsen fra Vintermetal er lavet af vores jydeekspert Martin Horn Pedersen. 

Alle billeder taget af CPC Concert Photography by Casper

Final Hour

Final Hour

Photo: CPC – Concert Photography by Casper

Aftens første navn var melodeath bandet Final Hour fra Aalborg, der også spillede på festivalen sidste år. Da Skråen er et rimeligt stort spillested virkede det lidt små-tomt på trods af, at der allerede var over 100 mennesker. Måske det skyldes at folk havde en tendens til at gemme sig i baggrunden? Det virkede dog ikke til at gå bandet på. De gik frisk til opgaven og spillede en fin omgang melodeath, uden dog at genopfinde noget nyt i genren. Det er naturligvis på ingen måde et krav og med en fin kontakt til det adspredte publikum , gav Final Hour os en fin og velspillet omgang metal til at starte aften på. Der er naturligvis plads til forbedring, men det er også forventeligt hvis debut album forsat er på vej, men alt i alt fik vi 30 gode minutter, der fik startet showet og som så småt fik gang i folket og viste at Aalborg har noget at byde på inden for melodeath genren.

E’nemia

image

Photo: CPC – Concert Photography by Casper

Efter et hurtigt skifte var det tid til aftenens andet Aalborg band. Metalcore bandet E’nemia. Drengene har efterhånden spillet samme i nogle år og har fornyligt udsendt EPen “Pride Comes Before A Fall.” Bandet virker naturlige på scene og det virker tydeligt at de er vant til at spille sammen. Publikum lever også betydeligt mere op her og der er klart nogle fans i mellem der gør hvad de kan for at sparke stemning i gang. De fleste af bandets numre er bygget op over meget klassisk core-inspiration tilsat en smule melodiske elementer, hvilket de får leveret ganske fint og forsanger Jimmy Bertelsen hjælper godt til med at holde publikum i gang.
Som med Final Hour og mange andre unge bands er der naturligvis ligheder i musikken. Både i forhold til genre og de sange de nu har. E’nemia har dog et trumfkort i ærmet i deres nye single Shadowside, hvor de melodiske elementer får lov at fylde mere, hvilket gør growlen og breakdownsene kommer til fremstå langt stærkere og det uden at det melodiske på nogen måde bliver kedeligt eller ”blødt”. Det var også tydligt at se hos publikum, at de her altså har lavet noget som fanger folk!
Så med “Shadowside” virker bandet til have fundet en vinkel, der kan gøre at de kan byde ind med noget andet end det man har hørt før! Så alt i alt 30minutter fin metalcore med en del melodiske elementer, som blev toppet med “Shadowside.”

Vanir

image

Photo: CPC – Concert Photography by Casper

Derefter var det blevet tid til det danske viking metal band Vanir. Bandet har skiftet forsanger på det seneste album og fået en lidt mere brutal lyd om man vil. Dog er sækkepiben og festen stadig en garanti. Derfor have jeg også glædet mig meget til se Vanir denne aften. Desværre var lyden på sækkepiben utroligt lav hvilket dræbte koncert rigtigt meget. Når et centralt element forsvinder så er det altid et tab, men særligt her var det stort. Det betød desværre at de ellers dygtige musikere i Vanir kom til at fremstå rodet og mudrede fordi numrene manglede noget. Det er naturligvis ikke bandets skyld at lyden ikke er styret ordentlig, men det ændre ikke på at det blev en skuffende omgang og den forventede fest aldrig opstod hos publikum. Derfor er der desværre ikke så meget mere at sige om koncerten, men jeg håber at de snart komme tilbage til Aalborg igen og at lyden bliver lavet ordenligt, så både bandet og folket i Aalborg kan få den fest som alle fortjener.

Harm

image

Photo: CPC – Concert Photography by Casper

Så var det blevet tid til aftens eneste udenlandske navn, nemlig de norske thrash metallere Harm. De er blot tre mand på scenen, men det forhindre dem ikke i fra start at skabe en stærk og kraftfuld lyd i den brutale del af thrash metallen. Det var tydligt at se på publikum, at de stod overfor noget ukendt her og folk holdt sig i starten langt tilbage, men undervejs i koncerten blev flere trukket længere frem af en velspillet og meget stærkt thrash/death lyd.
At bandet har et begrænset bagkatalog syntes ikke at give dem problemer denne aften, da musikken alligevel virkede ukendt for langt størstedelen af publikum. Istedet nød folk musikken uden at  forvente noget bestemt.
Så uden de store problemer og besværligheder viste de os hvordan thrash metallen skulle skæres. Bandet skulle arbejde på et nyt album, så man kan håbe, at de snart vender snuden mod Danmark igen og giver os lov til igen at nyde denne dejlig brutale omgang thrash.

Artillery

image

Photo: CPC – Concert Photography by Casper

Efter denne opvisning fra Harm var det blev tid til aftens hovednavn, de danske legender fra Artillery. Hvor Harm gav os en omgang brutal thrash, så var det med Artillery blevet tid til en mere melodisk og festlig omgang thrash.
Det var tydligt at se på fansene at det nu var blevt tid til dét navn de fleste havde ventet på.  Frontmand Michael Bastholm Dahl viste fra start, at han mestrer en stærk og tydligt vokal, som satte rammen for showet.
Artillery beviste gennem de ca. 60 minutter lange show hvorfor de har kunnet være med i så mange år som de nu engang har. De spiller hamrende godt og formår at få publikum med, selv efter de har været igennem en lang, men god aften.
Den solide sceneoptræden må også antages at være forklaringen på, at bandet i disse dage er på lange tours både herhjemme og i resten af verden.
Vi var denne aften så heldige at få numre fra “Fear Of Tomorrow”-albummet, som har 30års jubilæum i år, hvilket igen bringer mig tilbage til at kalde dem for danske legender, med så mange år på bagen og så stadig kunne levere varen.
Artillery sluttede aften stærkt af og sendte de aalborgensiske metal fans glade ud i natten til efterfest på Rock Cafeen