fokus bornholmFolk der har skreget på black metal i sin mest episke form får fuld valuta for pengene på Copenhell! Bornholm fra Ungarn vil jeg mene er et absolut must-see på årets festival, om du er til black metal eller ej. Koncerten med dette band kan godt blive årets største positive overraskelse  og det er der flere grunde til! 

Det kom som en gigantisk overraskelse for undertegnede da Copenhell her til sidst smed Bornholm på programmet. For mange klinger dette bandnavn sikkert stadig kun på den lille klippe-ø i øst, men det er så på tide, at lave om på det. For Bornholm er i sandhed et af de stærkeste kort netop nu på hvad jeg vil kalde den episke pagan black metal-scene, der trækker sine klare inspirationer tilbage til navne som Windir, Bathory og tidlig Enslaved og Dimmu Borgir!

I 2001 blev bandets første demo udgivet. En demo med titlen “Awakening Of the Ancient Ones” og her blev det allerede slået fast hvilken type stemning vi har med at gøre. Den storslåede og på én gang mørke black metal, med sine steder symfoniske klangflader og lange gentagende passager, perfekt tilpasset med hurtige blast beats og midttempo trommearbejde.

Den musikalske veksel mellem de super brutale og hurtige passager og de mere melodiske og til tider 100 % akustiske indslag er hvad der kendetegner Bornholms pagan black metal og storslået og køligt er det godt nok. I 2005 udkom bandets første fuldlængde “…On The Way Of The Hunting Moon”. Her er det særligt titelnummeret der fanger mig.

I sin relativt korte levetid har Bornholm allerede været på tour med bands som Arcturus, Mayhem og Enslaved. I 2009 udkom så bandets anden fuldlængde, denne gang med titlen  “March For Glory and Revenge”. I kølvandet på denne udgivelse blev der produceret en super flot video til nummeret “Dreams Of Ages”. En video der på bedste vis formår at skabe den perfekte stemning til musikken. Se filmen herunder!

Endelig i år udkom bandets seneste tredje album “Inexorable Defiance” på NoiseArt Records – og det er denne plade de kommer til Copenhell med. Du skal se Bornholm på Copenhell fordi der venter en black metal-oplevelse du sent vil glemme. Black metal og Copenhell går fantastisk godt i spænd, spørg selv dem der oplevede Behemoth i 2010 og Immortal i 2012 og de vil udentvivl give mig ret.

Hvis himlen ikke er sort og kølig over Refshaleøen i forvejen, så skal bandmedlemmerne SAHSNOT, ISTVANN, SREGH, D, HJULES i hvert fald nok gøre deres til, at det sker kl 20 på Pandæmonium lørdagaften. Du må for alt i verden ikke misse denne koncert!

Copenhell-bandprofil