Freeze - Helhorse Copenhell arrangerede lørdag d. 2/2-2013 et metal topmøde, bestående af både paneldebat, udenlandske branchefolk men vigtigst af alt – seks top fede metalbands, der alle fik chancen for at bevise deres værd som dansk metal’s mest eksportvenlige afgrøde.

Vi lagde denne aften ud med at deltage i en paneldebat, der primært handlede om dansk metal, hvilke forudsætninger den har, hvad der generelt sker i vækstlaget og dens chancer for at klare den i udlandet, samt hvad der generelt skal til herfor (læs Søren Weiss’ blog-indlæg om de tanker paneldebatten satte igang HER).
Men aftenen stod primært i metallens tegn, og det kan man sgu ikke have uden livemusik! Live Nation, Copenhell og MXD havde nemlig sammensat en showcase med seks af de mest spændende metalbands i Danmark pt, der alle skulle vise deres værd og trykke alt hvad de havde af på 30 minutter hver! Og hvilket brag det var! Hvert og et af de optrædende bands gav den fuld spade og leverede shows i topklasse! Så det er sådan set overflødigt at se det her som en decideret anmeldelse af aftenen. Se det nærmere som en hyldest! For alle bands fortjener i den grad topkarakter på enten den ene eller anden facon.

Freeze - By The PatientBy The Patient
Klokken slog 19:30 og første band gik på scenen – nemlig dødsmetallerne i By The Patient! Man kunne frygte at når et band går så tidligt på, ville det resultere i lavt fremmøde og uengageret publikum, der kun har øje for baren og vennerne. Men salen var godt proppet, faktisk så proppet at vi ikke kunne komme ind til at starte med! Så jeg er nok ikke den aller bedste at spørge om hvordan hele koncerten forløb sig, men folk viste horn, klappede og hujede af By The Patients nordiske dødsmetal! Det jeg nåede at høre, da jeg endeligt fik kæmpet mig ind i salen, var primært numre fra den nyeste skive, som fx titelnummeret Premonitions og (højdepunktet for mig) Oceans Of Emptiness!  Fedt at høre et dansk band tage noget af det vi er mest glade for, nemlig dødsmetal, og blande det med et kraftigt nordisk islæt, som nærmest sender tankerne hen på black metal og svenskerdød!

By The Patient fik vis fin figur af sig selv og bevist at vi i Danmark også kan levere dødsmetal der på sin vis kan stå ud fra mængden! Det lægger godt ud for aftenen!!

 

Freeze - The InterbeingThe Interbeing

Blot et kvarter senere stod den på industrial-metal i Lille Vega salen, med det fremadstormende band The Interbeing! I modsætningen til By The Patient, var lyden her et stort stort problem det meste af koncerten igennem. Alt for meget bas og for lidt vokal prægede lydbilledet , hvilket var lidt ærgerligt, da bandet virkede super oplagte og kommunikerede godt med publikum.

The Interbeing er virkelig et band der har styr på sig selv og hvor de vil hen, og selvom genren “industrial” måske har set sin storhedstid allerede, så er det alligevel rart at se nye bands forsøge sig med genren og prøve at give den et friskt pust – hvilket i stor stil lykkedes for The Interbeing, langt hen af vejen!

Men desværre på grund af den ringe lyd, viste dette sig at være aftenens mest skuffende koncert. Hvilket i sig selv ikke er en dårlig ting for The Interbeing, men mere et pejlemærke over hvor sygt højt niveauet lå denne aften!

 

Freeze - Vanir Vanir
Straks da The Interbeing forlod scenen, var vi godt klar over at vi skulle få benene på nakken, for at nå op i den lille Lounge-sal, inden den blev komplet proppet med mennesker, klar til druk og hor i selskab med folkemetal-bandet Vanir!

Og ret fik vi også, for salen blev stopfyldt med festglade mennesker, og aftenens første (rigtige) moshpit opstod, og et par crowdsurfende folk var også at spotte koncerten igennem! Den stod nemlig på fest og stor glæde, og folk holdt sig IKKE tilbage! Satme fedt!

Som alle andre bands denne aften var Vanir også i hopla og gav den alt hvad den kunne trække på den korte spilletid, således at vi fik fuld valuta for pengene! Vinlandsfærd, Drikkevisen og Warriors Of Asgard står som klare højdepunkter i deres sæt, og så må vi da for helvede krydse fingre for at de udenlandske branchefolk kan se potentiale i disse nordiske, og meget danske, krigere!

