VanirTredje udgivelse fra det danske vikinge metal band Vanir viser atter en ny drejning for bandet. Man er nødt til at spørge sig selv snart: har de nu også snart fundet sig selv? 

For tre udgivelser med nærmest tre total forskellige sounds og feelings er hvad vi har været vidne til hos dette band. Der er sket ufattelig store ændringer siden “Særimners Kød” fra 2011. Nogle vil helt klart synes om de nye forandringer, mens fans af bandets tidligere materiale måske vil blive en anelse nervøse og måske hoppe fra. Who knows?

Jeg tror dog på, at der med “The Glorious Dead” vil komme en del nye lyttere med om bord på vikinge togterne fremover hos Vanir. Sounden på dette album er nemlig langt mere mørk, intens og fremfor alt tungt i forhold til bandets tidligere materiale. Ja, det er nærmest som at lytte til et nyt band, hvor det kun er navnet der klinger bekendt. Men er det så kun godt med godt på? Både og…

Altså. Først og fremmest er det det første album med tidligere trommeslager Martin Holmsgaard Håkan på vokal. Han tog over på vokal efter Andreas Bigom forlod bandet til fordel for en karriere indenfor opera. Der er ingen tvivl om, at Martins nærmest black metalliske growl er med til at give indtrykket af et nyt band, med et langt større fokus på det ekstreme fremfor den festlige folke metal, man ellers kendte Vanir for tidligere. Læg dertil en omgang betydelig større tyngde i riffarbejdet, hvor Amon Amarth bestemt ikke har levet forgæves. Sækkepiben er stadig med, men er ikke længere et bærende element i bandet’s musik. Om det er godt eller skidt vil jeg lade være op til den enkelte at bestemme. Jeg synes det havde sin charme og gav bandet deres unikke kant.

Skal man give en nærmere præcisering kan man sige at Vanir er gået fra at være en festlig Korpiklaani-aktør til at dyrke det mørke og langt mere intense vikinge/battle univers, hvor navne som Suidakra og førnævnte Amon Amarth er i tankerne.

Hvad jeg dog savner på dette nye udspil hos Vanir, og det som jeg mener, at bandet gjorde så fantastisk godt på forgængeren  “Onwards Into Battle” var deres sans for melodier, der ikke synes at være i nær så meget fokus på dette udspil. Jeg er ikke ham der mener at tyngde og det ekstreme er en direkte nøgle til succes. Det virker som om idéen og fokuset på denne udgivelse simpelthen har været at vise Vanir fra sin absolut hårdeste og tungeste side. Og det har på nogle punkter kostet de memorable hooks og melodier, som de gjorde så fantastisk godt på numre som “Vinlandsfærd” (det bedste Vanir til dato har udgivet hvis I spørg mig), “Onwards Into Battle” og “Sons Of The North”. Ret skal dog være ret. Vi får bestemt den gode og stærke melodi på et nummer som “I Valkyriernes Skød”, men ellers så er fokus et helt andet sted på denne udgivelse. Og det skal fans af særligt folke metal være klar på. Det er melodød, black metal og tung vikinge metal der er i spil her.

Vanir holder releasefest for “The Glorious Dead” på PH Caféen d 18 oktober. Samme aften spiller også Fall Of Pantheon og Satanic Assault Division. Mød op og støt tre fede bands!

OPSUMMERING:
Den tredje udgivelse fra Vanir “The Glorious Dead” viser et band, der har taget en lang mere tung og intens drejning, end hvad vi før har oplevet fra deres hånd. Nye fans vil komme til, mens tidligere fans måske vil blive skræmt væk.

FOR FANS AF:
Suidakra, Amon Amarth, Einherjer, Primodial,

LYT SPECIELT TIL:
”Fall Of The Eagle”, ”Written In Blood”, “I Valkyriernes Skød”

LINKS TIL BANDET:
Facebook-side

Vanir – “The Glorious Dead” udgives via Mighty Music d 18 oktober