Til sommer kan Copenhell fejre 5 år som Danmarks største metalfestival! Netop nu er det kommet ud at Iron Maiden, Megadeth og Wthin Temptation bliver nogle af de større navne på jubilæums-plakaten til festivalen i 2014. Vi har taget et dyk ned i gemmerne og tegner her et personligt portræt af by-festivalen igennem de 5 år der er gået! 

Teksten med RØD er skrevet af Alexander Kolby og tekst i BLÅ er skrevet af Søren Weiss. Alle billeder er ligeledes taget af Søren Weiss.

Copenhell 2010: regn, pigegarden og den med Satan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWeiss: Da det omkring slutningen af 2009 stod klart, at Danmark ville få sig en ny metalfestival var meningerne og stemningen omkring dette meget delte. På diverse metalfora blev der, typisk for den danske fanmentalitet, udtrykt stor skepsis mod og omkring Copenhell. Jeg husker tydeligt hvordan diskussionerne gik højt inde på en side som metalzone.dk. Behøvede vi i Danmark endnu en festival når nu havde Aalborg metalfestival og når nu Roskilde ofte hev de helt store navne indenbords. Var der overhovedet et marked for dette i Danmark?

… og så kom navnene på plakaten. Topnavnene hed Megadeth, Deftones og Mastodon, hvilket man må sige som en første års festival er meget godt klaret. Festivalen havde dette år to scener. Den store Helviti og den lille  Hades. Alligevel kan jeg huske at det var med en hvis nervøsitet og spænding i maven at jeg tog på Copenhell i 2010. Havde festivalen overhovedet solgt nogle billetter, hvordan ville en festival på betongrund blive modtaget? Ville det her overhovedet blive godt?

Det havde regnet i ugerne og dagene op til og surprise, surprise så pissede det også ned da jeg tog afsted til den første dag på Copenhell.fuelgirls copenhell 2010 Men lige da det første navn skulle åbne ballet – iøvrigt en ganske udmærket åbning af danske Supercharger – delte skyerne sig kortvarrigt og solen kiggede frem.

På det første år skulle alle indtrykkende igennem kroppen for første gang. Danmark havde så sandelig fået sig en udendørs stor metalfestival. Nuvel så var første året ikke voldsomt stort  og publikumsmængden var sparsomligt. Alligevel havde vi – et par tusinde stykker – der havde indløst billet gode muligheder for at feste igennem på bedste metalmanér! Vi blev hilst velkommen i helvede af hængende mænd i kroge og en pigegarden der spillede Highway to Hell. Jo jo, der var så sandelig ikke sparet på det opfindsomme! Beergarten var et sikkert hit dette år. Det var her festerne foralvor blev trykket af, når nu regnen høvlede ned udenfor.  Og det gjorde den altså i store mængder!

Behemoth CopenhellHelt galt gik det med mængden af vind og regn til Megadeth. Dave og co. fik kort sagt blæst deres koncert i havnen med en forfærdelig lyd og en koncert, der for Megadeth bare syntes at skulle overståes. Nedtur! Men så var det jo godt, at vi kunne blive varmet igennem af de ildspydende og letpåklædte Fuel Girls efter koncerten! Gudskelov kom der helt andre boller på suppen, da Deftones gik på scenen samme aften og leverede en smuk, smuk nattekoncert på Helviti. En af festivalens absolut bedste og den første reelle top-koncert på Copenhell nogensinde!

Denne blev dog toppet dagen efter af majestætiske Behemoth, der som festivalens sidste navn på den lille Hades leverede år 1 absolut bedste, ondeste og flotteste koncert. Skyerne havde foralvor trukket sig sammen da Nergal og co. gik på scenen. Det var sort som i KUL sort. En helt igennem faktisk koncert, der stadig idag står som en af Copenhells mest legendariske koncerter.

