Sommerens koncerter er vel overstået. Og nu begynder liveskiverne at blive spyttet ud. Perfekt timing til juletræet. Og liveskiver er der sgu nok af her op mod jul med udgivelser af både AC/DC, HammerFall, Machine  Head og nu også Gamma Ray. 

Gamma Ray’s bud på en liveudgivelse her i slutningen af året hedder Skeletons & Majesties Live og er optaget/filmet til deres koncert i Pratteln, Schweiz d. 29 april 2011.

Kort og godt er der, som altid med Gamma Ray, tale om bund solid tysker power metal. Hurtige og melodiske passager, fyldt med guitardueller, hurtig soli og doblepedals-galoperende trommer.

På billedsiden er der ikke så meget at komme efter på udgivelsen og jeg forstår ikke hvorfor man har valgt at filme på et så relativt lille sted som  Pratteln, hvor publikum ikke ligefrem står tæt og stemningen aldrig rigtig synes at blive forløst. Istedet havde det været langt mere oplagt at udgive deres koncert fra Wacken 2012 istedet.

Musikken derimod er synes at være rigtig godt produceret af en liveudgivelse at være. Man kan høre publikum synge og juble med, hvilket er helt afgørende for en live-udgivelse! Kai Hansen er power metalens ubetingede galionsfigur. Den mand skriver sgu nogle bundsolide sange i genren, der allerede har opnået klassiker-status. Desværre halter hans vokal i livesammenhæng. Et faktum der også, desværre, blev tydeligt på Wacken. Han formår ikke at komme helt op og ringe i de høje toner, men mindre kan dog også gøre det.

Udgivelsens absolutte højdepunkter kommer med den flotte, flotte udgave af  klassikeren Rebelion in Dreamland fremført i et akustisk sæt. Her gøres det nemlig tydeligt hvor gennemarbejdede sange Kai Hansen egentlig skriver. Samt den afsluttende Future World fra Helloween-tiden, hvor Michael Kiske gæster Gamma Ray med sin glimrende vokalfremførelse. Nostalgien er tydelig og man mærker straks stemningen fra de første Helloween-skiver, hvor d’herrer sad bag styrepinden.

Er du fan af power metal og Gamma Ray er dette en rigtig solid udgivelse og bestemt værd at bruge sine juledage på, selvom deres koncert på Wacken havde været bedre at dokumentere.

 Gamma Ray – Skeletons & Majesties Live (CD/DVD) er blevet udgivet via Ear Music/Playground