GhostinterviewDa Jailhouse Rock Festival forleden blev afholdt i Horsens var det med Ghost som det første navn på scenen. Efter koncerten fik jeg muligheden for en snak med en af de ukendte spøgelser. 

Hvem af medlemmerne jeg snakkede med aner jeg ikke. Kun at det var en af de såkaldte “nameless ghouls”. En pålidelig kilde mente dog, at det var en af guitaristerne.

Ikke destomindre er Ghost på 4 år gået fra at være et lettere ukendt navn, med tilholdsted i undergrunden til pludselig at dele scene med Metallica og Iron Maiden.

For blot 3 år siden spillede I jeres første koncert i Danmark og nu deler i scene med Metallica. Hvad har været nøglen til den utrolig hurtige succes Ghost har fået?

Uha. Jeg husker tydeligt koncerten i teltet (Odeon) på Roskilde Festival 2011. Efter koncerten spurgte vi rent faktisk også os selv det samme spørgsmål. Shit det var en vild koncert. ha ha.

Ja I havde jo kun lige præcis udgivet jeres debutalbum der.

Ja, nemlig. Det var vores første show i Danmark og så er forstår jeg, at Roskilde trækker en masse svenskere til festivalen. Men stadig var teltet pakket den nat hvor vi spillede. Det var en milepæl for os den aften. Vi kunne virkelig mærke at det rent faktisk tog os til nye højder.

Men efterfølgende har det simpelthen handlet om at turnere og atter turnere. Det er sådan man klare det. Hvis man selvfølgelig ikke er Adele eller Daft Punk. ha ha. Men det er sådan man gør. Hele tiden at være på tour. Det er afgørende. Man er nødt til at gøre det med overbevisning.

Selv på en dag som idag, hvor det er enormt opadbakke for stort set alle bands, som ikke er Metallica. Så skal man altså kunne gå op på en langt fra fyldt plads, med publikumer der er der for at få en god oplevelse, men i bund og grund venter på hovednavnet , og kunne levere. Man nødt til at sige til sig selv: “Fuck it! Vi gør det her!” Og hvis der opstår problemer, så vær ligeglad med det!

Ja, for der er udentvivl en del der har set jer for første gang idag.  

Præcis. Der er så mange eksempler, hvor vi har lært, at selvom vi har følt at et givent show var noget møg, så har der efterfølgende stået én “vigtig” person blandt publikum, som måske ville booke bandet til en særlig festival.

Med Ghost’ teatralske approach, må det være utrolig svært at spille i dagslys. Hvordan sikre I jer, at publikum kommer i den rette stemning på en dag som i Horsens f.eks.? 

Yea. Vi kan jo ikke rigtig gøre så meget, desværre. Andet end det vi gør som personer i bandet. Det er visuelt umuligt, at opnå den rette Ghost-feeling i et setup som dette. Det eneste vi kan håbe på er, at overbevise folk om at de skal komme og se os senere når vi headliner. Jeg tror og håber på, at dem der allerede kender os, er gode til at fortælle andre om os. “Hvis du kan lide dette band her, så skal du helt klart opleve dem i mørke”-agtigt. Jeg tror alle bands ønsker at spille i mørke og headline. For vores vedkommende, er der dog virkelig en mærkbar forskel på at se os på en dag som i dag og så i mørke.

På en dag som idag gør vi det her, som alle bands gør, når man skal arbejde sig selv opad. Og det er sjovt. Det er altid sjovt at spille foran en masse mennesker.

Jeg er sikker på, at dem der har set jer første gang idag, er blevet overrasket over jeres poppede tilgang til den hårde musik. Noget som I jo bestemt er med til at styrke på jeres senete EP “If You Have Ghost,” hvor I simpelthen spiller covernumre af Roky Erickson og Abba.  

Først og fremmest er vi meget beviste om, at ligegyldigt hvilket nummer vi vælger at lave et cover af, skal det igennem et “Ghost-filter”. Det skal ikke lyde som originalen. I bund og grund handler det om ikke at være forudsigelige. Det ville simpelthen ikke være det samme hvis vi spillede et cover af Blue Oyster Cult. Vi kunne måske gøre det med en anden instrumentføring, men det ville stadigvæk være “for nemt”, hvis du forstår. Vi vil ikke gøre ting der virker naturligt for os. Vi kan sagtens lave tributes til eksempelvis Roky Erickson og tage hans musik et nyt og mørkere sted hen. Efterfølgende er der forhåbentlig et X antal mennesker der pludselig er begyndt at lytte til Roky Erickson pga os.