Mastodon måtte desværre aflyse, og hvad gør man så? Man booker Dillinger Escape Plan, der havde fået til opgave at lukke festivalen’s første år. Dette blev dog uden min deltagelse da vind, regn og en Behemoth-koncert havde suget den sidste energi ud af kroppen på mig.

Copenhell 2010 var på trods af vejret og en skuffende koncert af Megadeth en rigtig fin åbning. Nu var spørgsmålet så blot om arrangørende nu også syntes det samme og ville kæmpe for en år 2! Det måtte tiden jo så vise…

Top 3 koncerter på Copenhell 2010 i følge Weiss:

 1. Behemoth(overlegent, ondskabsfuldt og meget meget sort!)
 2. Deftones (smuk, smuk nattekoncert!)
 3. Suicidal Tendencies (det var sgu fedt med så mange publikummer på scenen!)

 

Copenhell 2011: vokseværk, afsked med legender og nogle forrygende engle!

DSC01464Weiss: Hvis nogle havde frygtet at Copenhell ikke ville vende tilbage med den svære to’er kunne disse med sindsro nu puste ud igen, da arrangørende smækkede de første navne ud. Ingen ringere end legenderne Judas Priest og Mayhem havde meldt deres ankomst. Samtidig blev 2011 også det første år min makker Alexander Kolby deltog på Copenhell!

Aleg-One: Ja, hvad skulle man dog forvente af sådan en omgang helvede ude på Refshaleøen? Det eneste jeg havde at klynge håbet til var at det året forinden havde gået overraskende godt for festivalen – og at de i 2011 ville udvide drastisk! Copenhell 2011 havde allerede fået vokseværk!

Weiss: Copenhell 2011 var kun lige ved at begynde, da jeg stod og ventede på bussen ved hovedbanen og den kedelige bombe faldt. Kyuss Lives havde aflyst………… PIS! Til alt held var Copenhell hurtigt ude og havde i alt hast fået fat i Artillery, der åbnede Helviti med en fed koncert!

Jo, Copenhell havde så sandelig fået vokseværk. Ikke blot var navnene i 2011 blevet større herunder Judas Priest, Korn, Morbid Angel,Opeth og Mayhem. Det samme var også pladsen og scenerne. Helviti-scenen havde vokset sig enorm i forhold til året før og denJudas Priest, Copenhell 2011 gamle scene, der var Helviti i 2010 var nu blevet festivalens mellemstore scene Hades. Desuden havde festivalen nu fået sig en upcoming-scene, placeret mellem to store containere, der i 2011 bl.a. kunne præsentere Vanir, Helhorse, Solbrud og Billy Boy in Poison. Nogle navne der fortsat idag er uhyre aktuelle med hver deres!

Det virker lidt som en tradition. Men ligeså snart jeg planter mine fødder på Copenhell-beton, så SKAL det altså regne. Og det gjorde det så sandelig også da jeg ankom i 2011. Så meget så strømmen gik under Solbrud’s koncert.

Aleg-One: Ja, det regnskyl var sgu ærgerligt for de kære drenge i Solbrud, men ikke desto mindre leverede de den koncert, der nok har vist sig at være startskuddet for deres stadig stigende karriere!
2011 var også året hvor ”Smadreland” fik sin højt elskede plads på Copenhell. Jeg har ikke personligt prøvet at være en del af smadreland, men (som så mange andre) så har jeg nydt at se på den glæde det kan frembringe hos folk, at få lov til at gå fuldstændig amok og gennemtæve en bil med en kølle! Yeah!!
Jeg mindes faktisk ikke at programmet talte synderligt til min personlige smag, men jeg tænkte at jeg bare MÅTTE komme afsted! Metallen skulle jo opleves i et større format end man lige er vant til!
HELDIGVIS skulle jeg dog blive klogere undervejs, og fik stiftet bekendtskab med det unge band Kvelertak, med en skarpt leveret koncert af All That Remains og en sublim koncert fra hovednavnet Korn! Ikke et øje (eller beklædningsdel) tørt!

