SAxon interviewTil Metal Hammer Paradise fik vi en snak med Saxon’s legendariske frontmand Biff Byford. Om den nye plade, festivaler og hans gæsteoptræden med Tobias Sammet’s Avantasia. 

Jeres nye album Sacrifice synes at udkomme meget hurtig efter den forrige Call to Arms. Var det et bevidst valg?

Det har jeg faktisk ikke tænkt over. Albummet Sacrifice kom ud i marts-måned mener jeg og jeg tror faktisk godt vi ville have udgivet det lidt senere, men pladeselskabet mente det skulle gøres nu. Måske så det passede med den kommende tour med Motörhead.

Sacifice synes at være betydelig  hårdere end Call to Arms.

Ja helt bestemt!

Hvordan ser du det?

Ja, der er f.eks ingen ballader på og der er ingen atmosfæriske sange som f.eks Call to Arms eller Broken Heroes. Den er meget rock n roll og lige til. Det er en solid mikstur af rendyrket heavy metal og en smule mere blues inspireret-sange.

Jeg tænker Metalhead-udgivelsen når jeg hører den.

Måske en lille smule. Ikke nær så moderne som Metalhead og ikke så mange sorte toner, ha ha. Jeg vil mene at der på denne udgivelse er en samling sange, der dækker hele Saxons musikalske spektrum.

Det virker som om at der i metal-miljøet, og også i Danmark, begynder at komme et større fokus fra fans og nyere bands på den mere klassiske 80’er inspirerede DSC05554metal. Er det noget I kan mærke i forhold til Saxon?

Ja det kan vi helt bestemt og særligt i Skandinavien kan vi mærke det. Vi ser en del bands der begynder at spille den type musik. Det er ikke helt ACDC og det er ikke helt Led Zeppelin, men de gør det på en moderne måde. Man kan måske sige, at de er igennem det vi var i 80’erne.

Man kan måske næsten kalde 2013 for det nye 1980? 

Ha ha, ja måske ku’ det være de nye 80’ere. Ja faktisk måske i nogen lande kunne det. Det er helt bestemt blevet stort i England igen. Dér er der kommet en masse bands frem som spiller musik, der kunne være lavet i 80’erne. Så ja 2013 kunne være de nye 80’ere på nogle områder, ha ha.

Nu sidder vi jo her på Metal Hammer Paradise, der er en noget anden type festival end de klassiske store sommerfestivaler. Hvad er dit syn på sådan en luksus-festival som denne her?

Der er faktisk en hel del af denne type festivaler i England. “Hard Rock Hell” bl.a. Det er egentlig det samme som her, hvor folk kan sove i små rum. Og generelt er det faktisk….. lorte fester der kommer ud af det, ha ha ha.

Ja altså normalt er vi jo vandt til telt-festivaler som Wacken og Roskilde f.eks. 

 Ah ja ja, de er meget populære. Men faktisk giver sådanne festivaler som denne her fans noget at lave om vinteren. I England er de her typer festivaler her i hvert fald meget populære.

Synes du der er en forskel på at spille på festivaler som denne her kontra dem om sommeren?  

Hmm, denne her type af festivaler er mere som sådan en type ferieopholds-festivaler. Nogle folk bliver på deres værelser og  holder ferie og ser aldrig nogen bands alligevel og andre vil se alt hvad der er at se. Jeg tror måske at man som fan kommer for eventet her og så håber man på at der kommer nogle fede bands. Modsat de store sommer-festivaler hvor man er blevet “placeret” på en stor mark og rent faktisk venter på at ens favoritband går på scenen.

Sådanne festivaler her er jo heller ikke så store. Der er jo ikke 90.000 publikumer her. Det er også stedet man kan komme som en hel familie fordi man jo ikke bor i telt og der er ordenlige forhold og toiletter, ha ha. Så oplevelsen er jo heller ikke som på en festival-mark.

Til februar-marts 2014 vil I (forhåbentlig) tage på tour med Motörhead, hvis Lemmy’s helbred er til det. Hvilke andre fremtidsplaner har I?

Vi er blevet tilbudt at komme tilbage til USA på en anden runde af vores tour. Vi spiller en række sommerfestivaler i Europa og så begynder vi på at skrive til vores næste album, nu hvor vi har “fri” til at gøre det.  Men ja, i øjeblikket krydser vi alle fingrer for, at Lemmy’s helbred bliver bedre og ellers så må vi tage den som det kommer.

Du gæstede Avantasia’s seneste projekt. Hvordan var det? 

Ah det var en dejlig oplevelse. Jeg hørte ikke hele albummet. Jeg hørte kun de to sange jeg var med på. Tobias (Sammet) kom til Brighton og vi tog i studiet der og havde det rigtig sjovt. Jeg har den kun på vinyl, men min søn har taget min pladespiller, ha ha. Men folk siger det er en rigtig god udgivelse og min optræden på albummet er rigtig god.

Jeg har også lige lavet en Rainbow-sang for Ronnie James Dio’s tribute udgivelse. Faktisk sammen med Motörhead. Så det bliver rigtig spændende!

Det gør det helt bestemt! Vi siger mange tak for interviewet og glæder os til showet iaften!

Selv tak og ja det skal nok blive en fed oplevelse!