Det virker som om, at de numre I vælger alle kan relateres en smule til Ghost?

Ja og det var faktisk også lidt det jeg ville frem til. Vi forsøger at vælge sange, som vi mener, at vi kan gøre godt. Og som kan tilpasses ind i det musikalske univers, som er Ghost. Det ville simpelthen ikke fungere hvis vi lavede Black Funeral.

“If You Have Ghost”-Ep’en have fornem besøg af Dave Grohl. Han både producerede albummet og spillede trommer på et par af numrene. 

Det var en super hyggelig sesion. Først og fremmest havde vi mange heldige sammentræf. Han kommer fra LA og vores management er LA-baseret. Så når du er der møder du selvfølgelig mennesker. Vi vidste han var Ghost-fan. De par gange vi har mødt ham på festivaler har vi snakket om, at det kunne være sjovt at lave noget sammen. Og det gjorde vi så.

Var det i samme periode som Infestissumam blev indspillet?

Ja det var i samme periode som vi optog Infestissumam. Vi skulle være i Nashville 1 Oktober, men valgte at skubbe dette en uge frem, så vi kunne presse en uge ind i LA for at indspille med Dave. Det var en super sjov uge. Og igen, hvor der er vilje er der vej. Det handler om timing, når man er et band der er meget på tour. Det var utrolig heldigt for os, at det lige passede ind i hans plan.

Selvom vi ikke har samme alder, så deler vi stadig samme bandgrund. Vi kommer alle fra den hårdere del af metal til den nu mere poppede rock. På det punkt følte vi os ret ens og havde derfor en del at kunne snakke om. Vi kunne snakke fra alt om Dark Angel til Rocket From The Crypt. Det føltes godt og interessant.

Hvad inspirerer jer når I skriver disse teatralske sange? 

Det er meget svært at svare på. Jo mere du spiller live, jo mere bevidst bliver du også på hvordan visse sange fungere på publikum. Det bedste eksempel på det er hvordan Metallica gik fra “… And Justice For All” og på mange måder blev det her store arena-band på igen tid. De så pludselig sig selv i en arena-possision.  Og da de så lavede det næste album måtte de skrive sange, der passede ind i en arena og det kom der The Black Album ud af.

Selvom det selvfølgelig er en ekstrem sammenligning, så sker dette for en masse bands.

Se selv på de tidlige black metal bands fra de tidlige 90’er. Først og fremmest er jeg vild med corpse-lyden fra 92-93-bandsne i Norge. Jeg er vild med Nightside Eclipse, men spiller du den for nogle der ikke er inde i black metal, så lyder det som ren og skær larm. Men da så alle disse bands begyndte at tage på tours og samle større mængder af fans blev deres udgivelser efterfølgende langt mere krystalklare i lyden og langt mere rytmiske.

Jeg tror det er noget der sker når man begynder at tage på længere tours. Man begynder at skrive sange til et album, som skal fungere godt live.

Vi har brug for et stort anthem her. Vi har brug for en stor start. Vi har brug for en bedre slutning. I øjeblikket er vi faktisk igang med en skrive-session. Forhåbentlig får vi skrevet sange der fungere godt til publikum.

Det lyder spændende med nyt materiale! Hvornår kan man forvente et nyt album?

Det nye album skulle efter planerne gerne komme i marts 2015. Forhåbentlig kommer det til at ske. I øjeblikket er vi nødt til at være på tour. Vi kan ikke bare forsvinde fra scenen i et år.

Ja, jeg kiggede lige hurtigt på jeres tourplan for resten af året. Den er godt nok massiv og tætpakket.

Og der er faktisk flere i vente.

Kommer I tilbage til Danmark igen snart?

Ah, ikke lige i første omgang. Efter denne sommertour i Europa tager vi til Sydamerika og så laver vi to sidste shows i Sverige. I slutningen af september tager vi i studie. Men vi kommer helt bestemt tilbage til Danmark igen, efter albummet er udkommet. Så forhåbentlig i maj/april 2015.

Så ingen ferie for Ghost i denne omgang.  

Nej nej. Men du ved vi er nødt til at gøre det så længe vi kan. En eller anden dag er det måske slut. Så hellere lade os gøre det imens det er sjovt og du rent faktisk kan gøre det. Før eller siden så kan vi ikke gøre det på samme måde længere.  Så no rest for the wicked. ha ha.