smadreland

Weiss: Ellers vil Copenhell 2011 for mit vedkommende blive husket for en overraskende veludført koncert af Korn, som jeg ærligt må indrømme ikke havde forventet det store af. 2011 vil også blive husket for året hvor Anvil præsenterede deres egen film i Copenhells biograf. Judas Priest sagde farvel og tak til World Tours, med et brag af en greatest hits koncert. Ét nummer fra hver plade og så ellers krydret med en masse, masse hits og klassikere. Får sgu stadig gåsehud når jeg tænker på den fantastisk veludførte udgave af “Blood Red Skies” hørt på Copenhell! Deicide var sgu noget lort, men derimod gik de sande døds-engle Morbid Angel Gud, med en forrygende aften-koncerten på den ultra pakkede Hades. Intenst og voldsomt!

Festivalen blev lukket og slukket af Gwar. Det var sgu meget sjovt med lidt blod og slim, men ærligtalt så var min festival blevet lukket og slukket med Morbid Angels magtdemonstration lige inden.

Aleg-One: Jeg vil huske 2011 som året hvor Copenhell fik bevist at det ikke blot var en engangsforestilling! Jeg kom primært for at se hovednavnet Korn, men gik derfra med flere gode oplevelser i hatten end blot den ene! Foruden Kvelertak og All That Remains fik også Morbid Angel og Judas Priest imponeret, Opeth fik leveret en solid koncert og Protest The Hero spillede fedt, omendt på en lidt for stor scene.. 
Og da jeg vendte snuden hjem, efter Gwar havde spillet, gik snakken straks på hvor meget vi glædede os til 2012. En glæde der var godt givet ud!

 

Top 3 koncerter på Copenhell 2011 ifølge Weiss:

 1. Judas Priest (Den er fandme svær. Der kunne ligeså godt have stået Morbid Angel her. Men med tanke på at det nok var sidste gang vi så Priest på en scene i Danmark og at de spillede Blood Red Skies, så kravler de lige op som nr 1!)
 2. Morbid Angel (Tungt, massivt og helvedes underholdende. Morbid Angel er sgu sande mestre af død!) 
 3. Korn (Jeg var sgu underholdt, publikum var med hele vejen og det samme var Korn, der leverede en velspillet og ganske fed koncert!) 

Top 3 koncerter på Copenhell 2011 ifølge Aleg-One

 1.  Korn (Jonathan Davis’ ry for at være indadvendt blev så sandelig pløkket ned her! Fantastisk udadvendt koncert og en perfekt setliste! Sådan!)
 2. Kvelertak (Første bekendtskab med et af mine i dag absolutte yndlingsbands! Energisk genre-mix og masser af crowdsurfende glade-i-låget metallere! Fluks sku der købes cd og tshirt bagefter!
 3. All That Remains (Også en koncert der overraskede positivt – kendte ikke meget til dem forinden, men de leverede en hårdtslående og velspiller koncert med en frontmand der forstod at tale til sit publikum!

 

Copenhell 2012: Spil den med Slayer (og Lamb of God)!

Hell-roadWeiss: Ah ja, Copenhell nr 3. Slayer-året! Lamb Of God-året og Manson-året!

Ja sjovt var det sgu at se reaktionerne på Facebook, da Copenhell løftede sløret for Marilyn Manson. Der blev hatet! Ja der blev hatet i en nærmest uhørt høj grad. “Hvordan i fanden i helvede kunne Copenhell dog tillade sig at booke sådan en 90’er has-been?!!?!” Ja reaktionerne var stærke. Men, men , men allerede dagen efter kunne arrangørende så løfte sløret for Slayer’s ankomst og pludselig så var alting jo blevet godt igen, venner! Inden da var også Lamb of God, Anthrax og Skeletonwitch blevet offentliggjort i Copenhell’s første annoncering for 2012.