 

Freeze - The psyke projectThe Psyke Project

Vi går direkte fra glad og festlig folkemusik, til apokalyptisk, dragende og eksplosiv post-hardcore! Undergrundslegenderne i The Psyke Project var nemlig klar til at rive hovederne af os, og specielt undertegnede glædede sig, da jeg på en eller anden måde har formået ikke at opleve dette band live endnu. Jeg blev imidlertid forsikret om at The Psyke Project hører sig til et af Danmarks absolut bedste livebands, så hypen var ligesom sat. Og jeg blev ikke skuffet! For det jeg oplevede ved denne koncert, var at forventningens glæde/stilheden før stormen altid lå og lurede lige i svinger. Man kan simpelthen ikke vide hvad der forventer en!

Det er lige dele dragende, tunge og næsten doomede passager, over i eksplosive og psykotiske udbrud, der gør at denne koncert stadigvæk står friskt i erindringen. The Psyke Project fik hypnotiseret og draget mig ind i et univers, jeg håber på at få oplevet igen snart!

 

Freeze - Helhorse 2Helhorse
Næste band på den lille scene, var den Københavnske helvedeshest, Helhorse, klar til at give os 30 minutters koncentreret sludge med masser af bluessmag! Der var fra start af en lidt afventende stemning i salen, men så snart de sprøde riffs og energiske sceneoptræden kom under huden på os, kunne vi ikke holde os tilbage mere, og salen eksploderede i mostpits, headbanging, crowdsurfing og masser af svedende mennesker! Det var tydeligt at se at Helhorse var fuldstændig oppe og køre over at få sådan en modtagelse, hvilket bragte koncerten op på helt nye højder! Og at få sådan en modtagelse, ved at bandet udelukket spillede numre fra den kommende plade, de fleste af os sikkert ikke har hørt endnu, siger bare lidt om hvor FEDT det her var! Det eneste nummer jeg umiddelbart kunne genkende, var den nyeste single “Death Comes To The Sleeping”, hvor vi fik en real life udgave af musikvideoen.. bare endnu mere svedig.. Heftigt!

Generelt set er de nye numre meget mere tilbagelænet og rå i udtrykket, og stort set alle hardcore-referencerne fra debutpladen er lagt på hylden, hvilket er et spændende valg! Det er i hvert fald en plade jeg glæder mig til at høre!

Jeg har før her på siden været meget begejstret over Helhorse’s livekoncerter, og jeg tør godt indrømme at det her var den bedste af dem, og generelt den bedste koncert denne aften. For satan hvor det lover godt for det her band!

 

Freeze - SBBScarred By Beauty

Aftenens sidste band var math/metalcore-bandet Scarred By Beauty, der om nogen måske er et af de mest hypede danske metalbands i nyere tid! Jeg skal dog være den første til at indrømme at jeg har haft det lidt svært ved bandet op til nu.. Det hele har virket lidt for meget “form frem for indhold”, og alt alt for indstuderet når det kom til liveshows.

Ligesom Helhorse’s koncert, bestod Scarred By Beauty’s koncert kun af nye numre fra deres kommende plade. Og her må jeg sige. Jeg er for alvor omvendt! For FUCK hvor det holder! Alt det nørklede og forvirrende er fjernet fra musikken, og tilbage står et sprudlende og kreativt hardcore-band der veksler perfekt mellem det kaotiske og iørefaldende! For helvede, selv deres liveoptræden var langt mere troværdig og “menneskelig” (hvis sådan et ord ellers er passende?) og nærmest blottet for indstuderet koreografi! Dette var også den koncert hvor publikum klart var allermest på, med aftenens suverænt største moshpit og mange crowdsurfende fans! Hell, jeg spottede selv mange inkarnerede oldschool/trüe-metal fans i salen, der startede ud med armende over kors og et smørret grin, der efter et par numre ikke kunne holde sig tilbage og enten hujede og kastede kastede horn, headbangede som sindssyge eller ligefrem tog del i moshpit’en for at være en central del af festen!

Og lad mig sige det sådan, hvis du har hørt den nye single “Egypt, I Am Dying”, så aner du stadigvæk slet ikke hvad der venter dig! Det her skal nok nå helt nye usete højder!

 

Vi siger MANGE tak til Vega, Copenhell og MXD for et ultrafedt arrangement! 5/5 stjerner til jer!