ArcturusDet norske avantgarde metal band Arcturus havde ellers lagt sig selv i graven tilbage i 2007, men nu er nordmændende heldigvis tilbage med det femte udspil Arcturian.

Måske klinger Arcturus hult for nogle. Men for særligt fans af black metal kan det nævnes at bandet består af så prominente navne som tidligere Dimmu Borgir bassist/vokalist ICS Vortex på vokal og ingen ringere end Hellhammer fra Mayhem på trommer.

Arcturus er et band der er umuligt at sætte i bås. Det har det altid været og det er det så sandelig også på dette udspil.
Produktionen er flad og upoleret, som var det en udgivelse Mayhem kunne finde på at udgive. Men musikken bandet eksekverer her lægger ellers op til den mest rene og polerede sound man kan forestille sig. Dét er et interessant møde med flere stilarter, der egentlig ikke burde kunne finde en fællesnævner. Tænk den mest skrabede black metal produktion du kan forestille dig, tilført et skud melodisk prog metal i stil med Threshold og Everygrey og lidt elektroniske industrial elementer, som var det Nine Inch Nails der havde været med indeover. Så har du sådan set lyden og stilen på Arcturian.

Lyder det underligt? Ja den er god nok. Det er underligt. Så underligt at selv Devin Townsend ville tabe pusten. Men det skal det også være hos dette band. Det er det der gør dem interessant og skiller sig ud fra alt andet idag.

Helhammer pisker for det meste derud af i vanligt højt tempo,  men det er skønt at høre at det ikke går på bekostning af melodierne på Arcturian, der er enormt stærke. Hør f.eks bare den smukke og stemningsfulde “Crashland” der leder videre til den kaotiske men ligeså stemningsfulde “Angst”. Og så med ét leger bandet med elektroniske elementer på “Demon”, hvor der nærmest går Marilyn Manson i den. What is this?!

ICS Vortex gør en glimrende figur på dette udspil, med både den traditionelle clean vokal og sine helvedes skrig og var man fan af manden i sin storhedstid i Dimmu Borgir, så vil man bestemt finde glæde ved Arcturian.

Jeg har svært ved at finde negative ting at sige om denne udgivelse. Måske det skulle være, at bandet simpelthen vil for meget. Men så alligevel. Det ville ikke være Arcturus hvis de ikke ville meget. Det er et band der er sat for at bryde med konventioner og stilarter og dét gør de så sandelig på Arcturian.

Opsummering : Arcturus med ICS Vortex i front er tilbage med “Arcturian” og atter forsøger bandet at bryde med genrekonventioner. Alt bliver kogt sammen i bandets musikalske gryde. Black, symfonisk, prog, industrial og thrash. Det er en imponerende lytteroplevelse i et helt særligt musikalsk univers.

Lyt specielt til: “Crashland”, “Angst”, “Game Over” og”Demon”

For fans af: Dimmu Borgir, Threshold, Marilyn Manson, Nine Inch Nails, Devin Townsend Project

Arcturus – Arcturian udgives via Prophecy