Copenhell 2012 var iøvrigt det først år jeg sov i telt på festivalen. Det skulle jo selvfølgelig prøves. All-in festival stemning, som nu var Alex på Hellblevet til 2 dage PLUS en warm-up dag fra om torsdagen, hvor Svartsot, The Interbeing og Red Warszawa stod for underholdningen på den nye tredje scene Pandæmonium.

Aleg-One: Hvis man bare kunne være fluen på væggen hjemme hos mig da de første navne blev smidt på plakaten.. For hold da kæft for en glædesrus der blev eksekveret idet jeg så at mit favoritband Lamb Of God var på plakaten for Copenhell 2012! Og de fede navne ville ingen ende tage – Slayer, Gojira, Killswitch Engage, Mastodon, Immortal, Meshuggah.. Det kunne ikke blive juni hurtigt nok!!

Jeg vidste på forhånd hvad der kunne forventes af festivalen ud fra 2011, men Copenhell’s voksevært kunne tydeligt mærkes igen dette år! Scenerne var jo blevet ENDNU større i år! Maden var også blevet væsentligt bedre end forrige år og kunne næsten kaldes gourmet (savner specielt den sandwich med steg og bearnaise-sauce der kunne købes!)
Den yderst morsomme ”headbanger”-maskine, hvor man kunne headbange sig til en gratis fadøl, var også fantastisk! Her fik Hr. Weiss også lige vist hvordan man fik bægeret til at flyde over!

Weiss: I bedste Copenhell-ånd var der selvfølgelig også dette år linet en masse side-shows op på festivalen. Vi kunne opleve et rigtig vikingeshow, med krigere der kæmpede i rustning. Og så udstillede black metal fotografen nr 1 Peter Beste sine billeder. Flotte, flotte billeder taget i Norge af og med flere af aktrørene på black metal-scenen. Deriblandt Immortal, der også gæstede festivalen dette år for første gang siden deres koncert på Roskilde i 2003. Det var MASSIVT og meget morsomt skal jeg hilse at sige!

Aleg-One: Copenhell 2012, ankomsten til førstedagen (den første egentlige dag, fredag..) var gjort og det første jeg blev mødt med var den ”danske” scene Pandæmonium, hvor Barricade gjorde sit for at blive husket! Ganske god start!
Herfra stod den ellers på tour-de-force i fantastiske oplevelser fra Killswitch Engage, All Shall Perish og slet ikke mindst mægtige GOJIRA, der formåede at holde på et talstærkt publikum lige i sidste sekund indtil Slayer gik på! Imponerende!

Immortal CopenhellWeiss: At starte dagen ud lørdag med en omgang old school heavy metal er da bare sagen! Det ved Copenhell og startede for andet år i træk lørdagen ud med en omgang legendarisk heavy. Denne gang med NWOBHM-bandet Saxon. Det blev så sandelig en tur ned af heavy metals highway fyldt med Denim and Leather, Wheels of Steel, 747 og Crusader. Fadølsfesten var godt igang og klokken var kun tre! Der ventede flere store oplevelser i 2012. Slayer var som altid Slayer og spillede en koncert fredag-nat, som man kunne forvente. Det blev aldrig helt godt og aldrig helt skidt. Derimod gav Korpiklaani os festivalens største fest lørdag-eftermiddag, inden skyerne trak sig sammen omkring Helviti, da Immortal entrerede scenen til en black metal messe af høj høj kaliber! og HØJT var det fandme også! Og så skulle min makker i pitten til Lamb of God!

Aleg-One: Den oplevelse glemmer jeg nok aldrig. At skulle opleve mit yndlingsband i så perfekte rammer som på Copenhell 2012 er noget få får set i hele deres levetid, er jeg sikker på! Jeg kan ikke huske om vejret egentlig var godt eller skidt.. Det eneste der står i erindringen er den ubestridte magtdemonstration der foregår på scenen, og den stadigvæk største moshpit jeg nogensinde har set! Intet jeg umiddelbart kan forestille mig kommer i nærheden her.. Havde den ku få mere end 5/5 havde den gjort det..
Derudover skal der også nævnes Redwood Hill der startede dagen ud på Pandæmonium-scenen, samt Meshuggah der djentede aftenen ind på hovedscenen! Fedt!

Weiss: Godt smadret efter 3 dages Copenhell ventede vi i regnen på festivalens sidste navn Marilyn Manson. Og man fristes næsten til at sige, at selvfølgelig var han det eneste navn af alle navne på festivalen, der var forsinket. Manson skuffede og mere er der egentlig ikke at sige om den koncert.

Derimod beviste Copenhell i 2012 at det er en festival der er kommet for at blive! For helvede hvor var Copenhell 2012 en god oplevelse!

Top 3 koncerter på Copenhell 2011 ifølge Weiss:

 1. Korpiklaani (festen ville simpelthen aldrig stoppe!)
 2. Immortal (Det var stort at opleve disse levende black metal-legender på dansk jord igen! Og så er der altså ingen over Abbath!)
 3. Saxon (heavy metal THUNDER!!)

Top 3 koncerter på Copenhell 2012 ifølge Aleg-One

 1. Lamb Of God (Perfekt. Intet mindre. Intet over – Intet ved siden af. Lamb Of God rev os alle rundt!)
 2. Gojira (ligeledes en perfekt og yderst intens koncert!)
 3. Killswitch Engage (Killswitch Engage var vendt tilbage efter Howard Jones ikke kunne mere, og hvilken tilbagekomst!)

Copenhell 2013: Kongen vender hjem! 

Copenhell Søren Weiss: Hans kongelige højhed King Diamond var første annoncerede navn til festivalen i 2013! Endelig skulle vi opleve King Diamond igen på hjemmebane efter hans sygdom.

Festivalpladsen for 2013 var igen gjort endnu større. Denne gang havde Pandæmonium-scenen fået sit helt eget område beliggende lige bag Helviti. Og så var der i år også kommet et separat vikinge-område, hvor man kunne gå en tur i spa og sauna.

Lige når man kom ind på pladsen var vi ikke i tvivl om at vi var kommet til Helvede! En stor plads, bygget op som en kirkegård var det første vi mødte. Åbne kister man kunne ligge sig ned i og en trækirke der kom røg ud af.. åh ja sikke et syn. Og så havde Copenhell for første gang fået sin helt egen radio skabt af universitets-radioerne fra hhv København og Aarhus, der til dagligt huser programmerne Heavytimen og Den Tunge Time. Radioen var placeret midt på pladsen, så publikum kunne opleve værterne i aktion.

Aleg-One: ”Velkommen til helvede” – og som min makker skriver, så var man ikke et sekund i tvivl! Programmet var IGEN sylespidst og klar til at rive os alle rundt! Der var gjort endnu mere ud af stemningen og omgivelserne, der var ren fryd for øjet! Vikingeland, kirkegård, smadreland (igen!), KÆMPE biergarten og endnu mere vokseværk blandt scenerne.. Kan pladsen snart bære det??

Weiss: Igen i år viste Copenhell sin styrke med måske festivalens absolut mest alsidige program til dato. King Diamond var årets store samlingspunkt, sammen med 90’er grungerne i Alice in Chains, der foralvor har fået fat i den tunge ende igen efter gendannelsen i 2009. Ja, Seattle-drengene spillede sgu så tungt, at de halvvejs i det formidable sæt, sprang festivalens PA-anlæg og vi måtte vente en halvtimes tid før det blev rettet op igen. På Copenhell Downplakaten i 2013 var der også for første gang et decideret power metal navn at spore. Svenske Sabaton bragte fortællinger om krige med til Copenhell, men blev dog bremset af dårlig lyd. Og så var mægtige Accept sgu en af de helt store oplevelser. Igen havde et klassisk heavy metal navn fået æren af at sparke festivalen igang igen om lørdagen. Denne gang var det dog hverken Anvil eller Saxon, men derimod tyske Accept.

Aleg-One: Alsidigt, indeed! Alene fredagens program bød på alt fra Amon Amarth, In Flames, Danzig, Parkway Drive, Ghost, Between The Buried And Me og endnu en personlig favorit – Cancer Bats fra Canada! Især sidstnævnte fik spillet sig godt under huden på det danske publikum, og hvis det egentlige gennembrud ikke var tæt på før, så er det der fanme snart efter denne koncert! Pladsen foran den lille Pandæmonium scene var propfyldt og bandet leverede 110% – som de altid gør!
Det var faktisk i år UHYRE svært at finde tid til at holde nogen som helst pauser blandt alle disse koncerter, der var perfekt strikket sammen alt efter vores personlige præferencer.. Spise? Drikke? Pff, der er jo metal på scenerne!!!

Copenhell King DiamondWeiss: Og da Sabaton havde færdiggjort sit sæt kom regnen. Og den kom HÅRDT! Hele pladsen blev forvandlet til en kæmpe sø, da vi under skybrudslingende tilstande forsøgte at finde læ. Men det var dog langt fra alle der gjorde det! Grave spillede nemlig på Pandæmonium-scenen og Every Time I Die på Hades. Det var vådt, men intet synes at kunne slå Copenhell-publikummet ud. Et publikum der tager tingene som de kommer. Og efter regnen kom Testament, med en lektion i rygende thrash!

Aleg-One: Hold da kæft for et regnvejr! Nok et af de mere voldsomme i nyere tid, og nok det første af sin slags hvor jeg stod midt i en rasende moshpit! Men hold da op hvor gjorde det bare koncerten med Every Time I Die SÅ meget federe (og har hørt ligeledes fra Grave koncerten!). FULDSTÆNDIG gennemblødt efterfølgende (og mere til!).. Det gjorde resten af dagen lidt kold at komme igennem, men totally worth it!

Og hold nu op hvor lørdagen rev os lige så hurtigt rundt, præcis som fredagen gjorde, denne dag dog med væsentligt mere ondt i kroppen!! Og hvem er bedre til at levere ondt i kroppen end selveste Phil H. Anselmo og resten af mægtige DOWN!? Vildt oplevelse at være til en koncert hvor folk står så tæt at der ikke var decideret moshpit, men bare en helvedes masse folk der skubber rundt i hinanden. Legendarisk fed koncert med autenciteten (og autoriteten!) i orden!

Weiss: King Diamond blev som forventet en stor oplevelse. Manden kan så sandelig de høje toner endnu og da de sidste toner lød til ” Black Horsemen” fra Abigail-udgivelsen, kunne Copenhell altså ikke have været blevet afsluttet på en meget smukkere måde. Alle gode gange 4 Copenhell og nu ser vi frem til nr 5!

Top 3 koncerter på Copenhell 2013 ifølge Weiss:

 1. Accept (lækker nostalgi. Kort og godt fantastisk velspillet heavy metal der fik os alle med tidlig lørdageftermiddag!)
 2. King Diamond (en satanisk afslutning, der fik alt til at gå op i en højere enhed )
 3. Amon Amarth (Rå viking-power, med flotte melodier og nu igen med et vikingeskib på scenen!)

Top 3 koncerter på Copenhell 2013 ifølge Aleg-One

 1. Cancer Bats (Sublim sludget hardcore og et af verdens bedste livebands!)
 2. Down (Skrabet, mudret, ondt og satans GODT! Phil Anselmo var i topform!)
 3. Amon Amarth (Vikingerne leverede! – som de nu altid gør!)